Uusi-Seelanti: Lockdown loppuu

Uusi-Seelanti: Lockdown loppuu

Kirjoitin edellisen kerran tilannepäivitystä täältä Uudesta-Seelannista noin kuukausi sitten. Silloin Uusi-Seelanti julisti maassa hätätilan ja määräsi käytännössä koko kansan neljän viikon lockdowniin, eli eristykseen. Sitä jatkettiin myöhemmin vielä viikolla, mutta huomenna lockdown on vihdoin ohitse. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja miten olemme viettäneet eristystä? Siitä lisää seuraavaksi.

Koronatilanne on globaaliin tilanteeseen nähden hyvä

Uudet tartunnat ovat olleet järjestelmällisesti laskussa kolmisen viikkoa. Tartuntoja ensimmäisen kirjoituksen aikaan oli 39 (20.03.2020), toisen kirjoituksen aikaan 155 (24.03.2020) ja tämän kirjoituksen aikaan 1 469 (27.04.2020). Suomessa näytti olevan vertailun vuoksi eilen 4 576 tapausta eli noin kolme kertaa enemmän. Parantuneita Uudessa-Seelannissa on 1 180, aktiivisia tapauksia 289 ja kuolleita 19. Edellisinä päivinä uudet keissit on pystynyt laskemaan yhdellä kädellä ja pystytty jäljittämään olemassa oleviin tapauksiin. Moneen maahan verrattuna tilanne on siis todella hyvä.

Lockdown loppuu – Ota viimeinen kuulutus seurantaan Instagramissa ja pysy mukana matkassa reaaliajassa!

Hätätila laskee nelostasosta kolmoseen

Uusi-Seelanti lähtee purkamaan rajoituksia huomenna – joskin hyvin varovaisesti. Nelostasosta voi lukea tarkemmin aiemmasta kirjoituksesta. Seuraavaksi muutamia esimerkkejä mitä kolmostaso tarkoittaa:

 • Eristyskuplia, eli kotitalouksia, voi laajentaa eri osoitteessa asuvaan lähiperheeseen ja lastenhoitajiin.
 • Liikkuminen sallitaan läänin sisällä, mutta läänin ulkopuolelle saa matkustaa ainoastaan poliisin luvalla.
 • Julkinen liikenne operoi edelleen minimaalisesti ja sitä tulee välttää.
 • Etäduunit ovat normi kaikille joille se on mahdollista. Myös muut voivat palata duuniin, mikäli se onnistuu turvallisesti.
 • Osa kouluista avautuu uudelleen, mutta fyysinen läsnäolo on vapaaehtoista. Etäkoulu jatkuu niillä, joille se on mahdollista.
 • Parin metrin turvaväliä tulee pitää kaikkialla.
 • Nelostasolla ainoastaan ruokakaupat, apteekit ja huoltoasemat olivat auki. Kolmostasolla yritykset saavat operoida laajemmin, mikäli pystyvät operoimaan ilman asiakaskosketusta. Asiakkaat eivät saa mennä liikkeisiin sisään, eli käytännössä yritykset voivat ainoastaan toimittaa ruokaa tai myydä takeawayna. Ravintolat, kahvilat ja baarit saavat siis operoida rajoitetusti huomisesta eteenpäin.
 • Nelostasolla piti pysytellä ainoastaan kodin läheisyydessä, mutta kolmostasolla voi tehdä päiväretkiä läänin sisällä.

Matkailijan arki on siis kolmostasollakin kaukana normaalista. Tämä on kuitenkin positiivinen signaali siitä, että Uusi-Seelanti menee oikeaan suuntaan epidemian tukahduttamisessa.

Työviisumit etenevät hitaasti

Ehdimme käymään viisumiin tarvittavassa lääkärintarkastuksessa Aucklandissa juuri ennen lockdownia. Olisimme päässeet liikkumaan vielä viimeisillä busseilla, mutta Matt (Airbnb isäntä) halusi ehdottomasti ajaa meidät. Ajomatkaa kertyi yhteensä vajaa 600 kilometriä. Autokyyti oli luonnollisesti tartuntariskiltään paljon parempi kuin pari bussia, hotelli yö ja Aucklandin koronapesäkkeessä pyöriminen. Matt huoli maksun ainoastaan bensoista. Vetää nöyräksi kuinka hyvin meistä pidetään huolta.

Läpäisimme lääkärintarkastuksen heittämällä ja sairaala lähetti lausuntonsa edelleen maahanmuuttovirastolle käsiteltäväksi. Sitten tuli kierrepallo naamariin. Maahanmuuttovirasto ei nimittäin käsitellyt lockdownin aikana viisumihakemuksia ollenkaan, joten työviisumihakemus ei ole edennyt mihinkään kuukauden aikana. Olisi ollut täydellistä tehdä töitä, kun lähes kaikki on ollut pannassa.

Edelleen Taupossa – seuraavaksi Tauranga

Meidän on tarkoitus tehdä töitä Taurangassa jahka saamme työviisumimme. Suunnitelmanamme oli muuttaa Taurangaan ylihuomenna ja löysimme jo pienen asunnon sopivaan hintaan. Muuttaminen sallitaan kolmostasolla läänin sisällä, mutta muutto läänin ulkopuolelle tarvitsee poliisin luvan. Koska Tauranga sijaitsee Taupon naapuriläänissä, soitin poliisille saadakseni luvan muutollemme. Sain suullisen luvan puhelimessa, joten kaikki näytti hyvältä. Päätin kuitenkin lähestyä poliisia myös kirjallisesti, jotta pääsisimme varmasti tiesuluista ilman ongelmia eteenpäin. Kirjallisesti lupaa siirtymiselle ei enää herunutkaan. Poliisin käyttämä kielensävy oli lisäksi tyly ja olin lukevinani rivienvälistä vihamielisyyttä reissaajia kohtaan. Käänne oli hieman yllättävä, mutta what can you do.

Jäämme siis Taupoon viettämään kolmostasoa, joka kestää minimissään pari viikkoa lisää – ehkä pitempäänkin. Tasoa arvioidaan seuraavan kerran kahden viikon päästä maanantaina 11.5. Saamme kuitenkin olla Taupon kämpässämme niin pitkään kuin tarvitsee – onneksi.

Lockdown-arkea

Yhteiselomme talon isäntien kanssa on sujunut mahtavasti koko lockdownin ajan. Olemme istuneet iltaa yhdessä noin kerran viikossa pelaten korttia ja jutellut muuten lyhyemmin päivien aikana. Kumpikaan seurakunta ei ole raivostuttaneet toista. Emme ole myöskään ajaneet Satun kanssa toisiamme raivon partaalle. Käytössämme on onneksi kaksi huonetta, jolloin molemmat saavat omaa tilaa päivittäin.

Ulkoilu kodin läheisyydessä on ollut sallittua koko ajan. Olemme käyneet joko viereisessä kasvitieteellisessä puutarhassa tai Taupo-järvellä joka päivä. Tämä on ollut todellinen henkireikä, sillä muuten päivät ovat olisivat olleet yhtä sumua. Taupo onkin varsin hyvä kohde karanteenin viettoon, joka on jotain mitä en ikinä uskonut sanovani.

Valtaosa ajasta on kulunut jonkun päätteen kanssa, oli se läppäri, puhelin tai telkkari. Uuden-Seelannin ja Jenkkien aikaero olisi ollut mahtava NHL-matsien seuraamiseen, mutta koska urheilusarjat ovat tauolla (paitsi Valko-Venäjällä), olen katsellut ”urheilusta” pääasiassa kilpapelaamista. Kaverien kanssa on tullut myös vedettyä etäbissejä/etäkahveja säännöllisesti. Kaikkein eniten on tullut kuitenkin katsottua leffoja ja sarjoja, joita on koluttu kuukaudessa läpi enemmän kuin viimeisen parin vuoden aikana. Sarjoista muutama tärppi alla:

 • Mandalorian
 • Money Heist / Rahapaja / La casa de Papel
 • Kindness Diaries
 • After Life
 • Masterchef Australia

Ruoan suhteen rutinoiduimme nopeasti. Olemme tehneet päivällä neljä annosta ja syöneet illalla samaa ruokaa toiseen kertaan. Tällä tavalla emme ole isäntäperheen tiellä keittiössä heidän valmistaessa illallista. Odottelemme innolla huomisten ruokatoimitusten alkamista! Ensimmäisenä liipasimella on tulinen inkkari ja toisena ehdottomasti pizza. Viiden viikon vegaanihaaste on mennyt yllättävän hyvin, mutta en ole käännytetty pysyvästi. Olutta ja viiniä on mennyt sen verran lockdownin aikana, että vaeltaessa menetetyt kilot on hankittu takaisin. Craft-oluen ystävien kannattaa ehdottomasti tsekata Lakeman Brewing Taupossa ollessaan. Olemme tilanneet AirBnB isännän kanssa Lakemanin panimolta olutta suoraan kotiovelle lockdownin ajan. Huomenna pitäisikin tulla taas uusi satsi – ei huono!

Olemme myös window-shoppailleet etuovi.comia ajankuluksi. Oletan monen miettivän maalle muuttoa epidemian aikaan, jotta ei tarvitse kulkea väenpaljoudessa. Hakukriteerimme ovat olleet – lähellä kasvukeskusta oleva, suojaisen vanhan pihan omaava, hyväkuntoinen hukkaneliötön saunallinen omakotitalo, ilman iholla olevia naapureita – noin about! Luonnollisesti, kämpän osto ei ole työttömänä toisella puolella maailmaa jumissa olevana lähisuunnitelmissa, mutta aina voi haaveilla.

Odotellaan, odotellaan…

Tällä hetkellä kaikki on epävarmaa, joten emme juurikaan suunnittele asioita. On ihan fifty-sixty jatkuuko reissumme loppuvuodesta vai palaammeko Suomeen. Ja jos jatkamme/palaamme, niin miten? Maailmantilanne ei ole omissa käsissä, mutta sen tulkitseminen on. Tällä hetkellä tulkitseminen on hyvin vaikeaa. Lähisuunnitelmanamme on tehdä duunia kunhan viisumihakemuksia aletaan taas käsittelemään. Pyrimme luonnollisesti myös matkustamaan talvisessa Uudessa-Seelannissa, jotta koko loppureissu ei mene hanttihommien tekemiseen.

Liikkuvuuden osalta liikkuu huhuja että Uusi-Seelanti, Australia ja Tyynenmeren valtiot suunnittelisivat isoa kuplaa, jonka sisällä ihmiset voisivat liikkua vapaammin. Tämän toteutuminen lähitulevaisuudessa on kaukana realismista, mutta loppuvuodesta tilanne voisi jopa olla mahdollinen. Osa Uutta-Seelantia oleva Cookin saaret avautuu lähes varmasti täällä ollessamme. Olemme alkaneet muutenkin sivistämään itseämme Tyynenmeren valtioista, jotka eivät ole olleet osa suunnitelmiamme tähän asti. Jos löytyy vinkkejä Tyynenmeren valtioihin reppureissaus vinkkelistä, niin pistä viestiä.

Tapahtui mitä hyvänsä, on aivan varmaa että sydämeen iskee kaiho kun kuvat kesäisestä Suomesta alkavat pyörimään somessa. Nauttikaa, paras aika vuodesta on alkamassa, vaikka festareille ei tänä vuonna pääsekään.

Nauttikaa auringosta niin kuin naapurin kissa

Lockdown loppuu – Ota viimeinen kuulutus seurantaan Instagramissa ja pysy mukana matkassa reaaliajassa!

26
Osallistu keskusteluun

avatar
13 Kommenttiketju
13 Kommentitketjun vastaukset
0 Seuraajat
 
Eniten reagointeja
Kuumin kommenttiketju
14 Kommentoineet henkilöt
JanzuVeera BiancaSandraTerhiMari/Kodinvaihtaja Hiljattain kommentoineet henkilöt
  Tilaa  
uusimmat vanhimmat Äänestetyin
Ilmoita
Sini matkakuumeessa
Vierailija

On teillä ainakin upeat ulkoilumaastot siellä.
En muista olenko kommentoinut johonkin sun aiempaan tekstiin, mutta mulla oli suunnitelmissa tulla ens vuoden tammikuussa Uuteen Seelantiin. Mulla on paikallinen kaveri Christchurchissa. Hän on kertonut, että siellä oltais puhuttu maan pysyvän suljettuna ulkomaalaisilta tämän pandemian jälkeen 1-1,5v . Joten pitää tuotakin lykätä myöhemmäksi. Oletko itse lukenut tulevaisuuden spekulaatioita paikallislehdistä?

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Vierailija

Mikä Uuden-Seelannin varsinainen strategia tuossa korona-asiassa siis on, kun rajoituksia aletaan purkamaan? Olin kuvitellut, että rajut rajoitukset jatkuisivat, kunnes turvallinen ja tehokas rokote on kehitetty.

RIITTA KOSONEN
Vierailija

Hyvä kuvaus Uuden-Seelannin korona-arjesta! Aika tiukkaa menoa siellä, jos kyllä täälläkin… Aika näyttää, minkä maan strategia on ollut toimivin. Ajatus alueellisesta kuplasta on kiinnostava! Näinköhän sellaisen voisi jossain vaiheessa perustaa vaikka Pohjoismaihin – helpottaisi matkailuelinkeinoa ja pelastaisi monta kohdetta.

Reissu-Jani
Vierailija

Taupo on upea järvi ja kylä – ja vielä jos pääsisi jotain vesiurheilua harrastamaan (uinnin lisäksi). Nähtävästi siellä on tiukemmat säännöt kuin Suomessa, jossa tauti vaan leviää – ja halutaan kaiketi leviävän hitaasti koko väestöön. Mielenkiintoista seurata koska pääsette jatkamaan tuolta matkaa ja mihin suuntaan varsinkin eri maissa on nyt tiukat rajoitukset ja ainakin Euroopassa lentoyhtiöitä alkaa kaatumaan oikein urakalla. Todennäköisesti lippujen hinnat nousevat niillä ketkä alkavat ylipäätänsä operoimaan joskus loppukesästä. Tsemppiä!

Katja
Vierailija

Onni onnettomuudessa että sentään on mieluinen paikka, missä karanteenia viettää!
Jospa se pikkuhiljaa alkaisi maailma palautumaan normaalimmaksi. Itse elättelen toiveita että pääsisin kesällä reissaamaan vielä Norjaan, kun kaikki muut reissut on peruuntuneet mutta jää nähtäväksi onko mahdollista (tai ylipäätään järkevää).

Siiri
Vierailija
Siiri

Mielenkiintoista seurata miten maailmalla toimitaan vallitsevissa oloissa. Ihanat maisemat teillä siellä!

Jenna / Muu maa mandariini
Vierailija

Voi miten avulias Airbnb -isäntä teillä onkaan! Tosi mielenkiintoista kuulla paikan päältä miten tilanne siellä etenee, olen tästä rapakon toiselta puolelta päässyt seuraamaan sitä vain uutisten kautta. Ja kuulostaa tutulta tuo poliisihomma, että yksi sanoo jotain ja toinen toista, Australiassa ainakin aina pitää varmistaa kaikki sataan kertaan monesta eri paikasta, koska kaikki puhuu ihan ristiin. 😀

Muuten aiheesta toiseen, mitä työviisumia olette hakemassa ja mitä sen saamiseen vaaditaan?

Asko
Vierailija

Saas nähdä miten meidän käy. Jouduimme jo muutama vuosi sitten perumaan valmiiksi suunnitellun ja varatun Uuden Seelannin reissun sairaustapauksen vuoksi. Nyt olemme ostaneet lennot vuoden vaihteeseen. Ettei vaan kävisi jälleen niin, että joudumme siirtämään matkaamme. Seuraan juttujanne U-S:sta, jos pääsemme matkaan. Voi olla, että häiritsemme parilla kysymykselläkin.

Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
Vierailija

Hyviä uutisia siis sieltä suunnasta, vaikkei tuo epävarmuus sitä tietenkään ole. Toi teidän lockdown paikka on kyllä ollut mahtava! Ja nauttikaahan noutoruoasta. Jatketaan tilanteen kehittymisen odottelua. 🙂

Mari/Kodinvaihtaja
Vierailija

Tsemppiä! Voisin sanoa kuin vanhemmat ihmiset sanoo lapsiperheille ” Nauttikaa hetkestä, tämän ajan muistatte ikuisesti”. Mutta kieltämättä ärsyttävää, että kirjallista lupaa muuttoon ei saanut

Terhi
Vierailija

Vaikka paikkanne onkin ihan superia niin ymmärrettävästi epätietoisuus tulevaisuudesta rassaa. Ja tietysti tekisi mieluusti töitä kun ei muutakaan tekemistä ole, mutta monella on lomautettuna täällä Suomessakin samat ongelmat, ei voi tehdä töitä eikä kauheasti mitään muutakaan.

Sandra
Vierailija

Ihania maisemia ja ihana Uusi-Seelanti. Hienoa, että tilanne alkaa pikku hiljaa palautua uomiinsa ja toivottavasti teidän työviisumista kuuluu pian jotain. Mulla on haaveena wh Uudessa-Seelannissa, mutta saa nähdä, milloin tuota viisumiluokkaa päästetään maahan uudestaan.

Veera Bianca
Vierailija

Näitä koronakokemuksia ja -strategioita on kyllä mielenkiintoista lukea eri puolin maailmaa! Uudessa-Seelannissa on kyllä kunnioitettavasti homma hanskassa! 🙂 Hetken jo täällä kriiseiltyä haaveilin että asuisin siellä, vaikka onhan täälläkin kaikki ihan hyvin! 😀

Close Menu