Uusi-Seelanti: Edessä varovainen paluu arkeen

Uusi-Seelanti: Edessä varovainen paluu arkeen

Päivitän taas tilannettamme täältä Uudesta-Seelannista. Takanamme on jo nelostason viiden viikon lockdown ja pari viikkoa kolmostason vapaampaa oleilua. Positiivinen kehitys on jatkunut edelleen, sillä torstaina 14.5 rajoituksia purettiin entisestään Uuden-Seelannin siirtyessä kakkostasolle. Mitä tämä tarkoittaa meille ja missä viiletämme tällä hetkellä?

Kokonaistilanne paranee kovaa vauhtia

Uudet tartunnat ovat olleet järjestelmällisesti laskussa yli kuusi viikkoa. Tartuntoja ensimmäisen kirjoituksen aikaan oli 39 (20.03.2020), toisen kirjoituksen aikaan 155 (24.03.2020), kolmannen kirjoituksen aikaan 1 469 (27.04.2020) ja tätä kirjoitusta julkaistaessa 1 503 (20.05.2020). Edellisen kuukauden sisään on tullut karkeasti vain 40 uutta tapausta. Parantuneita Uudessa-Seelannissa on 1447, aktiivisia tapauksia vain 35 ja kuolleita 21. Päivittäiset uudet keissit on jäljitetty olemassa oleviin tapauksiin jo viikkoja. Tilanne on siis kokonaisuudessaan todella hyvä! Täällä on kaikki mahdolliset asiat ristissä, jotta homma pysyisi hanskassa yhteiskunnan avautuessa.

Hätätila laskee kolmostasosta kakkoseen

Kolmostasolta kakkostasoon siirtyminen tarkoittaa käytännössä arkisten asioiden palautumista ja matkailijan näkökulmasta reissaamisen jatkumista (jeeeeee!). Seuraavaksi valikoituja ohjeistuksia kakkostason arjesta:

 • Kotitalouskohtaiset kuplat saa puhkaista ja sosialisointi muiden kanssa sallitaan. Kokoontumiset on pidettävä toistaiseksi maksimissaan 10 hengen kesken ja tuntemattomien kanssa vietetty aika minimoitava.
 • Suurin osa yrityksistä ja palveluista saa operoida turvavälit huomioiden. Tämä sisältää mm. ravintolat, kahvilat, baarit, parturit, vaatekaupat, kirkot, museot, leffateatterit, torit ja turistikohteet. Baarit avautuvat pääasiallisesti ruokailua varten, joten aamuun asti ei pääse bilettämään (vielä).
 • Yritysten tulee pitää vieraskirjaa asiakkaistaan, jotta koronatapausten jäljitettävyys on helpompaa. Empiirisen kokemuksen perusteella edellä mainittu ei toteudu kaikkialla. Valtio on myös juuri julkaissut applikaation, johon asukkaat voivat rekisteröidä omia liikkeitään. Tämä helpottaa jäljitettävyyttä mahdollisissa tartuntatapauksissa.
 • Kotimainen matkustaminen on sallittu ilman alueellisia rajoituksia (jes jes jes!!!). Rajat pysyvät kiinni. Poikkeuksena ulkomailta palaavat Uusi-Seelantilaiset ja kotimaahan lähtevät ulkomaalaiset (mikäli löytää lennot).
 • Julkisella paikalla tulee pitää turvavälejä ja julkista liikennettä saa käyttää kaikki.
 • Koulut avautuvat.
 • Hengityssuojaimia ei tarvitse käyttää julkisilla paikoilla tai töissä, paitsi jos työtä ei ole mahdollista tehdä ilman turvavälejä (kuten parturit, lääkärit jne).
 • Urheilu starttaa jälleen. Katsomossa saa olla maksimissaan 100 henkeä ja huomioida turvavälit. Isot liigat pelaavat tyhjille katsomoille (rugby matsista on kai turha haaveilla..).

Olen todella innoissani, että saamme taas liikkua ja tehdä asioita!

Ota viimeinen kuulutus seurantaan Instagramissa ja pysy mukana matkassa reaaliajassa!

Työviisumit sakkaavat edelleen

Työviisumien saaminen on ollut paljon hitaampaa, mitä oletin. Syykin tälle saatiin, sillä maahanmuuttovirasto ei ole pystynyt käsittelemään viisumihakemuksia etänä. Hivenen epämukava tilanne myöntää asia julkisesti tuhatpäisen työntekijäjoukon istuessa kotona pyörittelemässä peukaloita. Saatoin myös naurahtaa asialle pyöritelleni päätäni epäuskoisena. Tämä muuttanee maahanmuuttovirastossa etanan vauhtia etenevän digiloikan sprintiksi. Viisumeissamme kestää siis oletettavasti vielä tovi, vaikka ruuhkaa puretaan varmasti vimmatusti kakkostason aikana. Tämä viivästys kuitenkin tarkoittaa todennäköisesti sitä, että emme tule työskentelemään Uudessa-Seelannissa. Meille kyse olisi ollut kulujen kattamisesta, eikä niinkään uudesta urasta puutarhanhoidon saralla… Budjetti ottaa tästä osumaa, mutta kulumme ovat olleet onneksi maltilliset.

Taupo jäi taaksemme, mutta pala Taupoa lähti mukaamme

Päätimme jättää Taupon taakse suunnitellusti. Olimme varanneet bussilippumme Taurangaan InterCityn kautta jo pari viikkoa ennen kakkostasolle siirtymistä. Saimme kuitenkin InterCityltä matkaa edeltävänä päivänä viestin, että he eivät operoi kakkostasolla ja peruvat tämän vuoksi kaikki bussimatkat kahden viikon ajalta. Syyksi he ilmoittivat, että puolella kapasiteetilla turvavälein operoitavat bussit, eivät ole heille kannattavaa liiketoimintaa. Ymmärrän syyn hyvin, mutta muutama perkele lensi silti ilmoille turhautumisesta. Näillä näkymin InterCity alkaa operoimaan ykköstasolla, jolle siirrytään aikaisintaan 29.5.

Oli siis aika ottaa lippis pois päästä taas kerran ja pyytää nöyrästi AirBnB-isäntäämme (Mattia) apuun viimeistä kertaa. Aiempia kirjoituksia lukeneet arvaavat kertomatta, että Matt tietenkin suostui heittämään meidät Taurangaan bensarahoja vastaan. What a legend! Kahden kuukauden aikana Taupoon ja AirBnB isäntiin muodostui side, joten lähtömme tuntui haikealta. Satu haikailee vielä tätä tekstiä kirjoittaessakin takaisin Taupoon. Tauposta tuli samalla pitkäaikaisin paikka, jossa olemme olleet yhdessä Suomen rajojen ulkopuolella. Emme olisi voineet olla paljon paremmassa paikassa kahta kuukautta kaikki olosuhteet huomioiden. Pakko olla kiitollinen siitä.

Varovainen paluu arkeen Taurangassa

Vaikka lähdinkin Tauposta haikeana, olin kikseissä arkisen matkailun paluusta. Sitä vartenhan täällä maailman äärissä ollaan! Varasimme Taurangasta pitkäaikaismajoituksen alueen puutarhatöiden vuoksi. Päätimme pitää varauksemme riippumatta teemmekö töitä vai emme. Olimme sitoutuneet suullisesti kämppään ja halusimme olla sanojemme mittaisia. Tämän lisäksi olemme riippuvaisia InterCitystä liikkumisen suhteen, jonka liikkeistä ei ole tällä hetkellä läpinäkyvyyttä. Teemme Taurangassa pistoja lähimaastoon ja pitemmälle kunhan InterCity liikkuu taas.

Kämppämme on muuten ihan ässä – pieni tunnelmallinen kaksio yli 100-vuotta vanhan ladon yläkerrassa! Meillä on oma pieni keittiö, jossa voimme laittaa ruokaa, tai olla laittamatta, oman fiiliksen ja aikataulun mukaan. Pyykit saamme pestä isäntien asunnossa ilmaiseksi. Pihalla on mandariini-, lime- ja sitruunapuut, josta voimme poimia hedelmiä niin paljon kuin haluamme. Kämpän hinta on 25 euroa / yö eli 12,5 euroa per naama. Tämä on kokemuksemme perusteella naurettavan hyvä diili Uudessa-Seelannissa. Pakko olla tyytyväinen tästä löydöstä!

Tauranga on 135 000 asukkaallaan Uuden-Seelannin viidenneksi isoin kaupunki ja reilu viisi kertaa isompi kuin Taupo. Taurangasta löytyy Uuden-Seelannin isoin konttisatama, joka tuo teollisen vivahteen kaupunkiin. Tauranga ei ole kansainvälisten turistien reittisuunnitelmalla usein (ei ollut meilläkään), mutta paikallisille se on suosittu turistikohde. Myös work and travel viisumilla liikkuvat viettävät alueella aikaa puutarhatöiden vuoksi, joten kaduilla kuulee paljon muitakin kieliä kuin englantia tai maoria. Kaupunkisiluettia dominoi konttisataman lisäksi uinuva Mt Maunganui tulivuori, jonka päältä aukeaa päräyttävät maisemat merelle ja rannikolle. Lämpötilat pyörivät tällä hetkellä 15 – 18 asteen tienoilla ja auringossa on paikoittain enemmänkin. Surffareita riittää vedessä ympäri vuoden, vaikka vesi on hyytävää. Kuten muuallakin Uudessa-Seelannissa, itse kaupunki on matala ja mitäänsanomaton, mutta ympäröivä luonto on kaunis.

Lähikuukausien suunnitelmat

Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että Uusi-Seelanti ja Australia avaavat keskinäisen Trans-Tasman matkustuskuplan. Tyynenmeren valtiot ovat kiinnostuneita liittymään seuraan omilla ehdoillaan. Kuplan startista on paljon spekulointia, mutta median välittämänä tavoitteena tuntuu olevan heinäkuu. Reunaehtoina molemmilla on tiettävästi, että koronatilanne ei eskaloidu kummallakaan puolella lammikkoa, ja että maat pääsevät tarvittavista prosesseista yhteisymmärrykseen.

Paluu Suomeen nyt, Uuden-Seelannin avautuessa, tuntuisi järjettömältä. Tällöin meidän olisi kannattanut lähteä pää kolmantena häntänä Suomeen jo pari kuukautta sitten, eikä nyt tilanteen ollessa hyvä. Vieläkään ei ole takeita, että pääsisimme Suomeen asti ilman ongelmia. Lentoja perutaan jatkuvasti ja jumiin jäämisen vaara on edelleen suuri. Paluupäätöksen saattaisi kuitenkin kypsyttää odottamaton tartuntojen määrän kiihtyminen ja sitäkautta matkakuplan huomattava viivästyminen. Tällöin saattaisi olla fiksuinta palata Suomeen nauttimaan kesästä.

Edellä mainittu huomioiden, suunnitelmamme on tällä hetkellä seuraava:

 • Heinäkuun alku vietetään Uudessa-Seelannissa Northlandissa ja Aucklandissa.
 • Heinäkuun puolivälissä suuntaamme Australian itärannikolle. Suunnitelmanamme on reissata Cairnsistä Sydneyyn.
 • Syyskuun puolivälissä lennämme Sydneystä Tyynenmeren saarivaltioon (esim. Fiji), mikäli se on mahdollista.

Australian reissun jälkeen on kriittisten päätösten aika, joka saattaa tarkoittaa kotiinpaluuta. Lokakuun puolivälissä alkaa Patagonian vaellus sesonki, jonne olisi mahtava päästä. Tällä hetkellä tämä on kuitenkin epätodennäköistä, vaikka sormet onkin ristissä ja aika on puolellamme! Paluu syyskuiseen tai lokakuiseen Suomeen olisi sään puolesta hirveä aika palata. Reissun päälle on kuitenkaan turhaa jämähtää vain sään tai vuodenajan vuoksi, joten palaamme vaikka keskelle rankinta syyssadetta, mikäli se on fiksuinta.

Teemme päätöksen jatkosta ainakin kahden asian pohjalta

Ensimmäinen asia on Etelä-Amerikan tilanne. Tällä hetkellä tilanne näyttää niin pahalta, että reissaaminen vaikuttaa vähintään optimistiselta ajattelulta. Alkuperäinen suunnitelma lähes koko maanosan läpikäymisestä ei ainakaan toteudu sellaisenaan. Etelä-Amerikan ollessa isoin motivaattori reissun jatkamiselle, aika näyttää minne Sydneystä nouseva lentomme laskeutuu. Toinen asia on – onko matkustaminen enää kivaa koronan aikana? Tämä koostuu paitsi kokemuksistamme, myös useista alakysymyksistä kuten; Minkä hintaista matkustaminen on ja miltä reittiverkosto näyttää? Onko turvallista matkustaa? Onko edes vastuullista matkustaa? Paikalliset katsovat reissaajia varmasti eri tavalla kuin aiemmin. Virus levisi nopeasti nimenomaan matkustamisen vuoksi, joten varautuneisuutta varmasti on ilmassa. Mikäli olo ei ole tervetullut, ei ole myöskään syytä jäädä.

Loppuaika Uudessa-Seelannissa ja mahdollinen tuleva Australian reissumme vastannee onko matkustaminen vallitsevassa tilanteessa kivaa. Emme juuri pyöri yöklubeilla tai massatapahtumissa (paitsi keikoilla tai metallifestareilla), joten rajoitusten ei pitäisi vaikuttaa liiemmin tekemisiimme, kunhan liikkuminen onnistuu normaalisti. Kehitämme varmasti myös vaihtoehtoisia reittisuunnitelmia maailmantilanteen ja fiiliksen mukaan. Vielä riittää optimismia siitä, että pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys palkitaan tälläkin kertaa. Mikäli koti kuitenkin kutsuu, starttaa uusi kappale elämässä tuhansia kokemuksia rikkaampana – hymyssä suin.

Koronapäiväkirjat menevät nyt jäähylle inspiraation palauduttua. Seuraavissa kirjoituksissa avaan Australian ja Uuden-Seelannin reissuamme ajalta ennen koronaa.

Ota viimeinen kuulutus seurantaan Instagramissa ja pysy mukana matkassa reaaliajassa!

12
Osallistu keskusteluun

avatar
6 Kommenttiketju
6 Kommentitketjun vastaukset
0 Seuraajat
 
Eniten reagointeja
Kuumin kommenttiketju
7 Kommentoineet henkilöt
JanzuJohanna P. / Muu maa mandariiniPeriaatteen NainenNe TammelatPirkko / Meriharakka Hiljattain kommentoineet henkilöt
  Tilaa  
uusimmat vanhimmat Äänestetyin
Ilmoita
Johanna
Vierailija

Uusi-seelanti on yksi unelmakohteeni! Se vaikuttaa niin kiehtovalta monella tapaa. Välimatka täältä Suomesta on kuitenkin niin pitkä, että saattaa jäädä haaveeksi… Kiva kuitenkin lukea juttuja sieltä.

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Vierailija

Todella harmi tuo Etelä-Amerikan homma. Onko tilanne tällä hetkellä koko Etelä-Amerikassa noin paha? Olisi ajatellut, että juuri Patagoniassa voinut olla parempi tilanne. Suomessa uutisoidaan Etelä-Amerikasta vain Brasilian osalta, varmaankin lähinnä Bolsonaron vuoksi, vaikka onhan siellä kyllä tartuntoja todella paljon.

Euroopassa on pikkuhiljaa alettu avaamaan rajoja. Euroopan turismista elävissä maissa voisi ajatella, että turisteihin suhtauduttaisiin myönteisesti, mutta maissa, joissa turismi on vähemmän tärkeää, suhtatutuminenkin on varmaankin erilaista. Uudessa-Seelannissa rajat oletettavasti pysyvät suljettuina siihen saakka, että toimiva rokote saadaan kehitettyä?

Australian itärannikolla riittääkin nähtävää. Cairnsista kannattaa muuten poiketa hieman myös ylöspäin. Cape Tribulation ja Port Douglas ovat käymisenarvoisia kohteita.

Pirkko / Meriharakka
Vierailija

Mielenkiintoisia – ja toivoa herättäviä – nämä tarinat asioiden palautumisesta normaaliksi, vähitellen. Tosin juuri matkailun osalta tilanne lienee melko sekava vielä pitkään. Juuri luin jonkun jutun, että saksalainen pakettimatkalento oli yrittänyt jo Sardinialle, mutta ei ollut onnistunut laskeutumaan, koska lentokenttää ei oltu vielä avatttu! Luulisi, että tuollainen matkajärjestäjä olisi miettinyt kuvion loppuun asti. Nyt joutuivat palaamaan Saksaan, eli se siitä lomasta, ilmeisesti.

Ne Tammelat
Vierailija

Mielenkiintoista lukea myös ei niin tunnetuista kohteista Uudessa-Seelannissa ja hienoa, että löysitte noin huikean majapaikan kera kivojen koirakavereiden <3 Fiji kuulostaa kyllä hienolta tavoitteelta. Meillä on muuten saman genren musamaku 🙂

Periaatteen Nainen
Vierailija

Ahmin juuri Yleltä ”Au pairit Uudessa-Seelannissa” ja harmittelin, että kovin vähän näki itse maata (toivottavasti edes au pairit vähän enemmän). Kauniita kuvia ja mahtava AirBnB-löytö, todellinen helmi (vähintäänkin hinta-laatusuhteeltaan).

Johanna P. / Muu maa mandariini
Vierailija

Mielenkiintoinen postaus! Täällä Meksikossa on rajat tosiaan auki, ja tartuntojen määrä vain kasvaa ja kasvaa. Uutisointi on epäselvää ja kaikki vaihtuu kokoajan mitä päätetään. Tällä hetkellä kylässä missä asun, on rajat myös auki ja kesäkuussa alkaa aukeamaan myös ravintolat jne. Täällä ei ole vielä tartuntoja, mutta muualla Meksikossa paljonkin. Lentoja lentää Eurooppaan kokoajan, mutta hinnat pilvissä ja niitäkin perutaan jatkuvasti. Itse tein myös päätöksen jäädä tänne, enkä ole sitä tällä hetkellä ainakaan katunut, vaan olen nauttinut lämmöstä 🙂 Toki toivon että pääsisi reissailemaan myös turvallisesti pian, ja pandemia helpottaisi koko maailmalla! Te olette ihanasti siellä ns. eristyksessä nyt turvassa 😉

Close Menu