Tarokon kansallispuisto ja Hualien

Tarokon kansallispuisto ja Hualien

Tämä on neljäs osa Taiwanin kirjoitussarjasta. Tämän artikkelin keskiössä on majesteettinen Tarokon kansallispuisto ja Hualienin kaupunki. Artikkelissa selviää myös, mitä yhteistä on Taiwanin liikenteellä ja Derek Zoolanderilla!

Saapuminen

Saavuimme pikajunalla Taipeista Hualienin juna-asemalle, joka sijaitsee kaupungin keskustassa. Hotellimme oli reilun kilometrin päässä juna-asemalta, joten kävelimme asemalta hotellillemme. Käveleminen Hualienissa on helppoa ja kadut ovat leveitä. Kaupunki tuntui heti kotoisalta.

Yleisesti

Olimme Hualienissä kolme yötä, josta teimme skootterireissuja läheiseen Tarokon kansallispuistoon. Matkaa Tarokon kansallispuistoon on 40 kilometriä, joten kävelymatkasta ei ole kyse. Tarokon kansallispuistossa voi tahtoessaan myös yöpyä, mutta helppoudesta pitää maksaa. Hintaero Hualieniin on huomattava, joten valintamme osui budjettihenkisyyden nimissä Hualieniin.

Hualien on reilu 100.000 päinen kaupunki, jonka ruokatarjonta on hyvä. Hualienin pääkadulta Zhongshan Roadilta löytyy lähes kaikki tarvittava ruokakaupoista ravintoloihin. Hualienissa on mahdotonta olla kuulematta hävittäjiä, jotka käyttävät Hualienin lentokenttää tukikohtanaan. Kenties Kiinan ja Taiwanin tulehtuneet välit ovat kiihdyttäneet sotaharjoituksia entisestään, sillä koneita nousi ja laskeutui yhtenään.

Hualien oli ensimmäinen paikka Taiwanin reissullamme, jossa ei ollut kuuma. Lämpötila huiteli noin 25 asteessa, mikä oli enemmän kuin tervetullutta yhtäjaksoisen kuumuuden jälkeen.

Majoitus

Majoituimme kolme yötä Tenth street homestay nimisessä omaperäisessä majatalossa. Majatalon omistaja asui hotellin pohjakerroksessa ja majatalo oli täynnä kirjoja, maratonkisapalkintoja, pyöriä ja sun muuta omistajan tavaraa. Hämmentävää oli, että pohjakerroksen sisääntuloaula oli täynnä pulpetteja. Aulaa käytettiin luokkahuoneena meille tuntemattomaan tarkoitukseen. Hintaa majoituksella oli 27 euroa / yö ja saimme rahalle hyvin vastinetta.

Liikkuminen

Vuokrasimme skootterin kahdeksi päiväksi 400 TWD (12 EUR) päivähintaan. Tankkasimme aina Hualienissä, koska huoltoasemia oli Tarokon kansallispuiston ympäristössä vain harvakseltaan. Hualienistä pääsee liikkumaan myös bussilla Tarokon kansallispuistoon, mutta mikään ei voita joustavuudessa omaa menopeliä.

Kannattaa tutustua myös ennakkoon Taiwanin erikoisimpaan liikennesääntöön, ennen kuin suuntaa skootterilla liikenteeseen. Itse tutustuin liikennesääntöön vasta poliisin pysäyttäessä minut tienviereen. Polisii kertoi minun rikkoneen liikennesääntöjä. Mielestäni en tehnyt mitään väärää ja olin hieman hämilläni. Poliisi kertoi minulle rikkonaisella englannilla, että olin kääntynyt lainvastaisesti vasemmalle. Repesin nauruun ja kysyin poliisilta oliko hän tosissaan? Hän oli vakavasta naamasta päätellen varsin tosissaan ja en varsinaisesti parantanut tilannetta nauramalla. Taiwanissa skoottereilla ei siis saa kääntyä isoissa risteyksissä vasemmalle. Asia selvä!

Etummaista kaveria hymyilyttää tilanne hieman enemmän kuin takimmaista

Osassa risteyksiä on liikennemerkki muistuttamassa tästä huvittavasta liikennesäännöstä. Vasemmalle kääntyessä skootterien pitää ajaa ajoväylän oikeaa reunaa risteyksen toiselle puolelle ja parkkeerata tiehen maalattuun laatikkoon kääntäen skootterin keula vasemmalle. Liikennevalojen vaihduttua vihreäksi jatketaan suoraan ja taiwanilainen vasemmalle käännös on valmis. Skootterilla ei saa siis myöskään ryhmittyä vasemmalle käännöstä varten kuten kaikkialla muualla maailmassa, vaan tie ylitetään lähes kuten jalankulkija. Liekö Zoolanderin käsikirjoittajat saaneet Taiwanista vaikutteita, koska luulin hetken olevani osa elokuvaa – ”I’m not an ambiturner :'( ”.

Tämä liikennemerkki kuvaa taiwanilaista vasemmalle käännöstä

So Derek, if you’re reading this, you’re not alone. The Taiwanese people understand exactly how you feel.

Poliisi kirjoitti parille paikalliselle sakot samasta rikkeestä ja pyysi passini sekä kansainvälisen ajokorttini. Minulla oli dokumenttien osalta kaikki kunnossa, joten hän päästi minut pälkähästä pelkällä puhuttelulla. Poliisi oli nuori kaveri ja ehkä häntäkin huvitti koko liikennesääntö varsinkin ulkomaalaisten näkökulmasta. Kaikkea sitä matkoilla näkee!

Ruoka

Merkkasin Taiwanin karttaan kaksi hyvää ruokapaikkaa, joiden latinalaisista nimistä minulla ei ole mitään hajua. Toisesta saa todella hyvää ja edullista vegeaamupalaa ja toisesta naurettavan halpoja höyrytettyjä lihanyyttejä (baozi). Yksi iso nyytti maksaa 5 TWD eli 15 senttiä. Baozit olivat kerrassaan maagisia ja täytettä oli tosi paljon. Nämä eivät siis olleet vain taikinapalloja, kuten Bao bunit usein ovat.

Nämä baozit olivat Taiwanin parhaimpia ja täytetteessä ei oltu pihtailtu

Katsoimme vegeruokapaikan Google mapsista, jonka perusteella suuntasimme ravintolaan. Ravintola oli aivan tupaten täynnä. Kävimme kysymässä tarjoilijalta olisiko meille vapaata pöytää jossain piilossa. Tarjoilija ilmoitti ravintolan olevan varattu yksityistilaisuuteen. Olimme jo poistumassa ravintolasta, kunnes yksi asiakkaista kysyi haluaisimmeko liittyä heidän seuraansa. Heillä oli kuulemma enemmän kuin tarpeeksi ruokaa, josta riittäisi hyvin myös meille. Tartuimme tietenkin tarjoukseen epäröimättä.

Ilmeni, että kyseessä oli syöpää sairastavien tukiryhmä, jonka missio on levittää positiivista energiaa kaikkialle. Heitä oli arviolta noin 30 henkeä ravintolassa. Ryhmä tekee ainakin kerran vuodessa matkan yhdessä ja tänä vuonna reissu osui Hualieniin. He olivat erittäin kiinnostuneita kuulemaan, minkä vuoksi olimme tulleet Taiwaniin. Suomalaisella koulutusjärjestelmällä ja muumeilla oli heidän keskuudessaan hyvä maine. Ruoka oli oikein hyvää, mutta tunnelma paransi varmasti makua entisestään. Söimme paljon tunnistamattomia sieniä ja tofua erilaisissa muodoissa.

Tilanne alkoi käymään hetken päästä vähän väsyttäväksi, kun toistimme tusinalle eri ihmiselle vuoron perään oman tarinamme. Jatkoimme puolen tunnin jälkeen kiitollisina matkaamme vieraanvaraisuudesta ja uusista tuttavuuksista. Xie xie! & Kiitos!

Näkemistä ja tekemistä

Hualienin vierailuun on useimmiten vain yksi syy – Tarokon kansallispuisto. Hualienissa on kuitenkin myös miellyttävä night market ja hieno mustahiekkainen ranta.

Taroko National Park (Tarokon kansallispuisto)

Tarokon kansallispuiston koko on massiiviset 920 km2. Kuten ylipäätänsä Taiwanin nähtävyyksien kanssa, myöskään Tarokon kansallispuistoon ei ole pääsymaksua. Kansallispuiston korkeuserot liikkuvat merenpinnan tasolta aina 3700 metriin ja puisto sisältää useita eri ilmastoja. Tarokon kansallispuistossa sataa usein, joten pidimme sadevaatteita aina mukana. Kansallispuiston eläimistöä edustavat muun muassa mustakarhut, makakit, Taiwanin serovit, villisiat, peurat ja yli sata lintulajia.

Tarokon infrastruktuuri on todella timanttisessa kunnossa. Ajotiet ovat maailman luokkaa ja todellisia moottoripyörälijän unelmia. Löytyy paljon mutkia, korkeuseroja, mielettömiä maisemia ja pinnoite on loistava. Tienposkessa väijyi tasaisesti poliiseja, joten olin onnekas, ettei alla ollut tehokkaampaa pyörää.

Tarokon alue on aivan mielettömän kaunis ja sieltä löytyy mm. marmorikallioita, jokia, vesiputouksia, laajasti erilaista kasvillisuutta, todella pitkiä tunneleita, temppeleitä, riippusiltoja ja kävelyreittejä. Patikoijalle saattaa tulla yllätyksenä, että lähes kaikki polut ovat betonilla päällystettyjä kävelyteitä (poikkeuksiakin on), joita pitkin on todella helppo kävellä. Vuoren ollessa edessä, siitä on usein päätetty mennä lävitse, eikä yli. Osa tunneleista oli satoja metriä pitkiä ja ne olivat pilkkopimeitä. Otsalamppu tai vähintään kännykän lamppu on pakollinen.

Helppouden vuoksi alueella liikkuu paljon vierailijoita. Suurin osa poluista on ainakin osittain liikuntarajoitteisille sopivia. Ihmiset jakautuvat sopivasti eri poluille, joten väenpaljous ei haittaa, kunhan ei osu epäonnekkaasti monen turistibussin kanssa samaan aikaan paikalle.

Olimme kahtena peräkkäisenä päivänä Tarokossa ja kävelimme Shakadang trailin, Jiukudong trailin, Swallow Grotto trailin ja Pudu bridge xiangde temple trailin. Näkymät muistuttivat minua paljon Nepalin Annapurnan Circuitin alkuosasta. Alueella suositellaan käytettävän kypärää putoavien irtokivien vuoksi. Kypärän saa lainaan ilmaiseksi. Kuvat eivät tee paikalle oikeutta, mutta kuvaavat paremmin kuin sanat. Tarokon kansallispuisto pitää kokea paikan päällä.

Shakadang trailin kaltaista, luolan sisällä olevaa vesiputousta, en ollut aiemmin nähnyt missään. Sadan metrin pituinen luola oli itsessään vesiputous, veden tihkuessa katosta paikoin kovallakin paineella!

Olisimme helposti voineet olla Tarokon kansallispuistossa vielä pari päivää lisää, sillä maisemat ovat maagiset ja käveltävää riittää pitkäksi aikaa. Kaikkein kiehtovin Mt. Zhuilu Old Road trail vaatii erillisen luvan, jota pitää hakea hyvissä ajoin ennen reissua. Trekkailijoiden määrää kontrolloidaan, sillä satojen metrien korkeudessa kulkeva kapea reitti on vaativa ja varsin vaarallinen, mutta varmasti palkitseva. Emme valitettavasti olleet luvasta tietoisia, joten Zhuilu traili jäi tekemättä.

Der-Yenin ranta

Kivinen Der-Yenin ranta sijaitsee Hualienin kaupungin pohjoispuolella. Ranta on hyvällä säällä kaunis paikka levähtää ja rentoutua. Der-Yen ei ole uimaranta, sillä aallot ovat todella voimakkaat ja vaaralliset.

Dongdamen night market

Dongdamen night market on vierailun arvoinen. Dongdamen on suljettu liikenteeltä, joten paikan ruokatarjontaa voi tutkia rauhassa. Kojuja on päälle 400, joten syötävää löytyy jokaiseen makuun. Ruoka oli raskaasti lihapainotteista, mutta vegetarjontaa oli myös jonkin verran. Satu löysi täältä mielettömän herkulliset vegemykyt ja itse söin herkullisen hodarin!

Lähtö

Majatalomme omistaja hyvästeli meidät ja antoi matkaamme muutaman höyrytetyn baozi mykyn, joten matka kohti Taipeita alkoi mitä parhaalla tavalla. Otimme Hualienistä halvan maitojunan Taipeihin, jossa olimme vielä muutaman päivän ennen lentoamme Thaimaahan. Junassa oli jälleen hyvä 4g signaali, joten matka taittui nopeasti töitä tehden.

Yhteenveto

Tarokon kansallispuisto on paikka, jossa matkaajan sielu lepää. Mikäli suuntaa Taiwaniin, Tarokoa ei missään nimessä kannata jättää väliin. Taiwanin matkakuumeen keräämisen voi aloittaa tutkimalla Tarokon kansallispuistoa. Tuplapeukku!

——————-

  • PS. Tsekkaa myös muut Taiwanin matkablogit, mikäli et ole vielä lukenut niitä.

5
Osallistu keskusteluun

avatar
3 Kommenttiketju
2 Kommentitketjun vastaukset
0 Seuraajat
 
Eniten reagointeja
Kuumin kommenttiketju
3 Kommentoineet henkilöt
JanzuKohteena maailma / RamiSuunnaton Hiljattain kommentoineet henkilöt
  Tilaa  
uusimmat vanhimmat Äänestetyin
Ilmoita
Suunnaton
Vierailija

Olipa ihana palata Tarokon maisemiin! Aika paljon ollaan näköjään päädytty samoille reiteille – tosin mä löysin itseni leveiden kävelyteiden lisäksi myös pieniltä kinttupoluilta.
Varmasti aika upea kokemus tuo yksityistilaisuuteen kutsuminen. Taiwanilainen ystävällisyys on välillä aivan uskomatonta ja tulee ihan puskista. Mullekin aivan ventovieraat ihmiset tarjoilivat retkieväitään Tarokossa.

P.S. Kiitos linkityksestä!

trackback

[…] Viimeinen kuulutus […]

Kohteena maailma / Rami
Vierailija

Varmasti mukavia reissuja tällaiset seikkailut. Itseä kiinnostaisi juurikin sopiva sekoitus luontokohteita ja kaupunkia, ja miksipä ei seikkailua skootterilla – tosin välillä liikenne näissä kohteissa hirvittää, kun on pienemmällä välineellä kuin auto liikkeessä 😀 Sikaa ei tosiaan kovin usein näe kokonaisena grillissä, mutta maassa maan tavalla. Suomessa sikoja näkee vartaassa kokonaisina lähinnä keskiaikaan sijoittuvissa tapahtumissa kuten Tammelan Hakkapeliitassa.

Close Menu