Suunnitelmat uusiksi – jumissa Uudessa-Seelannissa!

Suunnitelmat uusiksi – jumissa Uudessa-Seelannissa!

Koronavirus lähti leviämään suunnilleen samoihin aikoihin Kiinassa kuin lähdimme reissullemme. Alkuperäisen suunnitelman mukaan olisimme viettäneet koko tammikuun Kiinassa, mutta muokkasimme matkasuunnitelmiamme viime hetkellä tietämättä koronasta mitään. Jälkeenpäin katsottuna meillä kävi mieletön tuuri ja olemme siitä kiitollisia.

Henkinen hajoaminen ja suunnitelmien tuhoutuminen

Tiedätkö sen fiiliksen, kun olet tehnyt helvetisti duunia jonkun asian eteen, ja sitten homma leviää reisille sinusta riippumattomista syistä? Tottakai tiedät. Kaikki tietävät sen fiiliksen. Juuri siltä minusta tuntui kun Chilen ja Argentiinan rajat menivät kiinni neljä päivää ennen lentoamme Uudesta-Seelannista. Olin odottanut Etelä-Amerikkaan pääsyä yli neljä vuotta, tehnyt raastavia päätöksiä ja raatanut sen hetken eteen. Gone, kaput – el fin! Ei perkele, kuinka paljon se otti päähän!

Edellisen kerran matkalla ketutti yhtä paljon Nepalissa. Silloin minulta pöllittiin passi ja rahat päivärepusta.

Itseni kasaaminen ja järkiperäinen ajattelu

Ryvettyäni egossani hetken, pystyin katsomaan asiaa objektiivisemmin. Olen tällä hetkellä jumissa hyvinvointiyhteiskunnassa, jossa maahan saapuvat asetetaan 14-päivän karanteenin. Lentoja tulee sisään ja ulos enää vain vähän ja määrät vähenevät päivittäin. Tämän lisäksi kyseessä on saarivaltio, joten muusta maailmasta eristäytyminen on tehokasta.

Uudessa-Seelannissa on vain 4,8 miljoonaa ihmistä eli jopa hieman vähemmän kuin Suomessa. Tästä noin kolmasosa asuu Aucklandissa (1,4 milj.). Uuden-Seelannin asukastiheys on suunnilleen Suomen luokkaa, joten henkilökohtaista tilaa riittää.

Mueller Hutiilla telttailemassa

Uuden-Seelannin virallinen kieli on englanti (shocker!), joten ohjeistuksia ja tilannepäivityksiä on helppo seurata. Terveydenhuolto on huippulaatuista ja Uusi-Seelanti on vielä kaiken lisäksi maailman toiseksi turvallisin maa (1. Islanti). Paikalliset ovat ystävällisiä ja kommunikointi onnistuu ilman kielimuureja, joka varsinkin sairastuessa on erittäin tärkeää.

Uuden-Seelannin luonto on aivan mielettömän kaunis, jonka vertaista on vaikea löytää koko maailmasta. Maata peittävät kansallispuistot ovat ilmaisia, mutta tarjoavat miljoonan dollarin näkymiä! Luonnossa liikkuu tällä hetkellä hyvin vähän ihmisiä, joten maisemista saa nauttia rauhassa.

Ainoastaan luonnon osalta voin järkiperäisesti sanoa olevani yhtä mielelläni Chilessä tai Argentiinassa kuin Uudessa-Seelannissa. Olen itseasiassa todella onnekas, että rajat suljettiin ennen kuin pääsimme Chileen. Uusi-Seelanti on juuri nyt yksi maailman parhaista paikoista olla.

Paluu Suomeen?

Ulkoministeriö kehotti kaikkia suomalaisia matkailijoita palaamaan Suomeen, joka on ehdottomasti oikea ohjeistus. Matkailijalle paluu on vallitsevassa tilanteessa lähes aina oikea ratkaisu.

Ensimmäistä vedosta kirjoittaessani (19.3.2020) Uudessa-Seelannissa on 28 koronatartuntaa, Argentiinassa 97, Chilessä 238 ja Suomessa 359. Samat luvut olivat päivää myöhemmin; Uusi-Seelanti 39, Argentiina 128, Chile 342 ja Suomi 400. Kaikkien maiden luvut tulevat nousemaan rajusti ja pitkään – mukaan lukien Uuden-Seelannin. Eurooppa on juuri nyt kuitenkin maailman isoin koronapesäke.

Mahdollisen paluulennon reittisuunnitelma on tällä hetkellä erittäin epävarma ja epäselvä karanteenien, lentoperuutusten ja suljettujen rajojen vuoksi. Tartuntariski paluumatkalla maailman äärestä ääreen on suuri, joten huonolla tuurilla toisin myös viruksen kotiin tuliaisena. Tämän lisäksi myös pehmeät arvot vaikuttivat paluupäätöksen tekemisessä, kuten työllistymismahdollisuudet tulevan taantuman ja massairtisanomisten aikana. Puhumattakaan siitä, että meillä ei ole kotia missä eristäytyä.

En pystynyt järkiperusteisesti perustelemaan itselleni paluuta Suomeen, vaikka Suomi onkin yksi maailman parhaista paikoista sekä ilman koronaa, että nyt pandemian keskellä. Päätöksen jäämisestä sinetöi Uuden-Seelannin valtio, joka löi rajat kiinni kirjoittaessani tätä tekstiä (20.03.2020).

Mitä seuraavaksi?

Tällä hetkellä on vastuullisinta liikkua mahdollisimman vähän, joten iskemme maailmanympärimatkamme jäihin ja seuraamme rauhassa tilanteen kehittymistä. Uudessa-Seelannissa arki jatkuu toistaiseksi lähes normaalisti, mutta olen realisti ja oletan arjen muuttuvan lähitulevaisuudessa. Tällä hetkellä yli 100 hengen sisätilatapahtumat ovat kielletty, joten keikoille ei ole täälläkään menemistä.

Olemme onneksi vielä tarpeeksi nuoria hakemaan Uuden-Seelannin work and travel viisumia, joten pistimme viisumihakemukset vetämään. Viisumin avulla saisimme olla maassa maksimissaan 12 kuukautta ja pystyisimme töitä tehden kattamaan elinkustannuksemme. Hanttihommia löytyy hedelmäpelloilta ja viinitiloilta helposti, eikä ole tarvetta sitoutua pitkiin työsuhteisiin. Tämän lisäksi on tarjolla useita pätkätoimistotöitä, mikäli niitä haluaa tehdä.

Tämän lisäksi kartoitamme lisää Uuden-Seelannin luontokohteita ja trekkejä, joita haluamme vielä tehdä. Luonnossa näemme vähemmän ihmisiä kuin missään muualla, ja luonto on muutenkin Uuden-Seelannin kirkkaasti kiehtovin puoli. Turistien ollessa lähes kokonaan maasta pois, reittien luulisi olevan maagisia!

Rauhaa, rakkautta ja positiivisia ajatuksia!

En olisi ikinä uskonut, että maailmanympärimatka saa tämän juonenkäänteen – not in a million years. Tuntuu siltä, että heräsin aamulla rinnakkaistodellisuuteen. Tässä todellisuudessa asumme siis näillä näkymin ainakin muutaman kuukauden verran Uudessa-Seelannissa.

Rauhaa, rakkautta ja positiivisia ajatuksia kaikille. When life gives you lemons – make some lemonade!

24
Osallistu keskusteluun

avatar
12 Kommenttiketju
12 Kommentitketjun vastaukset
0 Seuraajat
 
Eniten reagointeja
Kuumin kommenttiketju
13 Kommentoineet henkilöt
JanzuAnnaMari/KodinvaihtajaNe TammelatReeta / Tarinoita valoisista maisemista Hiljattain kommentoineet henkilöt
  Tilaa  
uusimmat vanhimmat Äänestetyin
Ilmoita
Paula Välimäki
Vierailija
Paula Välimäki

When life gives you lemons – make some lemonade! Ihastuttava asenne, juuri tämän vuoksi on aivan ihanaa lukea teidän – positiivisella asenteella matkustavien blogia. Voi miten vähän niitä onkaan! Olen ahkera blogien seuraaja ja lukija ja joskus aivan ahdistaa, kun kirjoitetaan aina valittaen negatiiviseen sävyyn ko. kohdemaan olosuhteita, yhteiskuntaa, kulttuurisia ja henkilökohtaisia tapoja ym. sitä ja tätä, kun Suomessa on näin ja näin. Toki, eihän sitä voi välttää asioista/kokemuksista kerrottaessa, sehän on välttämätöntäkin, mutta se rutiseminen. Olen itse kuusi vuotta sitten muuttanut pois ”ihan muuten vain” Suomesta Portugaliin ja hyvin avoimin silmin aina täällä katsonut uusia eteeni tulleita asioita, sopeuttanut… Lue lisää »

Sini matkakuumeessa
Vierailija

En usko että siellä tulee niin paha corona -tilanne kuin monessa muussa maassa. Mitä mä olen lukenut, Uudessa Seelannissa reagoitiin nopeasti virukseen. Siksi siellä tartuntamäärät ovat niin matalat. Tsemppiä uusiin tuuliin. 😊🇫🇮

Arja / Elämänmakuisia matkoja
Vierailija

Tässä hurjassa maailman tilanteessa olette onnekkaita, että olitte juuri siellä rajojen sulkeutuessa monissa maissa. Hienosti kokosit yhteen asian positiiviset puolet, ja uskon, että tuolla asenteella kaikki menee hyvin muuttuneista suunnitelmista huolimatta! Pitäkää huolta itsestänne!

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Vierailija

Uusi-Seelanti ei monessakaan mielessä ole huono paikka olla jumissa. Minkälaisia rajoituksia siellä muuten ollaan tehty ihmisten liikkumiseen tai kokoontumisiin? Käyvätkö lapset esimerkiksi edelleen koulussa?

Taina
Vierailija

Huh, mihin tilanteeseen jouduitte! Voin vain kuvitella järkytyksen, kun tajusitte noin dramaattisen muutoksen suunnitelmiin. Onneksi teillä on kuitenkin selkeästi positiivinen asenna, ja totta, Uusi-Seelanti ei varmasti ole yhtään huono paikka olla juuri nyt. Lisäksi sieltä löytyy epäilemättä vaikka kuinka paljon jännää ja kaunista tutkittavaa. Ehkä vielä koette siellä jotain niin hienoa, että sinne jumittuminen tuntuu lopulta melkein siunaukselta. Mutta joo, täytyy vaan toivoa, että korona pysyy siellä paremmin kurissa kuin täällä ja että jossain vaiheessa pääsette Etelä-Amerikkaankin. Tsemppiä hirmuisesti!

Pirkko / Meriharakka
Vierailija

Te pitkiä irtiottoja juuri tähän saumaan suunnitelleet olettekin ehkä kurjimmassa asemassa näiden kaikkien lockdownien keskellä – kotona on sentään vähän eri asia nököttää, jo taloudellisestikin, kun jossain maailmalla.
Uusi-Seelanti lienee kuitenkin hyvä paikka sikäli, että esimerkiksi terveydenhuollon osalta tilanne on länsimaisella tasolla. Tosin jossain ryhmässä joku ”väitti tietävänsä”, että pahassa tilanteessa oman maan kansalaiset menisivät ohi muiden, mutta ehkei sentään tällaisessa maassa.

Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
Vierailija

Hyvää pohdintaa ja ihanan positiivista sellaista. <3 Niinhän siinä joskus vain käy, että vaikka suunnitelmia kuinka tekisi, niin joskus tulee kierrepallo vastaan ja suunnitelmat muuttuvat kertaheitolla. Tällä kertaa kyse vain on todellakin aikamoisesta kierrepallosta, mutta kaikesta me selviämme, vai mitä. 🙂 Uusi-Seelanti on varmasti sellainen paikka, missä on "hyvä" viettää korona-aikaa, joten nauttikaa luonnosta ja maan tarjoamista upeuksista. Positiivisella asenteella ja järjen ääntä kuunnellen – tämä on hyvä oppi meille kaikille. Isot tsempit teille sinne, lisää positiivisia luontoseikkailuja ja kertomuksia odotellen ehdottomasti, kiitos virkistävästä ja rehellisestä postauksesta! 🙂

Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
Vierailija

Ihan samoissa fiiliksissä herätään täällä myöskin joka aamu. Hurja juttu kyllä. Toivottavasti saatte ne viisumit. 🤞Olisi kyllä hyvä juttu.

Reeta / Tarinoita valoisista maisemista
Vierailija
Reeta / Tarinoita valoisista maisemista

Uuden -Seelannin tilanne ja teidän asenne vaikuttaa niin positiivisilta, että uskon teidän pärjäävän siellä tämän ajan yli. Pidän peukkuja viisumeille! Tsemppiä sinne!

Ne Tammelat
Vierailija

Teillä kävi totta tosiaan mieletön tuuri tuon Kiinan kanssa ja voin vaan kuvitella harmituksen matkasuunnitelmien muuttumisesta. Toivottavasti saatte asiat järjestymään siellä töiden osalta ja pysytte terveinä. Tsemppiä! <3

Mari/Kodinvaihtaja
Vierailija

Tsemppiä sinne ❤❤❤. Elän hengessä mukana

Anna
Vierailija

Kyllä se siitä… Näin mä yritän aina ajatella, vaikka tietenkin se on vaikeaa. Tähän ikään mennessä on nähnyt monta pandemiaa, yhden tuhkapilven ja muuta kökköä (eroja, kuolemia, vesivahinkoja, konkursseja jne.) jotka vaan laittaa kaiken sekaisin :/

Ollaan oltu Marokon matkan jälkeen ensin 14 vrk vapaaehtoisessa karanteenissa ja jatketaan sitä aika pitkälti edelleen (tultiin siis 10.3. Suomeen). Ei ole tarvetta mennä mihinkään. Ollaan ja möllötetään. Sohva & some . Siinäpä ne tärkeimmät nyt…

Close Menu