Savusukellus Kuala Lumpurissa

Savusukellus Kuala Lumpurissa

Kuala Lumpur jäi kiinnostamaan aiemman Borneon matkamme välilaskun jälkeen. Päätimme jäädä Kuala Lumpuriin viideksi päiväksi huomattuamme, että Balilta Taiwaniin menevät lennot menivät Kuala Lumpurin kautta. Teimme töitä AirBnB asunnoltamme, josta kävimme kaupungilla aina päivisin. Reissumme oli siis arkisempi, kuin mitä turistireissu olisi. Tämä blogikirjoitus kertoo reissustamme tarkemmin.

Alkufiilikset: Borneo oli tulessa

Saapuessamme Kuala Lumpuriin, Borneo oli tulessa. Kalimantanin alueella Indonesiassa roihusi sademetsää, josta palo levisi Malesian Borneon puolelle. Borneossa koulut olivat suljettuina ja ihmisille jaettiin kadulla hengityssuojaimia. Kuala Lumpur oli verhoutunut savusumuun koko vierailumme ajan. Ilmanlaatu oli huonohko, mutta sitä tuskin luokiteltaisiin myrkylliseksi. Tämä oli noin kuukausi sen jälkeen, kun olimme lähteneet Borneosta.

Metsäpalot levisivät samaan aikaan myös Indonesian Sumatralla. Kuvat Sumatralta näyttävät siltä, että maailmanloppu on käsillä. Metsäpalojen syynä oli virallisesti käsistä karannut kulottaminen. Todennäköisesti kyseessä oli kuitenkin taloudelliset syyt, jossa raivattiin sademetsää palmuöljyplantaasien tieltä. Riippumatta syistä, palot oli sytytetty laittomasti ja sadat ihmiset joutuvat vastuuseen teoistaan. Kuvat Borneosta ovat sydäntäsärkeviä. Vähän ennen Borneota, Amazonin sademetsä roihusi valtoimenaan ja valtasi oikeutetusti mediatilaa. Vuosi 2019 on ollut katastrofaalinen sademetsälle ja sen vuoksi ilmastolle.

Minä olen erittäin positiivinen kaveri ja harvemmin hätkähdän vastoinkäymisistä. Tämä pisti kuitenkin pohtimaan, onko ihmiskunnan tarinalla onnellinen loppu? Kaatuuko ihmiskunta aikanaan omaan ahneuteensa riippumatta siitä, että voisimme ratkaista kaikki ongelmamme? Maapallo kyllä selviää kaikesta, jota ihmiset sille tekevät. Ihmiskunta ei kuitenkaan välttämättä selviä siitä, mitä maapallo tekee ihmiskunnalle. Metsäpalot kolahtivat henkilökohtaisesti kovaa ja Kuala Lumpurin reissu meni osittain alavireisenä ja ärsyyntyneenä.

Borneo: Oranki Sepilokin orankien kuntoutuskeskuksessa Borneossa
Anteeksi.

Kuala Lumpur: Saapuminen

Kuala Lumpurin lentokenttä on 55 kilometrin päässä keskustasta. Kuala Lumpurin lentokentällä on kaksi terminaalia, jotka ovat useamman kilometrin päässä toisistaan. Kannattaa siis paluulennon yhteydessä katsoa tarkkaan kummasta terminaalista lento lähtee. Kätevimmät tavat jatkaa lentokentältä kohti keskustaa on Grabi tai taksi. Grab kyyti maksoi noin 16 euroa ja ajomatkaan meni noin tunti.

Kentältä löytyy, sekä rehellisiä taksikuskeja, että ilmiselviä kusettajia, joten taksin kanssa kannattaa olla varuillaan. Molemmilta lentokentän terminaaleilta pääsee keskustaan myös junalla. Hinta on noin 12 euroa per henkilö, joten junaa ei ole hinnoiteltu kovin houkuttelevasti. Myös busseja kulkee lentokentältä puolen tunnin välein noin 2 euron hintaan, mutta en ollut tästä tietoinen lentokentällä ollessani.

Kuala Lumpur: Yleisesti

Kuala Lumpurissa on noin kaksi miljoonaa asukasta ja metropolialueella yli seitsemän miljoonaa asukasta. Kuala Lumpur, eli paikallisittain KL, on yllättävän vehreä asvalttiviidakoksi. Ilmasto on trooppinen ja lämpötila pyörii 25-35 asteen välillä ympäri vuoden. Vettä tulee pääosin rajuina kuuroina, josta mekin saimme kokea osamme. Kostean ilmaston vuoksi kasvillisuus rakastaa tätä aluetta.

Tornitalojen parvekkeilta löytyy paljon kasveja ja talojen seiniä pitkin kiipeilee usein köynnöksiä. Kasvillisuudella yritetään selvästi parantaa kaupungin ilmanlaatua, mutta raikas ilma Kuala Lumpurissa ei missään nimessä ole. Ei varsinkaan silloin kuin metsäpalojen savusumu verhoaa koko kaupungin. Katukuvasta on helppo päätellä, että kaupungin tasoerot ovat isoja. Kaduilla näkyy paljon kodittomia, kerjäläisiä ja vammautuneita ihmisiä. Borneon puolella vastaavaa ei näkynyt. Kuala Lumpurissa tuntuu olevan myös jonkin verran katutaidetta.

Kuala Lumpur: Majoitus & Internet

Varasimme majoituksemme AirBnB:n kautta. Asunto oli osaa palveltua kompleksia nimeltä Regalia Residences. Asuntomme oli 26. kerroksessa ja kämppä oli mahtava. Asuinkompleksista löytyi myös infinity pool, jonka pääsimme kokemaan ensimmäistä kertaa elämässämme. Kämppä saattaa näyttää ökyltä, mutta maksoimme siitä 30 euroa / yö. Ah, value for money. Ainoa huono puoli kämpässämme oli sen sijanti. Regalia Residences tornitalo sijaitsee keskellä isoja tasoliittymiä ja sieltä oli erittäin vaikea liikkua mihinkään kävellen.

Kämppämme internet-yhteys oli tarpeeksi nopea, jotta saimme tehtyä töitä ilman ongelmia. Nopeudet pyörivät stabiilisti 10-20 mbs välillä. Meillä oli lisäksi yksi paikallinen prepaid liittymä, jossa oli 10 gigan mobiilidata. Jaoimme hotspotin kautta toisillemme mobiilidataa tarpeen mukaan. Yhteyksien puolesta Kuala Lumpur sopii hyvin työntekoon.

Kuala Lumpur: Liikkuminen

Liikuimme kämpiltämme aina Grabilla, koska palvelu on halpa, kätevä ja olimme tasoliittymien saartamana. Grabin nihkeänä puolena oli, että vietimme melko paljon aikaa Kuala Lumpurin ruuhkissa. Kuala Lumpurissa kulkee metro, jota emme poikkeuksellisesti käyttäneet viiden päivän aikana ollenkaan. Lähin metropysäkki oli melko kaukana majoituksestamme ja sen käyttäminen olisi vienyt paljon aikaa vähästä vapaa-ajastamme. Kuala Lumpurissa on isoksi kaupungiksi melko helppo liikkua jalan, sillä jalkakäytävät ovat pääosin leveitä ja hyvässä kunnossa.

Grabeja riittää Kuala Lumpurissa

Kuala Lumpur: Ruoka

Ruoka on halpaa Kuala Lumpurissa. Hinnoissa ei mielestäni ollut juuri eroa Malesian Borneossa käymiimme kaupunkeihin. Söimme ainoastaan paikallisissa ravintoloissa sekä Borneossa että Kuala Lumpurissa ollessamme. Suosikkeinamme oli Borneo blogin lukeneille vähemmän yllättävästi curry house ravintolat.

Saravana Bhavan on eteläintialainen kasvisruokaketju, joka löytyy ympäri maailmaa. Kuala Lumpurissa on useampi ketjun ravintola. Merkkasin Kuala Lumpurin karttaan yhden ravintoloista, jossa kävimme lounaalla pariin otteeseen. Olemme käyneet ketjun ravintoloissa nyt Tukholmassa, Singaporessa, Dohassa ja Kuala Lumpurissa. Ruuan laatu on ollut suunnilleen sama kaikissa ketjun ravintoloissa, mutta palvelun laatu on vaihdellut laajasti. Välillä tarjoilijat hymyilevät korvasta korvaan ja välillä palvelu on tylyä. Intialaiset ovat tunnetusti asiakkaina pääosin todella tylyjä ja vaikeita asiakkaita. Tämä heijastuu myös tarjoilijoiden käytöksessä. Jos kuraa sataa niskaan joka päivä, on vaikeaa pitää hymyä yllä.

Saravana Bhavania ei löydy Suomesta, joten tässä olisi jollekin nohevalle ravintolayrittäjälle paikka iskeä! Täältä tulee kaksi vakioasiakasta, jahka kotiudumme joskus takaisin Suomeen. Huvittavaa kyllä, tutustuimme ketjuun puoli vahingossa ollessamme niin eksoottisessa paikassa kuin Tukholma. Ihmettelimme, mikä on ruokalistalla oleva dosa ja loppu on historiaa. Eteläintialaisesta ruuasta tuli hetkessä uusi suosikkimme.

Kuala Lumpur: Näkemistä ja tekemistä

Bukit Bintang

Bukit Bintangin alue on todella trendikäs ja täynnä baareja, klubeja, kahviloita ja ravintoloita. Alueelta löytyy myös katuruokaa ja night market, joten rahan menoa ei voi estää iltaisin. Mikäli haluaa tutustua Kuala Lumpurin yöelämään, Bukit Bintang on oikea paikka.

Bukit Bintangissa viihtyy varsinkin iltaisin

Petronas Towers

Petronasin tornitalot ovat Kuala Lumpurin kuuluisin nähtävyys. Tuplatornit olivat maailman korkeimmat rakennukset vuosina 1998 – 2004. Kerroksia torneissa on 88 ja korkeutta kertyy kokonaisuudessaan 451 metriä. Lippu näköalatasanteelle kannattaa ostaa etukäteen. Hinta on noin 18 euroa. Me emme menneet näköalatasanteelle, koska koimme majoituksemme näkymän tarjoavan tarpeeksi. Ympäröivä KLCC:n alue on mielenkiintoinen moderni urbaanimiljöö, jossa viettää mielellään aikaa.

Photobomberi

Batu Caves

Batu Caves on mieletön temppelialue Kuala Lumpurin ulkopuolella. Ajomatka Kuala Lumpurin keskustasta on noin puolituntia ja perille pääsee myös junalla. Otimme Grab kyydin kuten muutenkin Kuala Lumpurissa. Batu Caven temppelialuetta ei kannata missään nimessä missata.

Temppeli on omistettu hindu sotajumala Muruganille, jonka 42-metrinen patsas vartioi temppelialuetta. Temppelillä käy päivittäin noin 5000 ihmistä ja sinne ei ole sisäänpääsymaksua. Mitä aiemmin aamulla on liikenteessä, sitä vähemmän ihmisiä on temppelillä. Temppeli aukeaa 07:00 ja olimme temppelin portailla noin 08:00. Tullessamme pois temppelistä vähän 09:00 jälkeen, vierailijoiden määrä oli jo triplaantunut. Kuten myös muissa temppeleissä, myös Batu Cavella pitää pukeutua kunnioittavasti. Ei siis lyhythihaisia paitoja ja shortsien pitää peittää polvet.

Temppeliin päästäkseen pitää ensin kiivetä 272 värikästä porrasta. Makakit pitävät vierailijoille seuraa portaikossa ja niiden kanssa kannattaa olla varuillaan. Ne ovat varsin äkäisiä ja varastavat vierailijoiden tavaroita. Ruokaa ei kannata kantaa temppelialueelle edes laukun sisällä, koska makakit haistavat sen. Näimme kun muutaman vierailijan juomapullot varastettiin portaikossa. Karstikallioluolan sisällä oleva temppelialue on todella erikoinen. Luolan korkein kohta on yli 90 metriä korkea ja tarjoaa temppelille eeppisen ympäristön. Luolan katossa on myös iso reikä, josta luonnonvalo tulvii sisään. Temppelin sisällä on hengellinen olo riippumatta omasta uskonmaailmastaan. Juuri tälläisiä paikkoja rakastan löytää matkaillessani.

Söpöjä, mutta aggressiivisia makakeja riittää varsinkin portaikossa.

Chinatown

Chinatownista löytyy shoppailtavaa niille, jotka tykkäävät etsiä muutamia laadukkaita tavaroita feikkitavaroiden valtamerestä. Paikka on täysi turistirysä ja paikalliset käyvät taatusti ostoksilla muualla. Lähtöhintaan ei kannata missään nimessä suostua, vaan hinnasta pitää tinkiä vähintään puolet pois. Nappasin mukaan halvalla pienen nahkalompakon reissua varten.

Chinatown on turistirysä

Little India (Brickfields)

Little India on hyvä alue, mikäli haluaa mitä tahansa intialaista. Sieltä löytyy hyvää ruokaa, värikkäitä vaatteita, mieletön määrä mausteita ja intialaisia luontaistuotteita. Alue on sliipattu versio Intiasta ilman lehmiä, mutta tutut Intian värit ja hajut ovat läsnä.

Shoppailu

Kuala Lumpurista löytyy yli 60 ostoskeskusta, joten valinnanvaraa on. Me emme shoppailleet muuten kuin vähän puuttuvaa elektroniikkaa Low Yat Plazalla. Mukaan tarttui usb audiokaapeli puhelimeen kuulokkeita varten, muistitikku dokumenttien printtailua varten ja matka-adapteri korvaamaan rikkoutuneen adapterin.

Kuala Lumpur: Yhteenveto

Batu Caves on yksi parhaimmista temppeleistä, jossa olen ikinä käynyt. Mielestäni se itsessään oikeuttaa parin yön välilaskun Kuala Lumpurissa. Kuala Lumpur on mielestäni kuin rosoisempi Singapore, ilman sääntöhelvettiä ja ilman poliisivaltion tasoista valvontaa. Rahaa Kuala Lumpurissa on myös huomattavasti vähemmän ja se jakautuu epätasaisemmin. Kaupunki on mielestäni loppupeleissä hieman liian hektinen, jotta siellä viihtyisi pitempään. Ihan jees, mutta ei tarpeeksi jees!

Malesiassa on nyt tullut käytyä Kuala Lumpurissa, Borneon Sabahissa ja aiemmin olemme käyneet talvilomalla Langkawin saarella. Malesiassa riittäisi vielä paljon nähtävää – Ipoh, Penang, Perhentianinsaaret, Sarawak ja varmasti paljon muuta. Silti, ainakin nyt, on sellainen fiilis, että Malesiaan ei ole paluuta lähitulevaisuudessa. Toivottavasti eteläintialaiset ruuat tulevat vastaan myös muualla!

Kuala Lumpur: Budjettiseuranta

Kuala Lumpur matkamme kokonaiskesto oli viisi päivää. Majoituimme koko reissumme ajan samassa AirBnB asunnossa. Kaikki summat ovat henkilökohtaisia eli yhden henkilön kuluja, jollei toisin mainita. Kokonaisbudjetti koostuu lentobudjetista ja päiväbudjetista.

 • Kokonaisbudjetti: 275 euroa vs Kokonaistoteuma: 298 euroa
  • Ylitimme matkamme kokonaisbudjettimme 23 eurolla eli noin 8 %:lla.
 • Päiväbudjetti: 40 euroa vs Päivätoteuma: 35 euroa.
  • Alitimme päiväbudjettimme 5 eurolla päivätasolla, eli 25 eurolla kokonaisuudessaan. Viiden päivän käyttörahamme oli 175 euroa per henkilö.
 • Lentobudjetti: 75 euroa vs Lentototeuma: 123 euroa
  • Ylitimme lentobudjettimme 48 eurolla. Lensimme Air Asian suoralla lennolla Balilta Kuala Lumpuriin.
 • Majoitusten keskihinta: 30 euroa / yö / huone eli 15 euroa / yö / henkilö
  • Meillä oli vain yksi AirBnB majoitus matkamme aikana.

2
Osallistu keskusteluun

avatar
1 Kommenttiketju
1 Kommentitketjun vastaukset
0 Seuraajat
 
Eniten reagointeja
Kuumin kommenttiketju
2 Kommentoineet henkilöt
JanzuJenni | Boarding Time Hiljattain kommentoineet henkilöt
  Tilaa  
uusimmat vanhimmat Äänestetyin
Ilmoita
Jenni | Boarding Time
Vierailija

Olipa kattava paketti Kuala Lumpuria!
Kaupunki ei kuulu omiin lemppareihini Aasiassa, mutta kyllähän tuoltakin kaikenlaista jännää löytyy. 😊
Meidän yhdet tosi hyvät ystävät asuvat KL:ssä, ja ilmanlaatu on välillä kuulemma tosi huono ja savusumun määrä ihan älytön ilman metsäpalojakin. Ei tee paljon mieli ulkona liikkua.
Totiseksi vetää, samoin kuin viimeaikaiset uutiset Delhin hurjista pienhiukkaslukemista.

Close Menu