Näin säästät rahaa maailmanympärimatkaan

Näin säästät rahaa maailmanympärimatkaan

Jaan tässä artikkelissa lukuisia vinkkejä, miten säästät rahaa maailmanympärimatkaan. Vinkit soveltuvat yleiseen säästämiseen riippumatta säästön kohteesta. Kaikki listan vinkit eivät sovellu minulle, eikä varmasti myöskään sinulle. Tarkoitus ei ole myöskään tehdä elämästä yhtä via dolorosaa karsimalla kaikkia nautintoja ja paheita pois. Uhrautumista ehdottomasti kuitenkin tarvitaan, jotta säästötavoitteet täyttyvät!

Arvostaisin mikäli jättäisit kommentin blogiini luettuasi artikkelin. Oliko vinkeistä hyötyä tai puuttuiko joku hyvä vinkki listalta? Hyviä lukuhetkiä!

Säästäminen vaatii sitoutuneisuutta ja uhrauksia

Kuulen usein, että olen niin onnekas, että voin matkustaa. Onnekas… Vaikka olenkin erittäin onnekas siinä – että olen syntynyt yhteen maailman parhaista valtioista, olen pysynyt terveenä ja minulla on läheisiä ihmisiä – onnella on hyvin vähän tekemistä matkustamiseni kanssa.

Olen ansainnut matkustamiseni verellä, hiellä, kyynelillä ja uhrauksilla. Olen tehnyt matkustamiseni eteen niska limassa töitä paikoittain jopa oman terveyteni hinnalla. Olen katkaissut työurani useasti ja sanonut ei työtarjouksille. Olen joutunut sanomaan ei yritykseni toimeksiannoille ja potentiaalisille asiakkaille. Olen uinut normaalia yhteiskunnan käyttäytymismallia vastavirtaan tavoitellessani omia unelmiani. Maailmanympärimatkalle ei lähdetä noin vain – se pitää ansaita.

Säästäminen maailmanympärimatkaan vaatii uhrauksia. Säästäessä on oltava päättäväinen, kurinalainen ja pitkäjänteinen. Tavoite on pidettävä kirkkaana mielessä ja tarvittavat uhraukset on tehtävä kylmän viileästi. Palkinto odottaa takuuvarmasti edessä, kunhan visualisoi tulevaisuuden tilan ja pitää fokuksen selkeänä.

Säästäminen reissulle pitää aloittaa hyvissä ajoin, sillä halpaa reissaaminen ei ole. Reissaaminen ei kuitenkaan ole niin kallista kuin monet olettavat. On täysin mahdollista, että normaalit vuosittaiset kulut Suomessa ovat korkeammat kuin koko vuoden reissukulut. Kaikki on kiinni matkakohteista ja mukavuuksien tasosta. 12.000 euroa riittää helposti kattamaan yhden henkilön vuosittaiset matkakulut Kaakkois-Aasiassa. Samalla summalla ei aina maksa edes kaksion vuokraa Helsingissä.

Vaikeinta maailmanympärimatkalle lähtemisessä on tarvittavan matkakassan säästäminen. Irrottautuminen oravanpyörästä ei ole helppoa. Jaan tässä artikkelissa vinkkejä, joiden avulla olen pystynyt säästämään matkakassani. Olen kerännyt lisäksi myös muita säästövinkkejä internetin ihmeellisestä maailmasta. Näiden vinkkien avulla myös sinä säästät rahaa – tai näin ainakin toivon. Voit seurata maailmanympärimatkamme reissubudjettia erillisestä artikkelista, jota päivitän koko matkamme ajan.

Lets go – vamos!

Näin säästät rahaa: Hankinnat

1. Jätä turhat tavarat ja vaatteet ostamatta.

Materia tuo harvoin onnea. Haasta itseäsi ostopäätöksen hetkellä. Jätä ostamatta tavarat ja vaatteet, joita et oikeasti tarvitse. Ihmiset ostavat käsittämättömän määrän turhaa materiaa, josta saa mielihyvää vain vähän aikaa. Tämän jälkeen tavarat ja vaatteet jäävät usein pölyttymään asunnon nurkkiin. Kysy itseltäsi ennen ostopäätöstä, tarvitsetko tavaran ollaksesi onnellinen? Voisitko käyttää rahasi johonkin muuhun, joka tekee sinut onnelliseksi? Mihin käyttäisit rahan mieluummin? Näin säästät rahaa ja panostat sinulle merkityksellisiin asioihin.

2. Panosta laatuun, mikäli ostat jotain.

Tällöin tavarat kestävät pitempään ja niitä pystyy myös korjaamaan helpommin. Laadukkailla tavaroilla on myös korkeampi jälleenmyyntiarvo, mikäli päätät myydä ne myöhemmin. Sanonta ”ei köyhällä ole varaa ostaa halpaa” pitää paikkansa. Säästät rahaa pitkässä juoksussa maksamalla laadusta.

3. Pidä huolta ja korjauta tavaroitasi.

Olet käyttänyt ansaitsemaasi rahaasi tavaroihin, joten älä kohtele niitä kaltoin. Tällöin tavarasi kestävät pitempään eikä sinun tarvitse ostaa uusia tavaroita niin nopeasti. Laadukkaat tavarat pystyy korjaamaan toisin kuin sekundan. Huoltamisen- ja korjaamisen taito on osittain kadonnut ihmisen perustaidoista kertakäyttötalouden seurauksena. Mikäli omat taidot eivät riitä, huoltopalvelun voi ostaa muualta.

4. Kierrä lähistöllä olevat kirpputorit.

Kirpputoreilta saa tavaraa halvalla ja samalla voi tehdä todellisia löytöjä. Älä kuitenkaan osta kirpputorilta tavaraa vain, koska se on halpaa, vaan panosta edelleen laatuun. Vihaan itse kirpputoreilla pyörimistä yhtä paljon kuin ostareilla pyörimistä.

5. Harkitse käytettyjen tavaroiden ostamista.

Käy läpi tori.fi, Facebook ryhmät ja vastaavat foorumit hankkiessasi tavaroita. Hinnasta on usein jo pienen käytön jälkeen tippunut puolet pois. Keskity edelleen laatuun, älä krääsään!

6. Tee inventaario tavaroistasi. Myy pois turhat tavarat ja vaatteet.

Myy arvokkaimmat turhat tavarasi pois. Vie loput turhat tavarat kierrätykseen, lahjoita ilmaiseksi tai suoraan sorttiasemalle. Päästäminen irti turhasta materiasta selkeyttää, paitsi asuntoasi, myös mieltäsi. Ehkä pienempi asuntokin riittäisi, mikäli turhaa tavaraa pyörii vähemmän jaloissa. Minimoimalla tavaramäärän säästää myös mahdollisissa muutto- ja varastokuluissa.

7. Yritä lainata tavara jostain, mikäli tarvitset sitä vain lyhyeksi ajaksi.

Kysele kavereilta, tai huutele Facebook profiilisi seinällä yleisesti asiasta. Kirjastojen tarjoama palvelurepertuaari kasvaa jatkuvasti ja on ulottunut jo pitkään kirjojen ulkopuolelle.

8. Käy kirjastossa ennen kuin ostat kirjan omaksi.

Kirjastosta löytyy, paitsi perinteisiä kirjoja, myös äänikirjoja ja e-kirjoja, jolloin ei tarvitse edes käydä kirjastossa.

Näin säästät rahaa: Lifestyle

9. Tee ahkerasti töitä saadaksesi aikaan kassavirran, josta voit säästää matkakassasi.

Älä luota lottovoittoihin – tai vielä parempi – älä lottoa ollenkaan! Kahden vuoden lottomaksuilla syöt jo parin viikon ajan Kaakkois-Aasiassa. Tarvitset ansiotuloja, jotta voit säästää matkakassan. Älä luota myyttisiin kryptovaluutta tuottoihin tai muihin lupauksiin, jotka kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta. Ansaitse matkasi tekemällä niska limassa töitä. Tähän ei ole luotettavaa oikotietä.

10. Tee täysi kuluseuranta edelliseltä kolmelta kuukaudelta. Minimoi kaikki kulut, jotka eivät oikeasti paranna elämänlaatuasi.

Läpinäkyvyys kulutukseen muuttaa usein kulutustottumuksia automaattisesti. Mikäli maksat kortilla kaikki ostoksesi, ota verkkopankistasi tapahtumaerittely ja vie data Exceliin tai Google sheetsiin analysointia varten. Osa verkkopankeista tarjoaa analytiikkaa jo valmiiksi, jolloin ei ole niin suurta tarvetta penkoa dataa käsin. Mikäli käytät käteistä – miksi ihmeessä? Käteisen käsittelystä aiheutuvista kuluista maksaa loppupeleissä kuluttaja tuotteen hinnassaan.

11. Käy läpi kaikki suoraveloituksena menevät palvelusi.

Lopeta palvelut, jotka eivät kasvata onnellisuuttasi. Montaa eri striimauspalvelua ei tarvitse samaan aikaan. Käytä hyväksesi palveluiden ilmaiset tutustumiskuukaudet. Voisitko jakaa Netflix tilisi, jonkun toisen kanssa? Itselleni Spotify Premium on pyhä, enkä pysty enää nykyään olemaan ilman sitä.

12. Pyydä työnantajaltasi liikunta- ja kulttuuriseteleitä.

Liikunta- ja kulttuuriseteleitä voi käyttää mm. leffoihin, keikkoihin, hissilippuihin ja urheiluun. Tämä on työnantajallesi ilmaista rahaa ja melkein kaikki työnantajat tarjoavat sitä etuna työntekijöilleen jo nyt. Useimmat työnantajat tarjoavat edut viimeistään kysyessäsi asiasta. Mikäli työnantajasi ei tarjoa tätä etua ollenkaan, niin mitä helvettiä? Eikö työnantajasi välitä työntekijöistään tämän vertaa? Työnantaja maksaa joko voitoistaan veroa valtiolle tai antaa nämä edut ilmaiseksi työntekijöilleen. Yritys voi vähentää kaikki eduista koituneet kulut verotuksessa. Nostakaa kissa pöydälle, mikäli ette saa tätä. Osakeyhtiö yrittäjät voivat maksaa samat edut myös itselleen.

13. Mikäli sinulla on auto, harkitse tarkkaan tarvitsetko sitä.

Auto menettää arvoaan, bensa maksaa ja vakuutusmaksut ovat korkeat. Auton kanssa kassavirta menee aina väärään suuntaan. Mikäli auto on vain luksustavara, joka ei mahdollista asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi – myy autosi. Mikäli tarvitset autoa työmatkailuun, sille on selvä tarve. Mikäli auto mahdollistaa harrastuksesi ja kasvattaa onnellisuuttasi, auton omistamisen ymmärtää hyvin.

Pidin itse Suomessa järjenvastaisesti prätkää. Prätkä oli tosin yli 10 vuotta vanha ja vakuutusmaksut olivat edulliset. Huoltoon ja osien vaihtoon meni rahaa huoltosuunnitelman mukaisesti. Sain myytyä prätkän reissulle lähtiessäni samalla hinnalla kuin olin maksanut siitä kolme vuotta aiemmin. Kuluja kertyi silti kolmen vuoden aikana ainakin 2.500 euroa ehkä 12 ajo kuukauden ilosta. Prätkä teki minut aidosti onnelliseksi ja painelin pyörän selässä suu virneessä paikasta toiseen. Taloudellisesti siinä ei ollut mitään järkeä.

14. Liiku pyörällä ja julkisella liikenteellä mahdollisimman paljon.

Tämä on hyvä päätös ympäristölle, kunnollesi ja lompakollesi.

15. Kyseenalaista kuulumisesi kirkkoon.

Uskovaisille – olen pahoillani. Mielestäni kenenkään ei pitäisi maksaa kirkollisveroa pakonsanelemana. Kirkosta eroaminen vapauttaa 1 % vuosittaisista palkkatuloista käyttöön ja eroaminen onnistuu minuutissa netissä. Kirkko tekee paljon hyväntekeväisyyttä, mutta niin voit tehdä sinäkin. Mikäli eroat kirkosta, voit ohjata osan säästyvästä rahasta hyväntekeväisyyteen ja pistää loput matkakassaan.

16. Mikäli tupakoit – lopeta hyvä ihminen!

Poltin noin 15 vuotta kunnes lopetin kylmiltäni. Mitään järkeä polttamisessa ei ollut, vaan se oli lähinnä tapa fyysisen addiktion lisäksi. Kaipaan toisinaan vieläkin röökiä aamukahvin kanssa – ainoastaan tavan vuoksi. Lopetusprosessi oli yhtä helvettiä, mutta siitä pääsee yli mikäli oikeasti haluaa. Säästät päätöksellä rahaa ja terveyttäsi. Puoli askia päivässä tarkoittaa noin 1 500 euroa vuodessa. Sillä reissaa jo reilusti yli kuukauden Kaakkois-Aasiassa – ehkä jopa kaksi kuukautta! Polta mieluummin hyvä sikari luksuksena ja nauti siitä puhtaammin keuhkoin.

17. Minimoi ravintolakäynnit ja tee tavasta luksusta.

Ravintoloihin palaa helposti paljon rahaa, joten siirry rutiinista luksukseen. Älä tee ravintolakäynnistä tapaa, koska samalla nautintosi vähenee.

18. Ravintoloiden lounastarjoukset tarjoavat usein parhaimman palautuksen rahalle.

Käytä lounastarjousten lisäksi hyväksi erilaiset kampanjat, kuten SYÖ10-viikot ja Offerilla kupongit.

19. Juomalla vettä ravintoloissa säästät usein noin 30 % loppulaskun summasta.

Juomalla vettä edes toisinaan ruokasi kanssa huomaat kulujen vähenevän huomattavasti.

20. Pyydä työnantajaltasi lounasseteleitä.

Lounasseteleillä saa yleensä 2,50 euroa per seteli ”ilmaista rahaa” (nimellisarvo vs verotettava arvo). Maksat lounassetelistä palkassasi 7,50 euroa ja saat käteesi 10 euron arvoisen setelin. Lounasseteleitä voi käyttää myös lounasaikojen ulkopuolella ravintolakäynteihin. Lounassetelit on mahdollista saada digitaalisena lounaskorttiin ja mobiiliapplikaatioon, jolloin ei tarvitse pyöritellä fyysisiä lounasseteleitä.

21. Tee omat eväät töihin.

Säästät rahaa tekemällä omat eväät töihin. Itse valmistetun tavanomaisen ruoka-annoksen kulut pyörivät usein 2-3 euron paikkeilla työpaikkalounaiden maksaessa 7-12 euroa.

22. Baarit ja klubit jättävät krapulan lisäksi loven lompakkoosi.

Nappaa siis erikoisoluet kohtuudella kaveriesi kanssa, vaikkapa toistenne luona tai kesällä puistokemisteinä. Viettäkää aikanne merkityksellisesti yhdessä kännihuutelun ja aamuisen muistinmenetyksen sijaan. Krapulassa tulee käytettyä lisää rahaa pizzaan/kebabiin tai vastaavaan roskaruokaan. Puhun kaikesta kokemuksen syvällä rintaäänellä.

23. Minimoi tai lopeta kahviloissa käyminen.

Siirry rutiininomaisesta kahvilakäynnistä luksukseen, jolloin arvostat sitä enemmän. Kahvi on mielettömän halpaa keittää itse. Hifistelijöiden pressokeittimet ja Bialetit eivät maksa paljoa kotiin ostettuna. ”Tein itse ja säästin” voi toisinaan olla myös laadukasta.

24. Tee ostoslista kauppaan ja noudata sitä, jotta vältyt heräteostoksilta.

Impulsiivinen ostaminen on kallista. Suunnittele ostoksesi tarkemmin ja käytä rahasi siihen, mikä tekee sinut onnelliseksi. Impulssi syntini Suomessa ovat salmiakki ja IPA oluet. Kaipaan molempia juuri nyt tätä lausetta kirjoittaessani Thaimaassa.

25. Suosi kausituotteita ruokakaupassa.

Kausituotteet ovat lähes aina halvempia ja useimmiten myös ekologisempi valinta.

26. Kokkaa oma ruokasi.

Mikäli et osaa kokata – opettele! Kokkaustaidoista on hyötyä ja säästät samalla huomattavasti rahaa. Kannattaa tehdä enemmän kuin yksi annos kerralla ja pakastaa loput annoksista. Säästät tällä tavoin aikaa, vaivaa ja rahaa. Kokkaustaitojen kasvaessa ravintolaruoka kiinnostaa vähemmän kuin aiemmin. Kokkaa myös kavereillesi ja perheellesi – he tekevät sinulle samoin. Viettäkää enemmän merkityksellistä aikaa yhdessä.

27. Minimoi ruokahävikki.

Järjestä kaappisi siten, että ensimmäisenä vanhaksi menevät tuotteet tulevat käytetyiksi ensin. Tuotamme henkeä kohti noin 23 kiloa ruokahävikkiä vuodessa. Nelihenkisen perheen ruokahävikki lähentelee siis 100 kiloa vuodessa! Minimoimalla ruokahävikin säästät rahaa ja luontoa.

28. Kerää sienet ja marjat talteen syksyllä.

Nappaa talteen syksyllä metsän tarjoamat sienet ja marjat. Varsinkin marjoja keräämällä säästät rahaa. Tätä en ole itse koskaan saanut tehdyksi, mutta olen päässyt nauttimaan muiden työn marjoista. Ehkä vielä joskus käyn itse tekemässä työt.

Näin säästät rahaa: Asuminen

29. Vuokralla-asuminen on fiksua kasvukeskuksien ulkopuolella.

Tämä ei ole suora säästövinkki, mutta säästää pahimmassa skenaariossa pitkän pennin. Mieti todella pitkään ennen kuin ostat asuntoa kasvukeskuksien ulkopuolelta. Kaupungistuminen jättää jälkeensä asuntoja näivettyville alueille, joille ei löydy helposti ostajia. Vuokralla ollessasi sinun ei tarvitse kantaa riskiä asuntoloukusta, asunnon arvonalenemisesta, kalleista remonteista, eikä vuokralaisen mahdollisista tuhoista. Vuokralla asuminen tarjoaa joustavuutta ja mahdollistaa muuttamisen paikasta toiseen huolettomasti ilman suurempia toimenpiteitä.

Kasvukeskuksissa asunnon ostaminen taas saattaa olla fiksumpi päätös kuin vuokralla asuminen. Kaupungistuminen ohjaa ihmisvirrat koko ajan lähemmäksi kasvukeskuksia, joka nostaa samalla asuntojen hintoja. Vuokrien kasvavat hinnat alkavat olemaan vähemmän houkuttelevia kasvukeskuksissa. Meillä on oma asunto Helsingissä, jota vuokraamme vähintään reissumme ajan.

30. Pohdi kimppakämppää säästääksesi vuokrakuluissa.

Asuinkulut jakautuvat useimmiten tasan parisuhteessa. Kimppakämpät ovat vaihtoehtoja kaikille, jotka haluavat säästää asuinkuluissa. Tunnen useita henkilöitä, jotka asuvat tällä hetkellä kimppakämpässä. En itse enää jaksaisi olla kimppakämpässä, eikä se sovi muutenkaan kaikille.

31. Mikäli sinulla on asuntolaina, harkitse lyhennysvapaata.

Voit ottaa lyhennysvapaan, joko säästäessäsi reissua varten tai vaihtoehtoisesti matkasi ajaksi – tai molemmat. Lainaraha ei ole ikinä ollut niin halpaa, kuin mitä se nyt on. Pohdin paraikaa lyhennysvapaan ottamista vuodelle 2020, jolloin saisin vuokratuloista positiivista kuukausittaista kassavirtaa reissulle.

Mikäli asuntolainassasi on valtiontakaus, on hyvä tiedostaa, että laina-aika ei voi kasvaa 25 vuotta pidemmäksi. Tämä tarkoittaa käytännössä, että vuoden lyhennysvapaan jälkeen, lainanlyhennyksen määrä on korkeampi. Eli toisinsanoen, maksat lainan silti 25 vuoden aikana, vaikka pitäisitkin välivuoden tai kaksi.

32. Mikä omistat asunnon, vuokraa asuntosi matkasi ajaksi.

Täydellisessä skenaariossa asunnon vuokratulot kattavat asuntolainamenosi. Saat vuokratuloista käyttörahaa reissullesi, mikäli asunto on lyhennysvapaalla. Muista minimoida riskit ja vakuuttaa asuntosi vuokralaisen tuhojen varalta. Voit myydä asunnon myöhemmin verovapaana, mikäli olet asunut itse asunnossasi vähintään kaksi vuotta,.

33. Mikäli sinulla on asunto kasvukeskuksessa, asunnon arvo saattaa nousta matkasi aikana.

Arvonnousu ei näy konkreettisesti säästönä, mutta se kasvattaa varallisuuttasi. Tämän voi myös ajatella kompensoivan maailmanympärimatkasta aiheutuneita kuluja.

34. Kilpailuta asuntolainasi säännöllisesti.

Kilpailuta asuntolainasi tasaisesti, mikäli sinulla on sellainen. Puhu ystäviesi kanssa heidän asuntolaina marginaaleistaan, jotta saat vertailupintaa. Ehkä he säästävät sinun marginaalisi ansiosta tai sinä heidän! Puhukaa rahasta muutenkin ja rikkokaa turha tabu!

35. Kilpailuta sähkösopimuksesi.

Kilpailuta sähkösopimuksesi vähintään vuoden välein. Suosi uusiutuviin energianlähteisiin perustuvaa sähköä.

Näin säästät rahaa: Talous

36. Aktivoi automaattinen tilisiirto palkkapäivällesi ja siirrä ennaltamääritetty osa palkastasi säästöön.

Siirrä raha automaattisesti sellaiselle pankkitilille, johon sinulla ei ole pankkikorttia. Käytin Bank Norwegianin säästötiliä, jolle saa pienen 0,75 % talletuskoron. Rahaa tulee käytettyä aina enemmän, mikäli se vain lojuu käyttötilillä. Erillinen pankkitili auttaa myös visualisoimaan paremmin paljon rahaa on säästössä.

37. Kilpailuta vakuutuksesi.

Vakuutuksissa hajauttaminen tarjoaa usein paremman hinnan kuin keskittäminen. Matkavakuutuksien voimassaoloajoissa on todella paljon eroavaisuuksia. Osa vakuutusyhtiöistä tarjoaa voimassaoloajaksi 30 päivää- ja osa 90 päivää matkan alkamisesta hintojen ollessa molemmilla lähes sama. Tällä on pitkäaikaiselle matkailijalle iso merkitys. Kotivakuutuksesi korvaa rikkoutuneet tavarat matkasi ajan.

38. Kilpailuta kännykkäliittymäsi.

Kännykkäliittymiin on saatavilla parempi hinta lähes aina. Nykyinen operaattorisi tarjoaa yleensä alempaa hintaa viimeistään liittymän irtisanomisen hetkellä.

39. Tarkasta tilitapahtumaerittelystä pankkikulusi.

Pankki veloittaa kuukausittain tai kvartaaleittain pankkikulut, jotka eivät käy aktiivisesti hyväksyttävänä. Pankki myös muuttaa hinnastojaan tasaisesti, joten aina ei edes tiedosta hintojen muuttuneen. Kilpailuta pankkisi tarpeen mukaan, jotta saat kuluja alemmaksi tai pääset niistä kokonaan eroon.

40. Vältä pikavippejä kuin ruttoa!

Pikavipit johtavat usein velkakierteeseen, joka tuhoaa luottotiedot ja sitä kautta henkilökohtaisen talouden. Luottotietojen mentyä elämä muuttuu paljon vaikeammaksi ja Suomessa siitä rankaistaan isolla kädellä. On mielestäni vain kaksi lainaa, jotka voivat olla järkeviä – asuntolaina ja luottokortin pidennetty ilmainen maksuaika ennen kuin korkoprosentit rullaavat.

41. Luottokortin käyttäminen on fiksua, mikäli sitä käyttää oikein.

Luottokorteissa on usein ilmaisia etuja, kuten matkavakuutus. Saat myös rahasi takaisin varkaustapauksissa, jossa luottokorttiasi käytetään laittomasti. Voit lukea lisää luottokortin eduista, vaikka tästä OP-Pankin artikkelista.

Reissussa luottokortti on usein pakollinen, ja sitä tarvitsee hotelleissa, autovuokraamoissa jne. Luottokortin käyttökulut ovat 0 % kunhan luottokorttilaskun maksaa aina ennen eräpäivää kokonaisuudessaan pois. Pidennetty ilmainen laskun maksuaika on yleensä 15 – 45 päivää. Käytän itse Bank Norwegianin luottokorttia, joka on käyttäjälle täysin ilmainen. Bank Norwegianin mobiiliapplikaatio on myös melko käyttäjäystävällinen.

42. Perehdy osakesijoittamiseen.

En suosittele osakesijoittamista matkakassan keräämistä varten, sillä osakekurssit menevät ylös ja alas lyhyellä aikavälillä. Tämä tarkoittaa, että lyhyellä aikavälillä saattaa olla tilanne, jolloin olet menettänyt rahaa silloin kun tarvitset rahasi. Eli säästämisesi muuttui kulutukseksi. Pitkällä aikavälillä osakekurssit menevät kuitenkin hyvin todennäköisesti ylöspäin, joten varallisuuden keräämiseen osakesijoittaminen on hyvä tapa. Esimerkkinä vaikkapa Yhdysvaltojen S&P 500 indeksi, joka näyttää pitkällä aikavälillä tiukasti koilliseen. S&P 500 on indeksi, joka koostuu Yhdysvaltojen pörssin laadukkaimmista yrityksistä.

Mikäli osakesijoittaminen ei voisi vähempää kiinnostaa aiheena, automatisoitu säästäminen kustannustehokkaisiin osakerahastoihin (ETF-rahastot) on todennäköisesti juuri sinua varten. Kulut ovat paljon halvemmat kuin pankkien tarjoamissa säästöpalveluissa. En tarjoa sijoitusneuvontaa, mutta voit lukea lisää vaikka Nordnetin kotisivuilta (ei ole sponsoroitu linkki). Eläkepäiviä varten kannattaa kerätä sijoitusvarallisuutta, sillä eläkejärjestelmässämme on valuvikoja. Suomalaiset ikääntyvät kovaa vauhtia, jolloin eläkkeen maksajia on vähemmän tulevaisuudessa.

43. Opettele tekemään kaikki mahdolliset verovähennykset.

Varmista, että olet tehnyt ainakin työmatkakuluvähennyksen ja kotitalousvähennyksen. Tsekkaa täysi opas verovähennyksiin tästä omavaraisuushaasteen artikkelista.

Kotiinpaluu

44. Last but not least – Säästä itsellesi kotiinpaluukassa.

Kotiinpaluu on usein rankin osa koko reissusta – useimmat reissaajat allekirjoittavat tämän. Tunne kulttuurishokista kotimaassa on absurdi. Miten voi olla sellainen fiilis, että ei sopeudu kotiin? Matkalta palatessasi et ole enää sama henkilö, joka lähti matkalle.

Tilapäinen muiden sohvilla eläminen saa nopeasti tuntemaan epäonnistuneensa kapitalisti yhteiskunnassa. Töitäkään harvoin löytää heti. Eikä varsinkaan sellaista työtä mitä haluaisi oikeasti tehdä. Rekrytoijat grillaavat työhaastatteluissa aukoista työhistoriassa. Kaikki nakertaa niin perkeleesti. Kavereiden jutuissakaan ei pysy enää mukana, koska olet ollut pitkään poissa ja tippunut asioista kärryiltä. Ympärillä olevat ihmiset eivät voi ymmärtää syvenevää masennustasi. Onhan sinulla juuri eeppinen matka takana. Matka, jota monet eivät ikinä toteuta, vaikka haaveilevat siitä. Haluat vain paeta takaisin reissun päälle.

Tähän tunne cocktailiin et halua liittää sitä, että olet rahaton tai pahimmillaan veloissa. Säästä siis etukäteen muutaman kuukauden budjetti kotiinpaluutasi varten. Saat siitä tukea käydessäsi läpi epävarmuuksien aiheuttamaa shokkia. Mikäli olet epävarma rahankäytöstäsi, jätä hätäkassa läheisillesi kotiinpaluutasi varten.

Älä anna periksi, vaan jatka tsemppaamista. Työpaikka tarttuu haaviin ajan kanssa. Työpaikan saadessasi on aluksi vaikea päästä oravanpyörän rytmiin kiinni. Muutaman kuukauden päästä juoksupyörä pyörii kuitenkin taas vinhasti. Hymy palaa taas kasvoillesi. Tunnelin päässä on taas valoa. Kohta olet jo ulkona tunnelista. Olosi on vihdoin helpottunut. Tervetuloa takaisin kotiin.

———

Oliko näistä vinkeistä hyötyä? Puuttuiko jotain oleellista listalta? Jätä kommentti alle ja anna äänesi kuulua!

15
Osallistu keskusteluun

avatar
8 Kommenttiketju
7 Kommentitketjun vastaukset
0 Seuraajat
 
Eniten reagointeja
Kuumin kommenttiketju
9 Kommentoineet henkilöt
Vuokraa ToimistoJanzuKatjaReissu-JaniReeta Hiljattain kommentoineet henkilöt
  Tilaa  
uusimmat vanhimmat Äänestetyin
Ilmoita
Pirjo Toivanen
Vierailija

Totta puhut. Maailmanympärimatka ei ole niin kallis kuin useimmat kuvittelevat. Mieheni kanssa olemme ehtineet tehdä niitä jo kuusi. Aloitimme kolmekymppisinä ja olemme nyt kuusikymppisiä. Kolmekymmentä vuotta sitten matka piti ostaa kaupasta. Sitä ennen luimme kirjoja kohteista, jotka kiinnostivat. Viimeiset viisitoista vuotta on ollut helpompaa, koska sosiaalisesta mediasta löytää kaiken mitä tarvitsee. Finnair (ja varmasti kaikkien lentoyhtiöitten sivuilta) löytyy maailmanympärimatkojen osio, sieltä voi lähteä suunnittelemaan matkareittiä, sen voi tallettaa ja sille voi palata. Trip Advisorista ja Booking dot comista kun etsii kommentit kohteista, ja kun vielä panostaa siihen keiden kommentteja lukee (samantyyppisiä ihmisiä kuin mitä itse on), löytää mitä todennäköisimmin itselleen… Lue lisää »

Iina / Iina travels
Vierailija

Tässä oli hyviä vinkkejä! Itse jo joitain toteutankin, että kertyisi reissurahaa.

Elina / elinanmatkalaukussa
Vierailija

Oli kyllä monta hyvää vinkkiä, allekirjoitan! Turhat hankinnat ja kulutukset pois ja ollaan todettu, että säästetään paljon jos en tule mukaan kauppaan, joten mies hoitaa ruokaostokset. Käyn vuosittain tilitiedot läpi, jotta tiedän mihin ne rahat menevät ja mistä voisi karsia. Edelleen voisi enemmän kilpailuttaa, mutta sen suhteen oon ollut turhan laiska. Kotona käy jatkuva konmari, eli koko ajan karsin tavaraa myyntiin, ihan vaan senkin takia, ettei sitä oikeasti kovin paljoa tarvitse ja mieli kevenee joka kerta! Ja tilipäivänä aina ensin pakolliset laskut pois, rahaa säästöön matka tilille ja loppusummalla saa sitten elättää itsensä loppukuun. Ikimuistoista matkaa! Hienoa, että oot saanut… Lue lisää »

Annan matkablogi
Vierailija

Paljon hyviä vinkkejä, joista moni onkin jo käytössä. Ehkä noi marjastukset ja sienestykset menee jo vähän hifistelyksi. 🙂 Suurempi vaikutus on vaikkapa sillä että kuinka paljon tekee töitä ja kuinka paljon rahaa tulee sisään.
Meillä lapsiperheessä suuri säästö on ollut hyödyntää Resque Club -sovelluksesta ruokakassit ja Prismasta iltayhdeksän jälkeen 60% alet. Näitä kautta ostamme nykyään 90 % lihatuotteistamme pakkaseen. Myös ruokahävikki on meillä minimaalinen.

Reeta
Vierailija

Tuo kotiinpaluukassa on yksi mitä itse toteutin jo tällaista muutaman kuukauden reissua varten, jotta ei olisi niin kiire siihen oravanpyörään takaisin. Ja reissusäästämisen kulmakivet ovat itsellänikin työnteko ja kaiken muun kulutuksen vähentäminen. On ihanaa kun aikansa voi käyttää muuhun kuin ostarilla pyörimiseen ja kahviloissa istumisenkin säästän mieluummin reissunpäälle!

Reissu-Jani
Vierailija

Hyviä vinkkejä. Korostaisin vielä sitä paluuta — eli varmistaa rahavirta kun palaa Suomeen. Eli jos on työelämässä, niin onnistuuko paluu samaan työpaikkaan. Tosin suhdanteita voi tulla ja onko enää työpaikkaa alla kun palaat — tämä on tärkeää yrittää varmistaa. Itse olin poissa kolme kuukautta palkattomalla lomalla kun kiersin maapalloa – ja pääsin palaamaan töihin. En suosittele että irtisanoutuu ennen matkaa, niin on joku perälauta. Mikäli on vielä mahdollisuus vuorotteluvapaaseen niin se on hyvä vaihtoehto – vaikka rahaa saakin vain osan työttömyyskorvauksesta.

Ja itselläni on vielä periaate että velaksi ei kannata matkustaa – vaikka kuinka helposti saisi pankista rahaa.

Katja
Vierailija

Hyvin kirjoitettu! Kuten sanoitkin niin kaikki säästötavat ei sovi kaikille, mutta näin kattavasta listasta luulisi löytyvän useita säästökeinoja jokaiselle.
Vielä ei ole maailmanympärimatkaa toteutettu eikä toistaiseksi (tai enää) aktiivisesti suunnitelmissakaan, mutta useita vähän lyhyempiä reissuja kyllä, kuukaudesta muutamaan kuukauteen, joten säästää kyllä joutuu niihinkin.

Vuokraa Toimisto
Vierailija

Super hyvin kirjoitettu! – Olen lukenut tekstin muutaman kerran. Hyvin tehty!

Close Menu