Millaista on tehdä etätöitä ulkomailla?

Millaista on tehdä etätöitä ulkomailla?

Koronapandemia on jo muuttanut kaikki mahdolliset toimistotyöt etätöiksi. Digiloikka tapahtuu nyt myös niissä vanhoillisissa yrityksissä, jotka eivät ole tarjonneet etätyömahdollisuutta aiemmin. Yritysten ja organisaatioiden on pakko muuntautua selviytyäkseen kriisistä tai ne kuihtuvat pois. Tämän vuoksi olen varma, että koronan jälkeisissä työyhteisöissä tullaan tekemään enemmän etätöitä kuin koskaan aiemmin.

Työntekijät eivät tule päästämään irti vapaudestaan kontrolloida enemmän omaa aikaansa. Työnantajat tulevat huomaamaan töiden hoituvan etänä yhtä hyvin – tai paremmin – kuin perinteisessä työympäristössä. Juuri nyt monella alkaa varmaan jo vanne kiristämään päätä kotitoimistoissa, mutta normaalisti etätöitä ei tarvitsekaan tehdä vain kotoa käsin! Teimme neljä kuukautta etätöitä ulkomailla vuoden 2019 toisella puoliskolla, josta kerron lisää tässä kirjoituksessa.

Etätyöntekijän arki – same same, but different

Etätöistä näkyy somessa usein romantisoitu kuva, jossa työnteko tapahtuu rannalla läppäri sylissä ja mojito kädessä. Tämä ei valitettavasti vastaa todellisuutta. Läppärin ruudusta ei näe rannalla mitään ja ilmassa oleva hiekka tuhoaa läppärin. Kuumissa ympäristöissä läppärin trackpadi muuttuu sormihiestä niin kosteaksi, että kursori ei liiku mihinkään. Puheluissa ihminen tai esine mekkaloi useimmiten taustalla. Humalassa oleminen taas ei ole konttorillakaan fiksu idea, joten myös etätyöt kannattaa tehdä selvinpäin.

No millaista se etätyö arki reissatessa sitten on? Tiivistän arkirutiinimme Balilla, Taiwanissa ja Thaimaassa. Linkkaan myös maakohtaiset blogikirjoitukset mukaan, joista voi lukea lisää reissustamme.

Etätöitä ulkomailla – Ota viimeinen kuulutus seurantaan Instagramissa ja pysy mukana matkassa reaaliajassa!

Etätöitä ulkomailla: Balin arkea

Hotellimme oli pääasiallinen toimistomme, kuten muissakin maissa etätyöjaksomme ajan. Läppärin kansi avautui yleensä aamupalan yhteydessä. Kattoterassilla oli myös katos, jonka alle pystyi hakeutumaan varjoon auringon paistaessa läppärin näyttöön tai vesisateessa. Yksi ehdottomista plussista oli viiden tunnin aikaero, sillä aamuisin kerkeää tekemään paljon töitä ennen kuin Suomessa edes herätään.

Hotellihuoneeseemme sisältyi aamupala, jonka pyysimme tarjoiltavaksi kattoterassillemme kello kahdeksan. Aamupalaksi oli tarjolla omeletti tai pannukakku ja hedelmiä. Molemmat aamupalat olivat erittäin hyviä ja varsinkin hedelmät ovat tropiikissa aina legendaarisia!

Lähdimme metsästämään lounasta Ubudin keskustasta noin kello 11 aikoihin. Likimain kaikkien ravintoloiden keittiöt olivat jo avoinna tuohon aikaan. Kävimme myös kerran viikossa biitsillä ja lounaalla Sanurissa, jonne oli vajaan tunnin skootterimatka Ubudista. Lounaan jälkeen olimme yleensä pari tuntia siestalla Ubudin lähistöllä.

Palasimme hotellille töihin kello 14 – 15 aikoihin riippuen kalenterista. Iltapäivisin hoidimme kontaktit ja mahdolliset palaverit Suomeen. Läppärin kansi sulkeutui pääosin noin kello 18 – 19, joskin osa päivistä venyi pidemmiksi. Etätyö aikataulumme oli siis varsin lähellä siestakulttuuria. Tämän jälkeen suuntasimme illalliselle, jonka jälkeen rentouduimme ennen seuraavaa työpäivää.

Telkkaria tai leffoja emme katsoneet Balilla kertaakaan. Arki-iltaisin otimme usein omaa aikaa itsellemme, sillä yhdessä matkustaminen ja työnteko samassa huoneessa on melko intensiivistä. Menimme arki-iltaisin nukkumaan useimmiten kello 22 aikoihin, joten mitään bile-eläimiä emme olleet. Viikonloppuisin teimme skootterireissuja ympäri Balia, joista voi lukea lisää tästä blogikirjoituksesta.

Bali: Internet-yhteydet

Majatalomme wifi oli nopea, mutta yhteyksiä ei oltu lohkottu käyttäjäkohtaisesti. Nopeus oli täysin riippuvainen siitä, kuinka monta henkilöä oli majatalossa jakamassa yhteyttä. Nopeudet vaihtelivat 0,1 mb/s ja 50 mb/s välillä ja Skype puhelut katkesivat pariin kertaan tämän vuoksi. Tämä on melko normaali ongelma hotelleissa. On ehdottoman tärkeää valmistautua mahdollisiin wifi-ongelmiin, sillä yhteydet ovat etätyöntekijän vastuulla.

Meillä oli myös käytettävissä paikallisen prepaid liittymän mobiilidata. Puhelimen hotspotin kautta pystyi tekemään töitä varsin luotettavasti noin 15mb/s nopeuksilla. Mobiilidata oli todella tärkeä varayhteys wifin takkuillessa ja ilman sitä meillä olisi ollut isoja ongelmia. Yhteysnopeudet hidastuivat Ubudissa iltapäivisin kenties mobiiliverkon ruuhkautumisen vuoksi, mutta meillä ei ollut missään vaiheessa wifin ja mobiilidatan kanssa ongelmia samanaikaisesti.

Internetin nopeus Balilla

50 gigaa mobiilidataa maksoi noin 30 euroa ja se riitti helposti kuukaudeksi. Tarvitsimme passin paikallista liittymää ostaessa, sillä puhelinnumerot rekisteröitiin nimiimme. Myyjä vaihtoi SIM-kortin puhelimeen ja aktivoi liittymän, joten meidän tarvitsi huolehtia vain maksamisesta. Dual-Sim puhelin on todella kätevä etätöissä. Pystyn käyttämään paikallista dataliittymää, mutta minut tavoittaa silti suomalaisesta puhelinnumerostani.

Olimme kartoittaneet hätätilanteita varten myös co-working tilat. Walk-in päivähinnat olivat noin 20 euroa. Mitä pitemmän ajan varaa kerralla, sitä halvemmaksi päivähinta tulee. Co-working tilojen hintaan sisältyy yleensä perus toimistotarjonta eli vesi, kahvi, hedelmiä. Käytettävissä on lisäksi virkistystiloja kuten bilispöytä, pöytätennis, baari jne. Co-working tiloissa on lähes aina puhelinkopit, joissa voi pitää puhelinpalaverit ilman ulkoisia häiriöitä.

Myös kahviloista voi tehdä itsenäisesti töitä, mutta ne eivät sovellu melunsa vuoksi puhelinpalavereihin. Kahviloissa pitää myös ostaa jotain parin tunnin välein, joten se ei ole ilmaista.

Etätöitä ulkomailla – Ota viimeinen kuulutus seurantaan Instagramissa ja pysy mukana matkassa reaaliajassa!

Etätöitä ulkomailla: Taiwanin arkea

Taiwan on viisi tuntia Suomea edellä, joten etätyörutiini oli aikataulun osalta suunnilleen sama kuin Balilla. Teimme töitä hotellihuoneista ja pitempien siirtymien aikana myös junista. Aloitimme työt aamulla noin kello 7 – 8 aikoihin. Hankimme aamupala-ainekset aina etukäteen valmiiksi hotellille, sillä aamiainen ei kuulunut yhteenkään majoitukseemme. Taiwanin hedelmät olivat huippuluokkaa ja niiden voimalla pärjäsi hyvin lounaaseen asti. Kävin myös toisinaan hakemassa lähikorttelien ruokakärrystä tai ravintolasta kiinalaisia riisipannukakkuja (cong you bing) ja muuta melko rasvaista aamupalaa.

Suuntasimme lounaalle noin kello 11 ja teimme parin tunnin vierailun johonkin ennalta katsottuun paikkaan. Taiwanissa liikkuminen oli helppoa, nopeaa ja edullista. Taiwanin ollessa todella erilainen ympäristö kuin mihin olimme tottuneet, päivät energisoivat eri tavalla kuin tutuissa ympäristöissä. Oli hieman vaikeampaa olla lukittuna hotellihuoneeseen, kun tiesi kuinka mielenkiintoisia paikkoja odotti tutkimista.

Palasimme useimmiten linjoille kello 14 – 15 aikoihin, jolloin kello oli Suomessa 9 – 10. Jatkoimme töitä noin kello 18 – 19 asti, jonka jälkeen suuntasimme päivälliselle. Tämän jälkeen aloitimme rentoutumisen ja teimme useimmiten omia juttujamme ennen nukkumaan menoa. Olimme useimmiten nukkumassa kello 22 aikoihin.

Otimme myös pariin kertaan aamupäivän vapaaksi, jotta pystyimme tekemään pitemmän reissun arkena. Tällöin teimme iltapäivällä pitemmän pätkän töitä, jotta kokonaistuntimäärä pysyi samana. Tilasimme silloin useimmiten illallisen Foodpandan tai Uber Eatsin kautta kotiinkuljetuksena. Noutoruuan negatiivisena puolena oli mieletön määrä kertakäyttömuoviroskaa.

Liikuimme Taiwanissa Baliin ja Thaimaahan verrattuna todella nopeasti. Olimme keskimäärin vain 3 – 4 yötä matkakohteessa, joten paikkojen tutkimiseen käytettävissä oleva aika oli työn ohella varsin pieni. Taiwanissa oli kuitenkin onneksi niin hyvä langaton verkko, että pystyimme liikkumaan arkiaamuisin kaupungista toiseen ja tekemään samalla töitä.

Junamatkat olivat hyvää aikaa tehdä töitä

Taiwanin reissukirjoitukset on jaettu viiteen osaan:

Taiwan: Internet-yhteydet

Taiwanin internet on todella nopea, joten yhteyksien puolesta työnteko on helppoa. Googlettamalla saadut nopeustilastot vaihtelevat paljon, mutta välillä Taiwan on maailman kärjessä ja välillä maailman 20. nopeimman yhteyden paikkeilla. Mobiilidata toimi stabiilisti 4G-nopeuksilla riippumatta missä liikuimme. Mobiilidata ei mennyt esimerkiksi kertaakaan poikki 5,5 tunnin Tainan-Taipei junamatkan aikana.

Taiwanin wifi ja mobiilidata ovat nopeita

Ostin 30-päivää voimassaolevan prepaid liittymän Kaohsiungin puhelinliikkeestä noin 30 eurolla. Liittymä sisälsi rajattoman määrän dataa ja pari tuntia paikallispuheluja. Tarvitsin passini liittymän rekisteröintiin, jonka jälkeen allekirjoitin fyysisesti pari dokumenttia. Puhelinliikkeen työntekijä otti lisäksi minusta kuvan sähköisen sopimuksen liitteeksi ja allekirjoitin sähköisen sopimuksen tabletilla. Tämän jälkeen hän aktivoi liittymän puhelimeeni ja yhteys alkoi toimia saman tien. Kaikki dokumentit olivat kiinaksi, joten en tiedä oikeasti mitä allekirjoitin. Erinäiset sopimukset ja dokumentit ovat harvemmin englanniksi.

Kaohsiungista ja Taipeistä löytyy lisäksi co-working tiloja (kenties muuallakin), mikäli niitä haluaa käyttää esimerkiksi verkostoitumiseen. Pelkän internetin vuoksi niitä ei tarvitse. Lisäksi, toisin kuin isoveljen puolella Manner-Kiinassa, Googlen ja Facebookin palvelut ovat käytettävissä normaalisti ilman VPN-yhteyttä.

Etätöitä ulkomailla – Ota viimeinen kuulutus seurantaan Instagramissa ja pysy mukana matkassa reaaliajassa!

Etätöitä ulkomailla: Thaimaan arkea

Olimme Thaimaassa yhteensä seitsemän viikkoa. Olimme hakeneet 60 päivän viisumin etukäteen Kuala Lumpurissa. Teimme töitä Thaimaassa ollessamme Koh Changilla, Ao Nangilla ja Koh Lantalla. Mainittakoon vielä, että Pohjois-Thaimaan Chiang Mai on yksi maailman suosituimmista etätyökohteista.

Arkirytmi Thaimaassa oli melko sama kaikissa kolmessa kohteessamme. Heräsimme aamuisin 7 – 8 aikoihin, jonka jälkeen läppärin kansi avautui nopeasti. Meillä oli useimmiten kämpillä hedelmiä ja kahvia aamupalaksi, jolloin aamulla ei ollut kiire mihinkään. Toisinaan pakkasimme läppärimme kuivapussin sisälle reppuun ja menimme mukavaan kahvilaan tekemään töitä. Thaimaan internet-yhteydet ovat parantuneet menneinä vuosina mielettömästi.

Lopettelimme aamupäivän työt kello 11 aikoihin, jonka jälkeen menimme useimmiten biitsille ja lounaalle. Teimme isoimmat reissuaktiviteetit viikonloppuisin, mutta arkena keskityimme löhöilyyn! Palasimme sorvin ääreen hotellille 14 – 15 aikoihin.

Jatkoimme töitä 18 – 19 asti, jonka jälkeen menimme illalliselle. Tämän jälkeen rentouduimme ennen seuraavaa työpäivää ja teimme useimmiten omia juttujamme. Kaverimme olivat käymässä Ao Nangissa ja Koh Lantalla, joten rutiinimme muuttuivat samalla hieman. Koh Lantalla menimme usein rannalle tuijottamaan tähtiä parin pussikaljan kanssa. Olimme kuitenkin useimmiten nukkumassa jo kello 22 aikaan.

Thaimaan reissukirjoitukset ovat kolmessa osassa:

  • Koh Changin matkablogi löytyy tästä.
  • Krabin matkablogiin pääsee tästä
  • Koh Lantan matkablogi löytyy tästä.

Thaimaa: Internet-yhteydet

Internet Thaimaassa oli kauttaaltaan nopea ja etätyöt onnistuivat sulavasti. Yhteydet ovat parantuneet viidessä vuodessa todella paljon. Wifi-nopeudet pyörivät keskiarvolta 40mbit/s ja mobiilidata 50mbit/s. Nopeimmat yhteydet olivat reilusti päälle 100mbit/s.

Minulla oli myös paikallinen prepaid-mobiilidata hankittuna, jota jaoin molemmille hotspotin kautta. 2 gigaa dataa maksoi 25 euroa. Googletuksen tuloksena AIS niminen operaattori vaikutti olevan paras kattavuudeltaan ja meillä ei ollutkaan mobiilidatan kanssa mitään ongelmia.

Kahviloissa oli myös usein todella nopea internet-yhteys, joten niistä pystyy tekemään hyvin itsenäisiä hommia. Co-working tiloja löytyy ympäri Thaimaata sosialisointia kaipaaville.

Etätöitä ulkomailla – Ota viimeinen kuulutus seurantaan Instagramissa ja pysy mukana matkassa reaaliajassa!

Lähde sinäkin etätöihin ulkomaille!

Mikäli etätöiden tekeminen ulkomailta käsin kiinnostaa, kannattaa miettiä juuri nyt mitä asialle tekee sitten kun se on taas mahdollista. Elämä rullaa eteenpäin kovaa vauhtia ja mennyttä aikaa ei saa koskaan takaisin. Epidemioita ja kriisejä tulee ja menee, mutta elät vain kerran.

Vaikka romantisoitu kuva etätöistä ei vastaakaan todellisuutta, arkisempikin versio etätöistä maistuu todella hyvältä. Rutiinien rikkominen pitää mielen virkeänä ja saa näkemään asioita laatikon ulkopuolelta. Telkkaria tulee möllötettyä todella paljon vähemmän kuin Suomessa ja tuntuu muutenkin, että oma aika tulee käytettyä etätöitä tehden tehokkaammin.

Mikäli pystyt tekemään työsi etänä, miksi et kokeilisi tehdä sitä ulkomailta? Helpoin tapa kokeilla etätöitä on useimmiten nykyisen työnantajan kautta. Kannattaa puhua asiasta suoraan ja rehellisesti esimiehesi kanssa. Tee esimiehellesi selväksi, miksi haluat kokeilla etätöitä ja mitä työnantajasi hyötyy asiasta. Ilmoita selkeästi, että maksat etätyöjaksosta aiheutuvat kulusi. Täältä voi lukea lisää etätyön tuomista hyödyistä, joita voi käyttää hyödyksi keskustelussa.

Mikäli saat vihreän valon esityksellesi, älä petä saamaasi luottamusta perseilemällä. Työnantaja saattaa jopa kantaa osan matkastasi aiheutuvista kuluista, mikäli haluavat parantaa henkilöstönsä hyvinvointia ja samalla markkinoida yritystä hyvänä työpaikkana. Voit tehdä etätyöjaksoehdotuksen, myös yhdessä työkavereidesi kanssa ja ehdottaa lyhyttä etätyöjaksoa vaikkapa koko tiimillesi.

Tyyli etenemiselle on loppuen lopuksi vapaa ja kaikkein tärkeintä on tehdä aloite. Puske aktiivisesti tahtomiasi asioita kohti pelkän unelmoinnin sijasta.

Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä.

Gandhi

18
Osallistu keskusteluun

avatar
8 Kommenttiketju
10 Kommentitketjun vastaukset
0 Seuraajat
 
Eniten reagointeja
Kuumin kommenttiketju
9 Kommentoineet henkilöt
JanzuCilla Maria | From sunset last night to sunriseAnna K. - Kaukaa haettuaSandra / Terveiset päiväntasaajaltaMerja / Merjan matkassa Hiljattain kommentoineet henkilöt
  Tilaa  
uusimmat vanhimmat Äänestetyin
Ilmoita
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Vierailija

Tuo on kyllä hienoa, kun työ on sellaista, että sen etänä tekeminen onnistuu helposti. Olen samaa mieltä siitä, että etätyöt tulevat lisääntymään. Toisaalta olen kyllä sitäkin mieltä, että työnantajan kyllä lähtökohtaisesti pitäisi tarjota työntekemispaikka. Esimerkiksi henkilöt joilla on lapsia, saattaa kotona käsin työskentely olla hankalampaa.

Mari/ Kodinvaihtaja
Vierailija

Olen pitkään haaveillut, että asuisin hetken aikaa ulkomailla ja voisin tehdä etätyönä asiakastyön. Olen kuitenkin ajatellut, että ehkä asiakkaani eivät olisi halukkaita. Nyt kuitenkin tilanteen pakottamana olen tehnyt etä-asiakastyötä ja hyvin se sujuu. Voisi oikeasti pienimpien lasten muutettua kotoa pois mennä vaikka kolmeksi kuukaudeksi Aasiaan (Aasia aikaerosyistä sopii paremmin). Kiva kuulla, että monessa maassa nettiyhteydet toimivat hyvin. Itse työni luonteen vuoksi tarvitsisin hyvät yhteydet majapaikasta ja voisi tehdä vaikka paikallista aikaa klo 6-14 työt kaksi-kolme päivää viikossa (Suomessa n. 12-20) ja voisi vaihtaa kaupunkia tai maata kerran kuukaudessa. Sopivan rauhallinen tahti. Kiitos tästä postauksesta, pääsin taas unelmoimaan!!! Suunnitelmat sitten parin… Lue lisää »

Paratiisireportteri
Vierailija

Tämä oli mainio kirjoitus etätöistä ulkomailla – rikkoi sopivasti myyttejä rannalla työskentelystä 🙂 Juuri tuo rutiinien ja tietyn rytmin seuraaminen on tärkeää, muuten laskee työteho. Itse teen usein duuneja kahviloista käsin, joten oli mielenkiintoista lukea, että suositte monesti hotellia työhuoneena. Se on kyllä kaiketi paras työpuheluiden tekemiseen. Oma kahvilakäyttäytymiseni on kyllä todella rutiininomaista; käyn pääosin vain yhdessä tai kahdessa paikassa, päivästä toiseen, koska siihen syntyy hyvä rutiini. Ja kahviloissakin on eroa: etätöihin sopii parhaiten sellainen, jossa on hyvät sähköpistokepaikat ja vessassa voi käydä tarvitsematta kantaa huolta siitä, että joku vie läppärin mennessään.

Pirkko / Meriharakka
Vierailija

Etätöitä en ole tässä mielessä maailmalla tehnyt, mutta joitakin verkkokursseja (tai osan niistä) olen reissuilla suorittanut. Normaalin matkapäivän puitteissa se useimmiten sitten tarkoitti heräämistä aamuviideltä, että ehtii tekemään tehtäviä pari tuntia ennen päivän muuta ohjelmaa. Vähän aikaa ihan ok, muttei pitempään. Tämä siis sellaisella normaalilla kiertomatkalla, jossa samassa kohteessa oltiin vaan muutama päivä ja päivät olivat täynnä ”matkailutöitä”. Blogin tiimoilta yritän matkoilla siirtää kuvat koneelle ja käydä ne sen verran läpi, että tunnistan ainakin parikymmentä parasta jakoon seuraajille, hyvällä tuurilla jälkikäsittelen jopa 50 parasta, niin riittää jo myöhemmin kirjoitettaviin blogijuttuihin. Välillä tuonkin ehtiminen on rankkaa, mutta tuleepahan samalla kuvat varmistettua… Lue lisää »

Merja / Merjan matkassa
Vierailija

Olen haaveillut etätöiden tekemisestä ulkomailla vaikka viikon tai kahden ajan, mutta vanhoillisessa yrityksessä se ei ole tullut kysymykseenkään. Olen samaa mieltä, että koronan vuoksi on otettu sellainen digiloikka, joka toivottavasti saa jatkoa pahimman korona-ajan mentyä ohi. Vaikka etätyöt ulkomailla ovat olleet no-no, olen pystynyt kuitenkin päivän tai pari tekemään niitä kotona jo ennen koronaa. Kiva kuulla teidän kokemuksista 🙂

Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
Vierailija

Etätyöskentely antaa kyllä ihanan vapauden, mutta voi olla uusissa matkakohteissa tosiaan haastavaakin jos nähtävää on paljon. 😀 en malttaisi joka paikassa välttämättä tehdä töitä. 😀

Cilla Maria | From sunset last night to sunrise
Vierailija

Tosi mielenkiintoinen postaus. Harvemmin matkapostauksissa kerrotaan nettiliittymistä, joten tää oli tosi hyvä juttu! Mä teen kans jonkun verran etätöitä matkoilla ollessa, mutta ne rajoittuu lähinnä nettisivujen päivitykseen, lehden taittoon jne. Mutta kyllä toimiva nettiyhteys on tärkeä teit sitten töitä tai et. Jos oon ite pidempään reissussa, niin ostan aina prepaid-liittymän, koska tarviin dataa myös tien päällä. Aasiassa tuntuu data-asiat olevan hyvin. Keski-Amerikassa oli tosi hitaat yhteydet näihin verrattuna, eikä monestikaan jumalan selän takana netti toiminu edes EDGEllä. Siitä taas yllätyin, että Meksikossa ADOn busseissa oli wifi. Bussin netti toimi pätkien ja hidastellen myös Belizestä Guatemalan rajalle, joten parempi sekin kun… Lue lisää »

Anna K. - Kaukaa haettua
Vierailija

Mielenkiintoinen juttu! Etätyöt kiinnostaisi, mutta ei onnistu nykyisessä työssä mitenkään, kun pitää ihan konkreettisesti olla asiakkaita auttamassa. Mutta ainahan on muitakin hommia. Teidän siestarytmi on ollut varmaan just sopiva reissussa, niin on ehtinyt päivän aikana näkemään aina vähän jotain. Hmmm, tämä jää varmasti muhimaan mieleen. Kiitos hyvistä käytännön vinkeistä!

Close Menu