Matka Uuteen-Seelantiin osa 2: Pohjoissaari + reissubudjetti!

Matka Uuteen-Seelantiin osa 2: Pohjoissaari + reissubudjetti!

Olimme viisi viikkoa Uudessa-Seelannissa osana maailmanympärimatkaamme. Nämä olivat matkapäivät 189 – 221 ja kohdistuivat helmi-maaliskuulle. Matka ei mennyt mutkitta, sillä jäimme jumiin Uuteen-Seelantiin koronapandemian vuoksi. Olen jakanut reissukirjoitukset kahteen osaan ja ensimmäisen Eteläsaareen keskittyvän osan löytää täältä. Tästä toisesta kirjoituksesta löytyy Pohjoissaaren kohteemme, miten majoituimme, reissuyhteenveto ja reissubudjettimme.

Pohjoissaari

Uuden-Seelannin pohjoissaarelta löytyy kulttuuria, kuumia lähteitä, aktiivisia tulivuoria ja neljä kertaa enemmän ihmisiä kuin Eteläsaarella. Pohjoissaari on vähemmän riippuvainen turismista kuin eteläsaari, mutta reissaajalle riittää silti tutkittavaa. Kävimme Wellingtonissa, Tongariron kansallispuistossa, Rotoruassa ja Taupossa. Tarkoituksenamme oli käydä myös Aucklandissa, josta olisimme lentäneet Chileen. Jäimme kuitenkin jumiin Taupoon korona lockdownin vuoksi noin kahdeksi kuukaudeksi. Kävimme lockdownin jälkeen vielä Taurangassa, Aucklandissa, Paihiassa ja Russelissa, mutta jätän nuo toiseen kirjoitukseen. Olisimme halunneet käydä vielä Coromandelin särkällä ja Mt. Taranakilla, mutta julkinen liikenne ja sää ei ollut enää korona-aikana puolellamme.

Matka Uuteen-Seelantiin – Tarinoita Instagramin kohokohdissa!

Wellington

Wellington on Uuden-Seelannin pääkaupunki. Lyön vetoa, että ainakin osalle tämä tulee yllätyksenä! Wellington on pääkaupungiksi pieni sillä asukkaita siellä on vain reilu 200 000. Uuden-Seelannin isommassa kaupungissa Aucklandissa on asukkaita yli 1,6 miljoonaa. Aucklandissa asuu siis noin kolmasosa Uuden-Seelannin väestöstä ja kahdeksan kertaa enemmän ihmisiä kuin Wellingtonissa. Aika kreisiä! Wellingtonista tuli pääkaupunki vuonna 1865 lähinnä sijaintinsa vuoksi, koska se oli sopivasti puolivälissä etelä- ja pohjoissaarta.

Saavuimme Wellingtoniin lautalla Eteläsaaren Pictonista. Vietimme Wellingtonissa kolme päivää, joka oli sopivan mittainen stoppi. Wellington on yksi harvoista Uuden-Seelannin kaupungeista, joka on oikeasti viihtyisä. Hyviä kahviloita ja ravintoloita, vanhaa arkkitehtuuria, promenaadia, paljon asennetta ja yleisesti hyvä viba! Suosittelen erityisesti mahtavaa Te Papa Tongarewa museota, jossa voi tutustua mm. Maorien historiaan. Ta Papa on todella iso ja yllätykseksemme ilmainen! Jaoimme Te Papa vierailumme kahdelle eri päivälle, jotta pää pysyi vastaanottavaisena. Ehdoton suositus Wellingtonille!

Tongariron kansallispuisto

Tongariron kansallispuistossa tuntee olevansa kuussa. Puiston keskellä on kolme aktiivista tulivuorta – Ruapehu, Ngauruhoe ja Tongariro. Ngauruhoe on muuten Taru Sormusten Herrasta elokuvien Mount Doom. Tongariron kansallispuisto on ollut UNESCO maailmanperintökohde vuodesta 1990 lähtien.

Trekkasimme 46 kilometriä pitkän Tongariro Northern Circuitin. Trekki on yleensä neljäpäiväinen, mutta päätimme lennosta tehdä tämän kolmipäiväisenä. Kolmannen päivän osuus oli ohi jo parissa tunnissa, joten päätimme jatkaa maaliin asti samana päivänä. Viimeisen päivän osuudelle tuli mittaa 25 kilometriä ja kroppa huusi perillä hoosiannaa. Maaliinpääsyä juhlimme tutusti bissen ja pizzan kera.

Vietimme yhden yön kansallispuiston sisällä olevassa Whakapapan kylässä ennen ja jälkeen trekkiämme. Intercityn bussit stoppaavat läheisessä National Park nimisessä kylässä, josta pitää järkätä noutokyyti etukäteen vaikkapa täältä. Tongariron kansallispuistoa ei kannata missata Uuden-Seelannin reissulla!

Matka Uuteen-Seelantiin – Tarinoita Instagramin kohokohdissa!

Rotorua

Rikkivedyn vuoksi paskalle haiseva Rotorua luonnoltaan mieletön paikka, jonka kuuluisi olla jokaisen Uuden-Seelannin reissaajan kohdelistalla. Rotoruan kuumiin lähteisiin dippaamiseen löytyy tarjontaa aina ilmaisista altaista luksustyylisiin kylpylöihin. Koronan vuoksi matkailijoita ei juuri näkynyt Rotoruassa, mutta normaalisti ihmisiä riittää.

Rotoruan ulkopuolella oleva Waiotapun geoterminen luonnontaideteos on ainutlaatuinen paikka, jollaista en ole ikinä nähnyt. Kiehuvia muta-altaita, geysireitä ja neon-värisiä vesialtaita. Ei huono! Rotoruassa oleva Whakarewarewa redwoods hivelee silmiä ja tarjoaa instagram estetiikkaa. Itse Rotoruan kaupunki on mitäänsanomaton, mutta onko sillä väliä jos ympäristö on näin mieletön? Vietimme Rotoruassa kolme yötä, mutta autolla suhatessa vähemmänkin riittää. Peukku Rotorualle!

Taupo

Taupo ei ollut alkuperäisellä reissusuunnitelmalla ollenkaan. Päätimme kuitenkin suunnata Taupoon, koska olimme kuulleet paikasta pelkästään positiivista. Korona alkoi yltymään myös Uudessa-Seelannissa ja olimme mieluummin pienessä paikassa kuin Aucklandin miljoona kaupungissa. Tämä oli todella hyvä päätös! Muutamaa päivää myöhemmin alkoi tapahtumasarja jolloin Chilen lentomme peruttiin, Chilen ja Uuden-Seelannin rajat suljettiin ja Uusi-Seelanti määräsi kansalaiset lockdownin. Emme lähteneet kirmaamaan maapallon halki kohti Suomea, vaan jäimme Taupoon odottamaan parempia aikoja. Taupo olikin erittäin hyvä paikka viettää lockdownia, josta voi lukea lisää täältä ja täältä.

Kerkesimme näkemään Taupoa onneksemme myös lockdownin ulkopuolella. Reilun 20 000 asukkaan näkymiä dominoi kaunis kalderajärvi. Ympärysmittaa järvellä on yli 190 kilometriä! Taupon kompaktista pakkauksesta löytyy kaikki tarvittava luonnon nähtävyyksistä adrenaliinipärinöihin. Kävelimme Waipahihin kasvitieteellisen puutarhan ympäri lockdownin aikana noin sata kertaa! Hukan vesiputouksilla tuntee veden järisyttävän voiman ja voi myös dipata kuumaan lähteeseen. Taupo-järven ja Tongariron kansallispuiston näkee eri perspektiivistä kiipeämällä Mount Taurahan huipulle. Taupo jäi erityiselle paikalle sydämessä ja se ansaitseekin vilpittömän suosituksen!

Missä majoituimme Uudessa-Seelannissa?

Majoitus syö suurimman osan Uuden-Seelannin budjetista, mikäli ei sohvasurffaa, nuku campervanissa, autossa tai teltassa. Leirintäöiden hinnat vaihtelevat paljon riippuen leirintäpaikasta. Hotellien ja hostellien lisäksi kannattaa ehdottomasti tutkia AirBnB huoneiden tarjonta. Majoituimme Uudessa-Seelannissa lähinnä teltassa ja AirBnB huoneissa, joista lisää seuraavaksi.

Telttailu ja leiriytyminen

Vietimme telttayömme kansallispuistojen telttailualueilla tai kylän keskustan lähettyvillä olevilla Holiday Parkeilla. Kansallispuistojen leirintäalueet ovat valtion pyörittämiä ja huomattavasti edullisempia kuin yksityiset Holiday Parkit. Kansallispuistoissa oli tarjolla katos ruoan valmistamista varten, juomavettä, tiskausaltaat ja bajamajat. Muita palveluita ei leirintäalueilla ollut, eli ei kioskeja, kauppoja, suihkuja jne. Kaikki ruokaostokset kannattaa tehdä lähimmässä kylässä ennen kansallispuistoon saapumista. Kirkkaasti parhaat telttapaikkamme löytyivät kansallispuistoista!

Holiday parkit olivat täynnä asuntoautoja, mutta leirintäalueesta oli aina lohkottu pieni alue telttailijoille. Telttailijoista kohderyhmänä oli bussilla ja ilman retkikeitintä liikkuvat telttailijat. Palvelut olivat samat kuin valtion pyörittämillä telttailualueilla ja lisäksi suihkut, kioski ja hostellityylinen keittiö. Rauhallista tunnelmaa etsivät pettyvät Holiday Parkilla, sillä teltat ovat lähes kiinni toisissaan ja telttailija ovat asuntoautojen saartamana. Kokonaisuus ei ole 30 euron per yö arvoinen, sillä muutamalla ekstra eurolla saa jo AirBnB huoneen. En usko, että olisimme yöpyneet kertaakaan Holiday Parkissa, mikäli olisimme liikkuneet autolla. Olisimme sen sijana villitelttailleet ja olleet välillä AirBnB huoneissa.

Villitelttailu (freedom camp) on lainpuitteissa sallittua ja ilmaista puuhaa, kunhan vessa on lähettyvillä ja vie roskat mennessään – take only memories and leave only footprints. Asenne villitelttailua kohtaan on pääosin negatiivinen ja luontoon paskominen on kiellettyä. Kylät ja kaupungit ovat usein kieltäneet villitelttailun tietyillä alueilla, joten helpommalla pääsee kun yöpyy villitelttailuun määritetyillä leirintäalueilla. Lisää villitelttailusta voi lukea vaikkapa täältä.

Hotellit / hostellit

Reppureissaajat eivät juuri hotellimajoituksissa yövy hintojen pyöriessä karkeasti 60 – 200 euron välillä per yö. Hostellin punkkasänky irtoaa usein 20 – 30 eurolla yöksi, joka on hyvä hinta soolomatkailijalle. Hostellit järjestävät myös ryhmäaktiviteetteja, joten yksin ei tarvitse iltojansa viettää. Vietimme Mount Cookilla hostellissa yhden yön myrskysuojassa, mutta muuten emme hostelleissa yöpyneet.

AirBnB-asunnot ja AirBnB-huoneet

AirBnB asuntojen hinnat pyörivät sesongilla 70 – 150 euron välillä riippuen kohteesta. Asunnot olivat yleensä hieman halvempia kuin hotellit, mutta kalliita reppureissaajan budjetille. Skippasimme siis kokonaiset AirBnB asunnot ja suosimme AirBnB huoneita. Huoneiden hinnat pyörivät 30 – 60 euron tietämillä (budjettiseurannasta löytyy hinnat eriteltynä). Saimme aina keittiön ja pesukoneen käyttöömme, jolloin säästimme ruoka- ja pyykkikuluissa. Hintaan kuului usein jopa aamupala, tee, kahvi ja joskus jopa pyörä ja Netflix!

Asunnot vaihtelivat paljon, mutta yksi asia oli aina sama – omistajat asuivat itse samassa asunnossa. AirBnB asunnoista tuttu kolkko ja feikki fiilis loisti poissaolollaan. Queenstownissa ja Blenheimissä yövyimme hulppeissa omakotitaloissa, joiden makkarit olivat vuokrattuna reissaajille. Lopputulos muistutti hieman hostellia jengin vaihtuessa tiuhaan tahtiin. En itse haluaisi asua tuollaisessa kompleksissa, mutta bisneksenä se on varmasti tuottoisaa. Christchurchissa, Nelsonissa, Wellingtonissa, Rotoruassa ja Taupossa olimme ainoastaan omistajien kanssa asunnossa. Kaikki omistajat antoivat meille juuri niin paljon tilaa kuin halusimme ja kukaan ei ollut tungetteleva. Kiiwien lisäksi meitä majoitti kiinalainen, indonesialainen, kanadalainen, ranskalainen, brasilialainen, filippiino ja englantilainen henkilö. Aikamoinen kulttuurimatka tuli siis tehtyä pelkästään asuntoja kiertämällä!

Olimme yöpyneet reissuhistoriamme aikana vain kerran aiemmin AirBnB huoneessa. Sekin oli vain viikkoja aiemmin Melbournessa. Ensimmäisten öiden aikana olo oli jokseenkin vaivaantunut, koska on outoa olla maksavana asiakkaana omistajan kodissa omistajan ollessa paikalla. Tavallaan sitä käyttäytyy niin kuin vieras, vaikka siitä ei olekaan kyse. Tästä tuli kuitenkin normaalimpaa ajan kanssa ja tutustuimme reissullamme mielettömän mukaviin ihmisiin. Sydämeemme pysyvälle paikalle jäi luonnollisesti Taupon Matt ja Jenna, jotka ottivat meidät huostaansa lockdownin ajaksi. Huomaan muistelevani myös kaikkia muita majoittajiamme lämmöllä ja mietin miten heillä menee näin vaikeina aikoina.

Jenna and Matt – Absolute Legends!

Mitä söimme Uudessa-Seelannissa?

Uusi-Seelanti on maailman suurin maitotuotteiden viejä. Lampaita löytyy yli 30 miljoonaa asukasluvun ollessa noin 4,5 miljoonaa, joten lammas/ihminen suhdeluku on 7:1. Suhdeluku pienenee kovaa vauhtia lehmien korvatessa lampaita. Ruoka on siis vähemmän yllättäen vahvasti eläinperäistä. Ruokalistalta löytyvät lihatuotteet ovat poikkeuksetta korkealaatuisia ja luomu/free range merkinnät ovat arkipäivää.

Ravintolat ovat suunnilleen Suomen hinnoissa, joten valmistimme itse yli puolet ruuistamme. Suosimme sesonkituotteita ja säästimme sillä paljon ruokakuluissa. Avokado ja muut kivihedelmät olivat ensiluokkaisia! Käytimme myös lounastarjoukset hyväksemme, jolloin annokset maksoivat 6-10 euroa riippuen paikasta. Fish & Chips-, intialaiset- ja lähi-itä raflat olivat lounashinnoissa usein koko päivän. Uusi-Seelantilaisesta ruuasta en pysty sanomaan juuri mitään, koska emme syöneet sitä eläinproteiinien vuoksi. Ruoka muistuttaa raskasta ja rasvaista englantilaista pubiruokaa – piiraita, burgereita, uppopaistettua ja grillattua ruokaa. Eli enimmääkseen sellaista sunnuntai krapulamättöä.

Matka Uuteen-Seelantiin – Tarinoita Instagramin kohokohdissa!

Mitkä fiilikset Uudesta-Seelannista jäi?

Uuden-Seelannin luonto oli juuri niin eeppinen kuin osasin odottaa. Maailmassa ei ole montaa valtiota, joka vetää vertoja Uudelle-Seelannin luonnolle. Uusi-Seelanti muistuttaa Norjan ja Islannin risteytystä. En ollut kuullut positiivisia asioita Uuden-Seelannin kaupungeista/kylistä ennen reissua, mutta ne olivat silti pettymys mitäänsanomattomuudellaan. Jälkeenpäin katsoen olisimme voineet viettää kylissä muutaman yön vähemmän ja muutaman yön enemmän jossain Eteläsaaren luontokohteista.

Pystyimme tekemään suurimman osan haluamistamme asioista bussilla, mutta omalla autolla olisimme saaneet maasta vielä enemmän irti. Paremmat telttapaikat ja mahdollisuus ajaa jokaisen trekin alkupisteelle tulevat ensimmäisenä mieleen. Kokonaisuudessaan homma meni niinkuin strömsössä, jos koronaa ei oteta huomioon. Uusi-Seelanti on kaiken kaikkiaan mahtava matkakohde ja sopii kaikenikäisille luonnonystäville. Yksi parhaista reissuista kaiken kaikkiaan ja koronan vuoksi aivan varmusti mieleenpainuvin! Lämmin suositus siis Uuden-Seelannille silloin kun maailma on taas valmis matkustamiseen.

Reissubudjetti: Paljon meni rahaa Uudessa-Seelannissa?

Uuden-Seelannin reissumme kokonaiskesto oli 32 päivää, jos koronan jälkeinen aika poistetaan kuluista. Majoituimme pääasiallisesti Airbnb-huoneissa ja teltassa. Kaikki summat ovat henkilökohtaisia, eli yhden henkilön kuluja, jollei toisin mainita. Kokonaisbudjetti koostuu lentobudjetista ja päiväbudjetista.

 • Kokonaisbudjetti: 2 440 euroa vs Kokonaistoteuma: 1 700 euroa
  • Alitimme kokonaisbudjettimme 740 eurolla.
 • Päiväbudjetti: 70 euroa vs Päivätoteuma: 48 euroa.
  • Alitimme päiväbudjettimme 22 eurolla päivätasolla, eli 700 eurolla kokonaisuudessaan. 32 päivän käyttörahamme oli 1 540 euroa per henkilö sisältäen majoitukset.
 • Lentobudjetti: 200 euroa vs Lentototeuma: 160 euroa
  • Alitimme lentobudjettimme 40 eurolla.
   • Lensimme Melbournesta Queenstowniin Virgin Australialla.
 • Majoitusten keskihinta: 39 euroa / yö eli 19,5 euroa / yö / henkilö
  • Queenstown Airbnb huone, 4 yötä: 60 euroa / yö, eli 30 euroa / yö / henkilö
  • Wanaka teltta, 2 yötä: 30 euroa / yö, eli 15 euroa / yö / henkilö
  • Cromwell teltta, 1 yö: 26 euroa / yö, eli 13 euroa / yö / henkilö
  • Mount Cook teltta, 3 yötä: 17 euroa / yö, eli 8,5 euroa / yö / henkilö
  • Mount Cook hotelli, 1 yö: 97 euroa / yö, eli 48,5 euroa / yö / henkilö
  • Mount Cook hostelli, 1 yö: 52 euroa / yö, eli 26 euroa / yö / henkilö
  • Christchurch Airbnb huone, 2 yötä: 35 euroa / yö, eli 17,5 euroa / yö / henkilö
  • Blenheim Airbnb huone, 3 yötä: 37 euroa / yö, 18,5 euroa / yö / henkilö
  • Nelson Airbnb huone, 2 yötä: 40 euroa / yö, eli 20 euroa / yö / henkilö
  • Wellington Airbnb huone, 3 yötä: 48 euroa / yö, eli 24 euroa / yö / henkilö
  • Whakapapa teltta, 2 yötä: 28 euroa / yö, eli 14 euroa / yö / henkilö
  • Tongariro circuit teltta, 3 yötä: 18 euroa / yö, eli 9 euroa / yö / henkilö
  • Rotorua Airbnb huone, 3 yötä: 33 euroa / yö, eli 16,5 euroa / yö / henkilö
  • Taupo Airbnb huone, 3 yötä: 39 euroa / yö, eli 19,5 euroa / yö / henkilö

2
Osallistu keskusteluun

avatar
1 Kommenttiketju
1 Kommentitketjun vastaukset
0 Seuraajat
 
Eniten reagointeja
Kuumin kommenttiketju
2 Kommentoineet henkilöt
JanzuMarika / Matkalla Missä Milloinkin Hiljattain kommentoineet henkilöt
  Tilaa  
uusimmat vanhimmat Äänestetyin
Ilmoita
Marika / Matkalla Missä Milloinkin
Vierailija

Tongariron kansallispuisto jäi meiltä ajanpuutteen vuoksi väliin, mutta sinne olisi kyllä hieno vielä päästä. Upeita teidän patikkakuvat! Me tykättiin myös paljon Rotoruan geotermisistä puistoista. Muuten, artikkelin otsikkona kai pitäisi olla Pohjoissaari eikä Eteläsaari?

Close Menu