Lockdown – Uusi-Seelanti sulkeutuu

Lockdown – Uusi-Seelanti sulkeutuu

Uusi-Seelanti siirtyy 4-asteikkoisessa kriisinhallintajärjestelmässään korkeimmalle tasolleen alkaen 25.03.2020 kello 23:59 – eli huomenna. Nelostaso pysyy voimassa vähintään kuukauden, jonka jälkeen asiaa tarkastellaan uudelleen. Kansalaisten ja muiden maassa oleskelevien elämä muuttuu samalla dramaattisesti, sillä Uusi-Seelanti sulkeutuu voimakkaammin kuin koskaan aiemmin.

Tartuntoja oli edellisen kirjoituksen aikaan 39 kpl (20.03.2020)
Tartuntoja on tämän kirjoituksen aikaan 155 kpl (24.03.2020)

Koulut ja suurin osa palveluista suljetaan

Koulut ja kaikki palvelut, jotka eivät ole välttämättömiä, sulkeutuvat. Reissaajan näkökulmasta kaikki oleelliset asiat suljetaan. Ravintolat, kahvilat, baarit, nähtävyydet ja ilmeisesti jopa hotellit sulkevat ovensa. Hotelleja ei ole ainakaan erikseen listattu välttämättömiksi palveluiksi. Ravintolat eivät saa toimittaa ruokaa, joten kokkaamme paljon seuraavien viikkojen aikana. Tuleepahan ainakin hilattua päiväbudjettia alas!

Kaikki mahdollinen työ tulee tehdä etänä, mutta kriittiset palvelut jatkuvat kasvotusten. Supermarketit, sairaalat, apteekit, huoltoasemat, pankkipalvelut ja jätehuolto pelaavat normaalisti rajoitusten aikana. Edellä mainittujen palveluiden tilaus-toimitusketjuun liittyvä työ jatkuu kriittisenä, joten suunnittelemamme hedelmä- ja viinitilatyöt ovat edelleen mahdollisia.

Uusi-Seelanti sulkeutuu – Ota viimeinen kuulutus seurantaan Instagramissa ja pysy mukana matkassa reaaliajassa!

Liikkuvuutta rajoitetaan rankasti

Asukkaita pyydetään olemaan pääasiallisesti kotona ja liikkumaan kylissä/kaupungeissa ainoastaan kriittisiin palveluihin. Kaikki kokoontumiset ovat yksiselitteisesti kielletty. Eri kotitaloudessa asuvia ei saa tavata – eli ei kavereita, sukulaisia tai salarakkaita jne. Aikaa saa viettää ainoastaan samaan kotitalouteen kuuluvien ihmisten kanssa. Luonnossa ihmiset saavat liikkua melko vapaasti, kunhan pysyttevät parin metrin päässä muista ulkoilijoista. Mahtavaa, muuten seinät kaatuisivat varmasti päälle!

Maan sisällä ei saa liikkua kuukauteen ilman kriittistä syytä. Julkinen liikenne ja kotimaiset lennot kulkevat rajoitetuin vuoroin kriittisistä syistä matkustaville. Omalla autolla saa liikkua hieman vapaammin, mutta siltikin käytännössä vain hyvästä syystä. Näillä toimenpiteillä varmistetaan arjen välttämättömyyksien sujuminen ja taudin etenemisen hidastuminen. Virkavalta valvoo rajoituksia ja heillä on valta rankaista mahdollisista rikkomuksista.

Maassaolevien ulkomaalaisten viisumeja pidennetään

Meillä on tällä hetkellä turistiviisumia jäljellä vajaa kaksi kuukautta, mutta juuri saamani tiedon mukaan maahanmuuttovirasto pidentää maassa oleskelevien viisumeita syyskuun loppuun asti. Rivienvälistä voi lukea kuinka pitkään viranomaiset odottavat epidemian kestävän.

Edistämme edellisessä kirjoituksessa mainitsemaani work and travel viisumihakemusta parhaamme mukaan, mutta se ei ole vallitsevassa tilanteessa helppoa. Saadaksemme work and travel viisumin, meidän tulee läpäistä paikallinen terveystarkastus ja rintaröntgen. Sairaaloiden voimavaroja on siirretty ja kapasiteettia varattu oikeutetusti koronaliitännäisiin asioihin. Terveystarkastukset on tämän vuoksi peruttu useilla paikkakunnilla määrittelemättömäksi ajaksi.

Soitettuamme viikko sitten läpi puolen tusinaa paikkakuntaa, saimme terveystarkastusajan 300 kilometrin päähän Aucklandiin. Tämä osoittautui olevan päivä ennen kuin rajoitukset astuvat voimaan – eli huomenna! Sormet ristiin, että homma menee niin kuin leffoissa, koska muuten tilanne menee mielenkiintoiseksi.

Kämppä hankittuna lockdownia varten

Olemme tällä hetkellä Taupossa. Taupo on noin 25 000 hengen pieni kylä, joka on varsin monen reissaajan reittisuunnitelmalla. Vuokrasimme AirBnB huoneen, mutta meillä on koko talon alakerta käytössämme. Meillä on siis oma huone, kylpyhuone ja vieläpä olohuone. Majoittava pariskunta, Jenna ja Matt, asuvat talon yläkerrassa. He eivät todellakaan tienneet mihin ajautuisivat hyväksyessään majoituspyyntömme ennen liikkumisrajoituksia…

Jenna ja Matt ovat mielettömän empaattisia ja avuliaita ihmisiä! Matt myy rahoitusratkaisuja luksustuotteisiin, kuten veneisiin ja on luonteeltaan yhtä lungi kuin surffari. Jenna taas on töissä sähköyrityksessä esimiesasemassa ja painaa pitkää päivää kotitoimistossaan. Jenna stressaa koronatilanteesta huomattavasti enemmän kuin Matt. Kokonaisuutta tuskin auttaa pari suomalaista hänen alakerrassaan, vaikka ainakin ulospäin näyttää, että meistä hän stressaa vähiten.

Seuranamme on lisäksi pari rottweileria

Tässä on suora lainaus Mattilta; ”you guys can stay here as long as you need to, and we will do every bit we can to help you during these strange times. We’ll even hide you in the closet from immigration should we have to in case the visa things wont work – haha!”. Lockdown uutisten jälkeen he tiputtivat majoituksen hinnan tonttiin ja maksamme heille mitättömät 20 dollaria yö (noin 12 euroa). Koitimme tarjota heille enemmän, mutta he kieltäytyivät. Enpä ole ennen ”tingannut” hintaa ylöspäin – aikamoista!

Meillä ei siis ole mitään hätää elämän perustarpeiden kanssa. Katto löytyy päänpäältä, ruokaa on riittävästi, rahaa on vielä tarpeeksi säästössä elämiseen ja tukiverkko löytyy visusti ympäriltämme. Meistä huolehditaan kuin omista lapsista – ehkä jopa liikaakin – mutta en lähde tekemään siitä numeroa tässä tilanteessa.

Epävarmuus on uusi musta

Uudessa-Seelannissa on otettu lyhyessä ajassa rankemmat keinot käyttöön kuin Suomessa, vaikka Uusi-Seelanti tulee epidemiassa ainakin pari viikkoa Suomea perässä. Paikalliset alkavat olemaan stressaantuneita tilanteesta. Pelko paistaa täällä silmistä, kuten varmasti kaikkialla maailmassa. Valtio hoitaa kansalaiskommunikoinnin tehokkaasti ja onneksemme ymmärrämme paikallista kieltä. Tilanne olisi paljon vaikeampi Chilessä tai Argentiinassa. Olisimme todennäköisesti palanneet sieltä takaisin Suomeen tavalla tai toisella.

Asiat liikkuvat tällä hetkellä todella nopeasti, joka on reissaajan näkökulmasta hankalaa. Juuri kun olemme sinut muuttuneen tilanteen kanssa ja olemme tehneet tarvittavat muutokset suunnitelmiimme, tilanne muuttuu jälleen ja suunnitelmat lentävät sitä myötä romukoppaan. Epävarmuuden kanssa eläminen on uusi normaali. Noh, nyt suunnitelmat ovat melko selvät seuraavan kuukauden ajan. Onko Netflix suosituksia?

Tulevaisuudessa, viruksen ollessa vain kipeä muistikuva, normaalin elämän on tunnuttava helpolta, arvokkaalta ja suoranaiselta lahjalta. Toivottavasti ihmiskunta arvostaa silloin enemmän elämää ja ihmisiä kansalaisuudesta riippumatta, eikä vain palata aikaan ennen virusta. We’re all in this together. Pää pystyyn ja eteenpäin.

Uusi-Seelanti sulkeutuu – Ota viimeinen kuulutus seurantaan Instagramissa ja pysy mukana matkassa reaaliajassa!

18
Osallistu keskusteluun

avatar
9 Kommenttiketju
9 Kommentitketjun vastaukset
0 Seuraajat
 
Eniten reagointeja
Kuumin kommenttiketju
10 Kommentoineet henkilöt
JanzuLotta-Maaria / Dolphin PerspectiveSandraCilla Maria | From sunset last night to sunriseSandra / Terveiset päiväntasaajalta Hiljattain kommentoineet henkilöt
  Tilaa  
uusimmat vanhimmat Äänestetyin
Ilmoita
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Vierailija

Ihan sama juttu se on muuten Suomessakin, että koko ajan joutuu vähän jännittämään, että mitä tapahtuu seuraavaksi…

Kohteena maailma / Rami
Vierailija

Kyllähän tämä tosiaan on maailmanlaajuinen poikkeustilanne ja monet tulevat muistamaan tämän lopun elämäänsä. Itse en Uudesta-Seelannista paljoa tiedä, mutta Taupo on tullut tutuksi matkabloggaajien reissuja lukiessa. Eli sen perusteella olette ainakin sellaisessa paikassa, että pitäisi viihtyä ”karanteenin ajan”. Eikä teillä muutenkaan asuntopuoli hullummalta näytä eli voimia sinne pallon toiselle puolelle ja retkiä kasvitieteelliseen puutarhaan 🙂

Pirkko / Meriharakka
Vierailija

Onnistuimme itse palaamaan yhdeltä lukuisista matkoistamme juuri suunnilleen viimeisillä lennoilla ennen kuin ne lakkasivat. Sen jälkeen kun olen seurannut eri puolilta maailmaa paluun järjestämisen kanssa taistelevia matkailijoita, olen ymmärtänyt olleeni onnekas. Olen myös miettinyt teitä (lue teidänkaltaisianne), jotka ovat keskellä pitkäksi suunniteltua irtiottoa, joka nyt keskeytyy tai pysähtyy, pahimmillaan juuri vasta alettuaan, tilanteessa, jossa vaikka työpaikka Suomessa on irtisanottu ja asunto vuokrattuna. Ei käy kateeksi! Tsemppiä!

Ne Tammelat
Vierailija

Huh, teille tuli pykälää vaiherikkaampi reissu ja pääsette myötäelämään niin Uuden-Seelannin kuin Suomenkin osalta tiiviisti koronauutisia. Onneksi majoituspuoli on kunnossa, maisemat ovat kauniita ja ihania koiriakin näyttäisi olevan seurana. Tsemppiä sinne! <3

Eveliina | Korkkait rinkassa
Vierailija

Tulipas tämä kaikki yllättäen teidänkin reissullenne. Onneksi maa myöntää jatkoa viisumeihin ja arki tuntuu rullaavan vieraanvaraisten kiiwien asunnossa. Kuinka hyvä tuuri teillä on käynytkään, olisin teidän tilanteessa jäänyt sinne varmasti itsekin, jos mitään arkisia velvoitteita ei olisi näköpiirissä. Nauttikaa Tauposta, itseäni jäi harmittamaan, etten silloin uskaltanutt hypätä siellä laskuvarjohyppyä. 🙂

Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
Vierailija

Hyvin kirjoitettu kyllä tämän hetken epävarmuudesta. Kiva myös kuulla, että pelkällä turistiviisumilla pystyy siellä myös olemaan nyt pitkään.

Cilla Maria | From sunset last night to sunrise
Vierailija

Onneks teillä on asiat hyvin siellä ja ootte maassa, jossa asiat tuntuu toimivan kriisistä huolimatta – vrt. vaikka johonkin kohteeseen, missä joutuis asumaan yhteisössä, jonka mielestä rukoilu parantaa koronan. Ja onhan teillä ihan uskomattoman kauniit maisemat ympärillä! Jospa niistä sais voimaa ja jaksamista vaikeisiin aikoihin. Pysykäähän terveenä!

Sandra
Vierailija

Mielenkiintoista lukea kokemuksista toiselta puolelta maailmaa. Olen seurannut paljon aussiryhmiä, ja siellä joidenkin matkaajien fiilikset olivat epätoivoisia. Teillä vaikuttaa kuitenkin päällisin puolin olevan asiat hyvin. Toivottavasti saatte keuhkoröntgenin ja wh-viisumin!

Lotta-Maaria / Dolphin Perspective
Vierailija

Tutun näköisiä luontoreittejä Taupossa 🙂 mentiin ihan sama joskus 2015. Myös täällä Suomessa luonnossa liikkuminen on henkireikä, toivottavasti sitä ei olla kieltämässä missään vaiheessa. Sitä oon ihmetellyt, miten kauppakeskuksetkin on täällä pysyneet vielä auki.

Close Menu