Tämä on toinen osa Thaimaan kirjoitussarjaa. Olimme pari viikkoa Ao Nangissa marraskuun kahtena ensimmäisenä viikkona. Krabi oli meille matkakohteena poikkeava, sillä vältämme yleensä pakettimatkakohteita. Krabi valikoitui matkakohteeksemme, koska ystäväpariskuntamme Jarmo ja Saana olivat tulossa lomailemaan ensimmäistä kertaa Kaakkois-Aasiaan. Krabi tarjosi heille sopivan loivan laskeutumisen Thaimaahan. Olin innoissani, että näkisimme Krabilla kavereita ja olisin karstikallioiden ympäröimänä.
Krabi: Saapuminen
Aloitimme Krabin matkamme Koh Changin saarelta läheltä Kambodzan rajaa. Alkuperäisenä suunnitelmanamme oli mennä Koh Changin jälkeen Khao Lakiin. Olimme tämän vuoksi ostaneet jo lennot Koh Changin edustalla olevasta Tratin kaupungista Phukettiin, josta olisimme jatkaneet bussilla Khao Lakkiin. Lentopäätös oli helppo tehdä, sillä bussilla meillä olisi mennyt matkaan odotuksineen noin 30 tuntia. Töitä tehdessä tuollainen matkustusaika on liikaa. Kompensoimme omat lentopäästömme istuttamalla puita, joten omatuntoani ei kolkuta. Yritämme lisäksi karsia turhat lennot pois ja mennä maateitse silloin kun se on fiksua.
Päädyimme Satun pyynnöstä vaihtamaan Khao Lakin viime hetkellä Ao Nangiin, joka tarkoitti että meillä oli lennot läheisen Krabin lentokentän sijasta Phuketiin. Varasimme tämän jälkeen hotellin Ao Nangista, sillä ajattelimme kerkeävämme bussilla Phuketista Ao Nangiin vielä samana päivänä. Hotellivarauksen jälkeen huomasimme, että tämä ei ollut mahdollista. Emme voineet myöskään muuttaa hotellivarausta alkamaan päivää myöhemmin, koska varasimme hotellin ilman peruutusoikeutta. Ah, kuinka turhaa itse aiheuttamaa säätöä…
Bangkokin lentokentältä
Tämän jälkeen halvin käsillä oleva ratkaisu oli järjestää lentokenttänouto Phuketista Ao Nangiin. Nouto maksoi 2500 THB (n. 75 EUR) eli 1250 THB / henkilö (n. 37,5 EUR). Tämä ei ole suomalaisittain paljon reilun kahden tunnin yksityiskuljetukselle, mutta ei ollut osa matkabudjettiamme. Suorituksemme on malliesimerkki huonosti suunnitellusta asiasta, joka maksaa aina enemmän. Noh, tekevälle sattuu – eikun eteenpäin.
Pakko vielä mainita erikseen, että Bangkokista pääsee Krabille kätevästi yöjunalla. Makuuvaunullisen yöjunan kesto on 12 tuntia Surat Thanin asemalle. Surat Thanista pitää jatkaa bussilla Ao Nangiin kolmisen tuntia. Kaverini Jyri tuli edellämainittua reittiä pitkin maateitse lomailemaan kanssamme Koh Lantalle.
Hyvä Jyri!
Krabi: Yleisesti
Meillä oli Krabia kohtaan paljon ennakkoluuloja, sillä kartamme yleensä pakettimatkakohteet ja suosimme reppureissu-, luonto- ja kaupunkikohteita. Krabi valikoitui matkakohteeksemme, koska ystäväpariskuntamme Jarmo ja Saana olivat tulossa lomailemaan ensimmäistä kertaa Kaakkois-Aasiaan. Krabi tarjosi heille sopivan loivan laskeutumisen Thaimaahan.
Tervetuloa Jarmo ja Saana!
Ao Nang on Krabin suosituin turistikeskittymä ja mekin majoituimme siellä. Ensimmäisellä viikollamme oli rauhallista ja vaikka turistien määrä tuplaantui toisella viikolla, ei tilanne ollut siltikään mahdoton. Ravintoloita löytyy Ao Nangista pilvin pimein ja kaikki ravintolat tuskin pysyvät pinnalla edes huippusesonkina. Keskivertoannos pääkadulla maksaa noin 5 – 6 euroa, johon tulee juomat päälle. Teimme skootterilla pistoja Krabin eri kohteisiin, kuten teemme lähes aina Kaakkois-Aasiassa. Ilman skootteria reissumme olisi ollut tylsä ollessamme lukossa turistikeskuksessa.
Ao Nangin pääkatu kuvattuna hotellimme parvekkeelta Eteläinen osa Ao Nangin pääkatua. Oikealla Ao Nang beach
Iltaisin satoi vettä melko rutiininomaisesti, mutta iltapäivään asti sää oli useimmiten kuuma ja kaunis. Vesi oli vielä ensimmäisellä viikollamme sameaa sadekauden jäljiltä, mutta toisella viikolla turkoosit vedet saapuivat Krabille. Veden lämpötila oli lähellä kylpyvettä, joka sopii tälläiselle kylmää vettä vihaavalle ihmiselle hyvin. Riesanamme vedessä olivat meduusan toukat, jotka pistelivät ärsyttävästi. Varsinaista vaaraa toukista ei ole ihmiselle, mutta ne saattavat aiheuttaa ihottumaa toisinaan. Krabi on marraskuussa kokemuksemme pohjalta varsin jees.
Sadekamat eivät olleet aina mukana, joten kastuimme pariin kertaan läpimäriksi
Krabilla on iso muslimiväestö, jonka näkee ja kuulee. Minareetit pauhaavat säännönmukaisesti viisi kertaa päivässä ja Ao Nangin moskeijan lähellä parveilee ihmisiä. Thai muslimit ovat varsin tolerantteja paljaan pinnan suhteen, eikä turistin tarvitse peittää itseään kuten lähi-idässä. Ei ole kuitenkaan kunnioittavaa mennä muslimiravintolaan syömään bikinit päällä. Maalaisjärkeä saa ja pitää käyttää, mutta joiltain torveloilta se näytti kuitenkin puuttuvan.
Ao Nang: Majoitus
Olimme kahdessa eri majoituksessa Ao Nangissa. Olimme 11 yötä Harvest House hotellissa Ao Nangin päätiellä. Olimme kolmannessa kerroksessa, joten päätienmelu ei häirinnyt meitä. Naapureita saattoi tosin häiritä kun nojasin seinässä olevaan hälyytysnappulaan, josta aiheutui korvia raastava palosireenin ääni. Onneksi selvisin asiasta ilman lisämaksuja.
Hotellihuone oli siisti ja bonuksena meillä oli pieni parveke. Sijainti oli hyvä ja siitä pääsi nopeasti ravintoloihin. Hotellia pyörittivät tiimi ystävällisiä nuoria musliminaisia. Isoimpana miinuksena oli erittäin rasittava seinän takaa kuulunut aggregaatin ääni. Tuntui, että ääni ei kuulunut mihinkään muualle hotellissa kuin meidän huoneeseen. Olisi varmaan pitänyt valittaa asiasta, mutta tällä kertaa kärvistelimme asian kanssa. Kaiken kaikkiaan hotelli tarjosi hyvää vastinetta rahalle. Hotellihuoneen hinta oli 25 euroa / yö.

Olimme lisäksi neljä yötä AirBnB:n kautta vuokratussa resortissa Jarmon ja Saanan kanssa. Hinta oli 104 euroa / yö eli 26 euroa per henkilö. Tämä oli luksusta meille eikä haitannut, vaikka hinnat tuplautuivat muutamaksi yöksi. Sijainti ei ollut paras mahdollinen, mutta skootterilla pääsi liikkumaan nopeasti ympäriinsä. Resortti oli ränsistymässä kovaa vauhtia, joten toivottavasti sitä aletaan kunnostamaan nopeasti. Uima-allasta ilmeisesti vuokrataan sukelluskouluille, sillä näimme useamman ryhmän polskivan altaassa dyykkauskamat päällä. Resortin pihalla pyöri monia iloisesti räksyttäviä pieniä, pulskia koiria. Koiria paimensi isoin ja lempein kollikissa, jonka olen ikinä nähnyt – Tiger. Olisin voinut ottaa Tigerin mukaani, sillä meillä synkkasi niin hyvin.
Kemiat loksahtivat Tigerin kanssa kohdalleen

Käytimme uima-allasta koko rahan edestä. Pidimme Jarmon kanssa jopa historiallista Suomi – Liechtenstein futis kisastudiota sen äärellä! Peliä pystyi katsomaan geoblokista huolimatta kätevästi VPN:n kautta Viafreellä. Olin katsonut aiempia pelejä keskellä yötä Balilla ja Taiwanissa ja fiilistellyt suomifutiksen nousua. Oli huikeaa nähdä fanien ryntäävän kentälle Helsingissä ja jakaa tämä maaginen hetki kaukana Suomesta Jarmon kanssa. Melkein tässä herkistyy, kun muistelee asiaa jälkeenpäin.
Oi Suomi on!
Krabi: Liikkuminen
Olimme ensimmäiset päivät ilman skootteria Ao Nangissa, sillä keskityimme työntekoon ja pääsimme palveluihin käsiksi kävellen. Vuokrasimme myöhemmin skootterin kahdeksaksi päiväksi ja saimme neuvoteltua vuokrahinnaksi 150 THB / päivä eli noin 4,5 euroa / päivä. Ao Nangin ja Krabin liikenne oli rauhallinen ja tiet olivat hyvässä kunnossa. Autoja oli liikenteessä enemmän kuin skoottereita, joka oli yllättävää. Oletan, että taustalla on paikallisten vaurastuminen, mutta voin olla aivan väärässä.
Skootteri on pääsylippu Ao Nangin rysän ulkopuolelle Liikkuminen onnistuu myös reppuselässä tarvittaessa
Jarmo opetteli skootterilla ajamista Krabilla ja oli viikkoa myöhemmin Lantalla jo kuin vanha jäärä. Saana oli alussa kyydissä kauhusta kankeana, mutta loppupuolella nautti jo rennosti maisemista. Oli hauska katsoa vierestä sitä silmissä kiiltävää iloa, joka tulee, kun pääsee moottorisoidun kaksipyöräisen selkään. Edellisen reissun skootterikokemukset johtivat siihen, että ajoin Suomeen saavuttuani melkein heti prätkäkortin. En ole katunut sitä päivääkään. Mikäli skootterihommat ei maistu, Ao Nangissa toimii myös Grab ja takseja/tuktuk kyytejä on paljon, kuten missä tahansa muualla Thaimaassa.

Ao Nang: Ruoka
Kerkesimme syömään melko monessa Ao Nangin ravintolassa parin viikon aikana, joten listaan seuraavaksi lempi ruokapaikkojamme. Söimme Ao Nangin standardein keskihintaisissa ja halvoissa ruokapaikoissa.
- Buzz. Pieni ravintola/kahvila Ao Nangin päätiellä, josta saa luomuruokaa ja bowleja. Kaikki annokset olivat tuoreita ja korkealaatuisia. Sopii vegaaneille ja sekaaneille.
- Bombay palace. Intialainen ravintola, josta sai rakastamaamme eteläintialaista ruokaa. Hinnat oli jo nostettu huippusesongin hintoihin, mutta saimme neuvoteltua 20 % alennuksen ruokiin. Dosat maksoivat alennuksen jälkeen 130 – 170 THB eli 4 – 5 euroa.

- Rocky kitchen & bar. Viihtyisä ja hyvä ravintola Ao Nangin päätiellä. Ravintolassa oli aina 4 – 5 annosta, jotka olivat tarjouksessa. Phad thai ja kevätrullat olivat 80 THB annos (2,5 euroa).
Phad thai kanalla ja tofulla Kevätrullat
- TAN hostel x cafe. Trendikäs kahvila/ravintola, jonka yhteydessä on myös hostelli. Ilmapiiri oli rento ja soveltui hyvin työntekoon. Bowlit maksoivat noin 200 THB eli kuusi euroa.
- Lion & Shark. Rento kahvila/ravintola Ao Nangin päätiellä, jonka tarjonta painottui bowleihin ja muihin terveellisiin annoksiin. Täällä oli aina todella rento tunnelma. Hinnat olivat 150 – 200 THB eli 4,5 – 6 euroa.
- Ao Nangin päätiellä olevan moskeijan alue. Moskeijan lähettyvillä oli monia ruokakärryjä ja halvempia ruokapaikkoja. Kävin hakemassa täältä pariin kertaan malesialaista ruokaa, mutta tarjolla on myös halpaa thaikkua.
Roti Canai – Eli Roti leipä ja kana curry liemi
- Pineapple restaurant. Ao Nangin ulkopuolella olevan Koh Kwangin rannalla sijaitseva ravintola. Viiden tähden näkymät ja hyvää thaikkuruokaa. Tämä oli vakkari ravintolamme Koh Kwangin rannalla. Annosten hinnat olivat edullisemmat kuin Ao Nangissa. 100 – 200 THB /annos eli 3 – 6 euroa / annos.

Krabi: Näkemistä ja tekemistä
Krabilla riittää mielenkiintoista tekemistä pitkäksi aikaa kunhan suuntaa Ao Nangin turistirysän ulkopuolelle. Jaan seuraavaksi Krabilla tekemämme mielenkiintoisimmat asiat.
Railay
Ao Nangin edustalla olevaan Railayn poukamaan liikutaan veneellä vaikka kyseessä ei ole saari. Venekyyti Ao Nangista maksoi 100 THB / suunta eli 3 euroa ja matka kesti noin 15 minuuttia.
Railayhin mennään 10-15 minuuttia botskilla Ao Nangista.
Railay on mielettömän kaunis paikka karstikallioineen ja paratiisirantoineen. Vesi on turkoosia ja suorastaan kutsuu luokseen. Railayn ilmapiiri on rento ja palvelut ovat sopivan rosoisia. Paikka on täynnä kiipeilijöitä, reppureissaajia ja muita turisteja. Railayssa on helppo kuvitella vaipuvansa hedonismin valtaan ja jumahtavansa paikalleen pidemmäksi aikaa. Vai onko asia sittenkään näin?
Railay on liian hyvä spotti ollakseen salaisuus ja siellä on ihan helvetisti reissaajia – ja ihan syystä onkin! Railay on yksi eeppisimmistä ympäristöistä, jossa olen ikinä ollut. Valitettavasti yliturismi tekee kokemuksesta huonomman kaikille osapuolille ja aiheuttaa ongelmia myös luonnolle. Jos tämä oli ihmismäärä matkasesongin ulkopuolella, voin vain kuvitella, miten tukossa Railay on huippusesongilla. Uskallan julistaa Railayn olevan pilalla yliturismin vuoksi. Ao Nangista käy tosin tuhansia päiväreissaajia Railayssa, jotka palaavat yöksi takaisin Ao Nangiin. Tungos lienee inhimillisempää, kun päiväreissaajat lähtevät Railaysta.
Kävimme Railayssa kahdesti, kerran kahdestaan ja toisella kerralla yhdessä Jarmon ja Saanan kanssa. Kokemukset erosivat kuin yö ja päivä ihmismassan osalta. Ensimmäisellä kerralla oli muutamia kuurosateita ja saimme nauttia ympäristöstä rauhassa ilman väenpaljoutta. Auringonottoon sää ei sopinut, mutta ympäristön tutkimiseen se sopi hyvin. Olen onnellinen, että näimme Railayn myös pienellä turistimäärällä. Saimme maistaa hieman sitä, mitä Railay on ollut ennen ultrasuosiota.
Tiger Cave Temple
Tiger cave 20 kilometria Ao Nangin ulkopuolella sijaitseva kukkulan päällä oleva pyhä buddhalaistemppeli, jota käytetään mm. meditaatiokeskuksena. Vierailijoiden tulee pukeutua temppelialueella kunnioittavasti peittämällä olkapäät ja polvet. Näimme useita paikallista kulttuuria pilkkaavia idiootteja, jotka laittoivat lähtiessään sarongin lanteilleen ja käyttivät sitä myöhemmin hikirättinä kävellessään uimavarustuksessa kohti temppeliä. Dont be that guy.

Kukkulan päälle päästäkseen pitää kiivetä 1260 porrasta, jotka olivat paikoittain todella jyrkkiä. Kävely oli marraskuussa vaativa kuumuuden vuoksi. Hiki virtasi ulos nopeammin kuin nestettä sai tankattua sisään. Yksikään näkemistämme reissaajista ei varsinaisesti näyttänyt nauttivan kävelystä, vaan heidän silmänsä lähinnä anoivat armoa. Olimme samoissa fiiliksissä. Kärsimyksestä kumpusi kuitenkin yhteisöllisyys reissaajien tsempatessa toisiaan jaksamaan loppuun asti. Annoimme myös alas mennessä loput vetemme vastaan tulevalle naiselle, jolla ei ollut enää yhtään vettä mukanaan.
Nykyään reissaajien eläessä enemmän omassa somekuplassaan, yhteisöllisyys ei ole enää samaa, kuin mitä se on ollut joskus aiemmin. Tiger Cave temppelin portaat toivat tähän mukavan poikkeuksen. Näkymät temppelin laelta olivat mahtavat ja ilo palasi taas reissaajien silmiin. Kannattaa ehdottomasti tehdä tämä päiväreissu, mikäli haluaa breikin rantalomasta – hikoilusta huolimatta!
Tab Kak Hang Nak Hill Nature Trail
Kävelin Hang Nak trailin soolona Satun tehdessä töitä asunnolla. Reitin alkupiste on noin 20 kilometriä Ao Nangista länteen. Reitti on ilmainen, mutta lähtöpisteessä olevaan tippilaatikkoon kannattaa jättää muutama bhati, jotta reittiä pidetään hyväkuntoisena jatkossakin. Reitin kokonaispituus on edestakaisin 10 kilometriä ja siihen sisältyy paljon nousua, joten kyseessä on kunnon patikointi. Kävely kestää noin neljä tuntia, johon tulee tauot ja pysähdykset päälle.
Näin tämän kaverin viiden minuutin kävelemisen jälkeen
Reitille kannattaa lähteä mahdollisimman aikaisin, jotta ei tarvitse kävellä keskipäivän paahteessa. Aloitin patikoinnin aamukahdeksalta, jolloin parkkipaikalla oli vain yksi skootteri omani lisäksi. Palatessani parkkipaikalle noin klo 13:00 aikoihin alhaalla oli noin 50 skootteria. Poluille mahtuu paljon ihmisiä, joten ruuhkasta tuskin tulee ongelma, vaikka lähtisi myöhemminkin.
Kolme neljäsosaa reitistä on nousua ja vaikeahkoa maastoa (juurakkoja ja kiviä). Viimeinen neljännes on helppo ja siinä kävellään enää tasaisella. Reitille tarvitsee kunnon kengät, paljon vettä ja energisoivaa evästä. Itselläni oli vatsassa malesialaisen ravintolan Roti canai aamupalaksi ja pari Snickersiä taskussa. Vähän pähkinää tai vastaavaa snäkkiä olisi ollut hyvä olla lisäksi mukana.
Reitti loppuu Hang Nak kukkulalle, jonka jälkeen palataan samaa reittiä pitkin takaisin alkupisteeseen. Näköalat Hang Nakin päältä ovat erittäin kauniit ja ehdottomasti hikoilemisen väärtit. Kuuntelin toisella korvalla podcasteja ja toisella korvalla ihmismelutonta luontoa. Tupla peukku! Jos tekee yhden patikoinnin Krabilla, niin sen pitäisi olla tämä.
Monkey trail & Pai Plong beach
Ao Nang Beachin läntisestä osasta lähtee Monkey trail niminen polku Pai Plongin rannalle. Reitti on helppo ja kävely kestää vain vartin. Monkey trail kannattaa kävellä myös maisemien vuoksi, vaikka ei edes suunnittelisi menevänsä rannalle.
Ao Nang Beach Monkey traililtä kuvattuna Taas Ao Nang Beach Monkey traililtä kuvattuna
Kävimme Pai Plongin rannalla pari kertaa. Ranta on paljon rauhallisempi kuin Ao Nangin ranta, mutta mistään salaisuudesta ei ole kysymys. Rantasiluettia dominoi iso resortti, josta maisemat saavat miinuspisteitä. Muutoin poukamassa oleva ranta on idyllinen, joskin kaupallinen. Vedessä oli outoa levää yhtenä päivistämme, mutta toisena päivänä vesi oli täydellisen turkoosi.
Ao Nang Beach
Ao Nangin ranta on pitkä, mutta lähialueen huonoin rentoutumiseen. Railaylle ja Tonsaille lähtevät longtail veneet ja rannan ihmismassa rokottaa rauhallista rannalla loikoilua. Iltaisin ranta rauhoittuu huomattavasti ja soveltuu hyvin vaikkapa parin oluen nauttimiseen. Näin jälkeenpäin kuvista katsottuna ranta näyttää kyllä erittäin hyvältä, mutta fiilis ei paikan päällä tuntunut samalta!
Turistit juhlimassa Loi Krathong juhlaa meren sylkiessä uhrilahjat takaisin rannalle
Nopparat Thara Beach
Rauhallinen ranta Ao Nangin rannan länsipuolella. Soveltuu hyvin esimerkiksi auringonlaskujen väijymiseen. Ihmisiä on vain murto-osa verrattuna Ao Nang rantaan ja rauha on taattu.
Klong Muang & Koh Kwang Beach
Nämä olivat mielestäni Ao Nangin lähiympäristön parhaat rannat, joihin päädyin puolivahingossa palatessani Hang Nak traililta. Klong Muangin ranta on villi ilman palveluita ja Koh Kwangin rannalla on muutamia ravintoloita. Ravintoloiden hinnat ovat edullisemmat ja ympäristö paljon miellyttävämpi kuin Ao Nangilla. Rannat soveltuvat hyvin uimiseen ja auringonottoon. Miinuksia sataa Klong Muangin läheisyydessä olevasta palmuöljyn lastauspisteestä.
Klong Muang Menossa Koh Kwangin rannalle Jarmon zen-mode aktivoitui jälleen Pineapple ravintolan terassilla Koh Kwangilla
Lähtö
Jatkoimme Ao Nangista matkaamme lautalla Koh Lantan saarelle. Lauttalippu maksoi 500 THB / henkilö (15 euroa) ja siihen sisältyi nouto hotellilta. Krabista lähtee kaksi isoa lauttaa päivässä kohti Koh Lantaa – toinen Ao Nangista ja toinen Krabi townista. Ao Nangista lähtevä lautta lähtee 10:30 ja Krabi Townista lähtevä lautta starttaa 11:30. Kaikki meni muutoin hyvin, mutta meille myytiin lippu Ao Nangista lähtevään lauttaan, mutta meidät kuskattiin Krabi Townin lauttaan. Välillä tuntuu, että turisteja käsitellään Thaimaassa kuin karjaa. Eipä tunnin myöhästymisellä kuitenkaan mitään väliä ollut. Lauttamatka kesti noin pari tuntia ja kyyti oli erittäin sulavaa.
Krabilta voi jatkaa Lantalle tahtoessaan myös pikaveneillä ja minibussilla. Pikaveneitä en suosittele kenellekään. Ne ovat useimmiten täynnä oksentelevia ihmisiä ja kyyti on todella rajua selälle. Ryskytyksestä katoaa hauskuus parin minuutin jälkeen. Minibussit ovat sesongin ulkopuolella usein ainoa vaihtoehto, eikä niissä ole mitään vikaa. Jarmo ja Saana lähtivät Lantalta minubussilla kohti Krabin lentokenttää.
Krabi: Yhteenveto
Krabi oli kokonaisuutena hieman parempi kuin mitä odotin ja kaverien kanssa hengailu oli täyttä timanttia. Hang Nak trail ja rannat Ao Nangin ulkopuolella jäivät paikoista erityisen positiivisesti mieleeni. Railaytä olisin todennäköisesti jäänyt kaipaamaan, mikäli en olisi kokenut sitä turistirysänä. Ao Nang on tylsä turistirysä, johon en palaa. Krabin osalta en ole yhtä ehdoton, mutta en usko palaavani.
Krabin postikorttialueet on nähty ja mielestäni vierailun priima-aika on mennyt ohitse vuosikymmen sitten. Maailmassa on paljon mielenkiintoisempia alueita, jotka ovat minulta vielä näkemättä. Katse eteenpäin kohti Koh Lantaa – olen varma, että paikkana se on paljon mielenkiintoisempi!
Viimeinen kuulutus sisältää matkatarinoita ja käytännön oppeja Janzulta, joka on matkustanut koko aikuiselämänsä seuraten omaa sisäistä ääntään. Tällä hetkellä hän on toteuttamassa unelmiaan läppäri kainalossa isoimmalla matkallaan ikinä. Seuraa matkaa blogista ja ota @viimeinenkuulutus seurantaan myös Instagramissa, sillä tarinat päivittyvät reaaliajassa!
Suosituimmat kirjoitukset:
Kattava artikkeli taas ja varsin herkullisen näköisiä nuo ruokakuvat! Harmi, kun paikka on niin ruuhkainen. Mutta onhan tuo tietysti arvattavaa yleisestikin, että paikka on todella ruuhkainen, koska maisemat ovat maailmankuuluja (syystäkin) ja paikka kuitenkin varsin helposti saavutettavissa. Sama taitaa koskea Palawanin El Nidoa, jossa maisemat vähän vastaavia. Indonesian Raja Ampatissa upeat karstikivimaisemat saa vielä täysin itselleen, mutta sinne pääseminen on jo huomattavasti vaikeampaa.
Kiitos! Jep, se on juuri näin! Olen kuullut saman El Nidosta. Khao Sokin kansallispuistossa aika lailla Krabin/Phuketin läheisyydessä on ilmeisesti mahdollista saada karstit myös itselleen. Pitänee tsekata jos eksyy vielä Etelä-Thaimaahaan. Kirjoitan seuraavaksi Koh Lantasta ja siitä tuli todella hyvä vibat itselle. Karsteja löytyy sieltäkin, mutta vähän eri spektrillä kuin esimerkiksi Krabilla.
Tuttuja maisemia! Krabilla ollaan lomailtu pari kertaa ja viimeisin oli toissa jouluna. Me tykättiin Ao Nangista, vaikka turreja (me mukaan lukien) oli todella paljon kuumimman sesongin aikana. Saariretkillä se lähinnä konkretisoitui eikä rantaelämästä juuri nauttinut, kun pyyhkeet oli hiekalla vieri vieressä. Yritettiin aina löytää joku syrjäisempi spotti, mutta hetken päästä joku änkesi viereen. Tiikeriluolatemppeliin mekin kiivettiin pitkät portaat. Vaikka mentiin sinne heti aamusta, niin hiki virtasi ja syke oli korkealla. Oli kuitenkin hienoa huomata tuota yhteisöllisyyttä. Jokainen tsemppasi toinen toistaan ja ylhäällä heitettiin high fivea tuntemattomien kanssa.
Mahtavaa, että meillä oli samanlainen kokemus tiikeluolatemppelillä! 🙂 Rannoilla tosiaan on vähän ahtaampaa, jollei lähe pitemmälle Ao Nangin läheisyydestä.
Meillä jäi aika samanlainen kuva Krabista. Me majoituttiin sekä Pai Plongilla, Railaylla ja Ao Nangissa. Ao Nang ei oikei herättänyt sen kummempia tunteita, odotettiin aika turistista kohdetta ja sellainenhan se on. Toisaalta odotin hirveämpää ryysistä, joten jossain määrin olin positiivisesti yllättynyt. Tykättiin kuitenkin enemmän majoittua Railaylla, koska siten saatiin nauttia rannasta ennen päiväretkeläisten saapumista. Aikaisin aamulla ranta oli ihan tyhjillään, ja pystyi kuvittelemaan, miten hieno paikka on ollut joskus kymmeniä vuosia sitten. Päivällä olikin sitten eri meininki, ja tosiaan ahdistavat määrät porukkaa. Jossain määrin pilalla turismin takia kieltämättä. Mutta onhan tuolla hemmetin kaunista!
Jep aika samoilla linjoilla ilmeisesti ollaan! Mahtavaa kuulla, että Railayllä oli ainakin aamuisin rauhallista.
Poiketaan ohikulkumatkalla päivän ja yön verran Krabilla ja tästä sainkin hyviä vinkkejä mitä voisimme mahdollisesti tehdä. Voipi olla, että jää Railay beach näkemättä. Uskon, että siellä tulee vain paha mieli.
Great! Toivottavasti teillä oli/on Krabilla hyvä stoppi.
Heippa! Varasitteko lauttamatkat paikanpäältä vai etukäteen Ao Nangista Lantalle? Olisi vastaava etappi ensikeväälle suunnitteilla joten vinkit tulevat tarpeeseen.
Moikka!
Varattiin paikan päältä. Helpoimmalla pääsee kun varaa liout jostain Ao Nangin pääkadulla olevasta pikku kojusta/matkatoimistosta ja halvimmalla pääsee kun varaa itse satamasta. Suomalaisittain hinnassa on minimaalinen ero. 😊