kirjoittajasta

Hola! Mun nimi on Janzu. Jaan matkatarinat, opit, vinkit ja kokemukset tällä sivustolla. Haluan auttaa kaikkia, jotka haaveilevat reissulle lähdöstä tai ovat jo reissun päällä. Haluan myös välittää reissutarinoita niille, jotka seuraavat mieluummin seikkailuja kotisohvaltaan. 

Kirjoitin alle pari pitempää artikkelia, jotka kertovat minusta tarkemmin. Ensimmäisessä tekstissä kerron taustastani, jotta tiedät mistä ponnistan maailmalle. Toisessa tekstissä kerron enemmän siitä minkälainen reissaaja olen ollut ja millaiseksi reissaajaksi olen kehittynyt.

20190820100233_IMG_5383-1

Lyhyt reissaajan elämänkerta

Matkakipinä syttyi reilatessa

Reilijengi Budapestissä
Budapest, Unkari. Reilijengi edustamassa Suomea (2007)

Minulta kysytään usein mikä saa minut matkustamaan. Luulen, että kaikki lähtee klassisesti lapsuudesta. Perheeni muutti lapsuudessani paljon. Minun piti aina sopeutua uuteen kouluun, etsiä uudet kaverit ja löytää uudet joukkueet harrastuksille. Liikkumisesta ja muutoksesta on tullut minulle normaalia ja muutoksen käsittelystä helpompaa. Minulla ei ole voimakkaita juuria, vaan olen kiintynyt perheeseeni ja kavereihini.

Matkailun tuoma perspektiivi asioihin saa valittamaan asioista vähemmän. Suomi on yksi maailman parhaista, jollei maailman paras paikka elää. Sukupolveni on voittanut lotossa Suomeen syntyessään. Meillä on parempi mahdollisuus toteuttaa unelmamme, kuin monella muulla kansalla tai vaikka isovanhemmillamme. Ulkomaanmatkailuni sai kipinänsä vuonna 2007 ollessani kavereiden kanssa ensimmäisellä kunnon reissulla ilman vanhempia. Reilasimme alkoholinhöyryisesti Euroopassa ja pääkohteinamme oli Praha, Krakova, Budapest ja Amsterdam. 

Kansainvälistyminen alkoi vaihto-oppilaana ja jäin ulkomaille töihin

Katowice, Puola. Katowicessä vaihto-oppilaana. (2009)

Olin vuoden 2009 vaihto-oppilaana Puolassa Erasmus ohjelman kautta, jonka aikana kipinä matkakipinä roihahti tuleen. Matkustin Puolan lisäksi paljon lähiympäristön maissa. Näistä mainittakoon muun muassa Tsekki, Slovakia, Ukraina, Liettua ja Latvia. Oli hienoa matkustaa junalla kaikkialle.

Jäin vaihtovuoteni jälkeen neljäksi vuodeksi töihin ulkomaille. Olin vuoden töissä Wroclawissa (Puola) taloushallinnon ulkoistuskeskuksessa tehden töitä suomeksi ja englanniksi. Parin vuoden jälkeen Puola oli päässyt erityiselle paikalle sydämessäni, mutta sisäinen ääni puski minua tutkimaan uusia paikkoja. 

Kööpenhamina, Tanska. Paheiden äärellä Bodegassa. (2013)

 

 

Päädyin Puolan jälkeen töihin Tanskaan, joka ei maana ollut missään vaiheessa reissusuunnitelmissani. Vietin kolme vuotta Kööpenhaminassa tehden erinäisiä projektitöitä ison kansainvälisen yhtiön talousosastolla. Matkustin paljon Länsi-Euroopassa ja tein myös ensimmäiset kaukomatkani. Matkakassaani kertyi Tanskassa eri tavalla täytettä kuin puolalaisella palkalla, joten minulla oli vihdoin mahdollisuus reissata kalliimmissa maissa. Maista mainittakoon Norja, Belgia, Saksa, Ranska, Englanti, Espanja, Portugali, Italia, Turkki, Sri Lanka ja Kiina. Sri Lankasta sain tuliaisina palavan kiinnostuksen budjettiystävälliseen Aasiaan.

Palasin vuoden 2014 kesällä Suomeen pitkän poissaolon jälkeen. Keskityin viettämään aikaa perheeni ja kavereiden kanssa. Vuokrasin itselleni asunnon ja omistin 28-vuotiaana ensimmäistä kertaa omia huonekaluja. Vuoden 2015 keväällä päätin toteuttaa unelmani ja karata oravanpyörästä hetkeksi kokonaan. Siirsin huonekaluni varastoon ja lähdin yhdeksän kuukautta kestävälle reissulle veljeni ja kaverini kanssa. Veli pysyi veljenä reissun jälkeenkin, mutta kaveristani tuli reissun aikana tyttöystäväni. 

Bagan, Myanmar. Veljeni kanssa pitkällä reissulla. (2015)
Annapurna Circuit, Nepal. Annapurna kierroksen Thorong La solalla 5416m korkeudessa tyttöystävän kanssa. (2015)

 

Kolmen vuoden työputki ja taloudellinen herääminen

Skaftafell, Islanti. Kristinatindarin reitillä trekkaamassa. (2016)

Reissulta palattuani tein kolme vuotta todella paljon töitä paikoittain henkilökohtaisen elämäni kustannuksella. Otin tavoitteekseni yksiselitteisesti kerryttää matkakassaani ja säästää tulevaisuutta varten. Tein työputkeni aikana myös useita matkoja mm. Turkkiin, Ranskaan, Portugaliin, Islantiin, Thaimaahan, Malesiaan, Singaporeen ja Egyptiin.

Heräsin myös henkilökohtaisten taloustaitojen tärkeyteen, jonka jälkeen olen opiskellut itsenäisesti sijoittamista. Olin ollut rahan kanssa aiemmin tietämätön ja tyhmä. Lainaa olen onneksi aina välttänyt. Rahani eivät kuitenkaan olleet missään vaiheessa tuottavassa käytössä. Säästöni siirtyivät täysimääräisesti kulutukseen, joten kokonaisvarallisuuteni ei kasvanut missään vaiheessa. Henkinen varallisuuteni sen sijaan kasvoi roppakaupalla. 

Lissabon, Portugali. Juhannusta viettämässä erilaisissa maisemissa. (2018)

 

 

Aloin pohtimaan työputken lomassa elämänlaatuani isommin. En ollut tyytyväinen siihen, että päiväni menivät lomia lukuun ottamatta töissä ja työpäivät venyivät jatkuvasti ylipitkiksi.

Työni oli mielenkiintoista ja haastavaa, mutta sosiaalinen elämäni kärsi tilanteesta. Aloin väsymään henkisesti työn pyöriessä jatkuvasti päässä. Koko elämäni mukana ollut pilke silmäkulmassa alkoi hiljalleen hiipumaan. En voinut nähdä tulevaisuutta, jossa jatkaisin samalla intensiteetillä eläkeikääni asti.

 

Toinen irtiotto

Sepilok, Malesia. Etsimässä orankeja Borneon sademetsässä. (2019)

Viimeistelin projektini vuoden 2018 lopussa ja siirryin palkkatyöläisestä yrittäjäksi vuoden 2019 alusta.

Teen konsulttitöitä erikoistuen projektinhallintaan ja taloushallinnon optimointiin. Tahtotilanani oli rikkoa arkinen työrytmi ja vapauttaa aikaa itselleni. Muutos paransi elämänlaatuani, vaikka yrittäjyys tuo erilaiset haasteensa henkilökohtaiseen talouteen. Palkkatyöhön pääsee kuitenkin halutessaan takaisin. 

Vuoden 2019 syksyllä lähdin tyttöystäväni kanssa reissulle, jolle emme olleet määrittäneet konkreettista loppupäivämäärää. Suunnittelimme reissaavamme Aasiassa, Oseaniassa ja Etelä-Amerikassa. Koronapandemia sekoitti reissusuunnitelmamme täysin. Kerkesimme käymään Malesiassa, Indonesiassa, Taiwanissa, Thaimaassa, Kiinassa, Filippiineillä, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Vietimme Uudessa-Seelannissa noin neljä kuukautta, josta palasimme Suomeen kesällä 2020.

Etelä-Amerikka jäi tällä kertaa näkemättä, mutta aika näyttää milloin ja miten pääsen sen näkemään.  Nyt on aika palata arkeen ja odottaa parempia aikoja matkustaa.

Millainen reissaaja olen

Reppureissaaja henkeen ja vereen

Annapurna Circuit, Nepal. Bussin katolla viiden tunnin matkalla Pokharaan. (2015)

Reissaan aina rinkan kanssa ja tein näin aiemmin jopa liikematkoilla! Rinkka ja puku on mielenkiintoinen yhdistelmä lentolaukkujen ja liikejohtajien keskellä. En varsinaisesti soolomatkusta, vaikka sooloasuin viisi vuotta ulkomailla. Haluan jakaa matkakokemukseni läheisteni kanssa. Reissaan lähinnä tyttöystäväni kanssa, kavereiden kanssa tai kavereiden luokse. Järjestän ja suunnittelen kaikki matkaan liittyvät asiat itse tai yhdessä matkakumppanien kanssa. Matkatoimistoa käytän vain pakkotilanteissa.

Valitsen suorat lennot aina kun ne ovat kustannustehokkaat. Muutoin varaan halvimmat lentoliput, vaikka lennot sisältäisivät pitkän välilaskun. Kompensoin lennoista aiheutuvat päästöni istuttamalla puita. Käytän julkista liikennettä aina kun se on kustannustehokkain vaihtoehto, mutta myös kyytipalveluita kuten Uberia ja Grabia. Ajan skootterilla tai moottoripyörällä aina kun se on mahdollista. Oman kulkuvälineen joustavuutta ei voita mikään. Autoa en aja, koska B-korttia minulla ei ole. Offline kartat ovat aina ladattuna älypuhelimeeni ja haluan nähdä reissuillani useimmat matkakohteiden päänähtävyyksistä.

Olin nuorempana iso bilettäjä, mutta nykyään oluet ja viinilasit tyhjenevät vain kohtuudella. Klubeihin minua ei saa kuin poikkeustapauksissa ja silloinkin keskityn olemaan rokkipoliisi. Baarireissujen sijaan juon mielelläni pussikaljan puistossa tai hotellilla päivän päätteeksi. Muiden matkailijoiden kanssa tulee nykyään sosialisoitua vähemmän. Tämä johtuu sekä majoitustyyppien vaihtumisesta, että alkoholin kulutuksen vähenemisestä. Musiikki ja podcastit soivat bussissa ja lentokoneessa. Metallikeikalle lähden aina kun sellainen sattuu olemaan ympäristössä.

Nuorempana reissasin minimibudjetilla ja nukuin joko ilmaiseksi kavereiden luona tai halvimmassa hostellissa. Dormit ovat jääneet iän myötä taakse. Olen nykyään budjettitietoinen reppureissaaja. Seuraan kuluja suhteellisen tarkasti, jotta vältyn suuremmilta yllätyksiltä. Majoitun halpoihin majataloihin, hotelleihin tai AirBnB asuntoihin. Majoituksissa oma vessa on minimivaatimus ja ikkuna on plussaa. Rima ei ole siis kovin korkealla vieläkään.

Kaikkiruokainen ja reissukohteet ovat pääasiallisesti kustannustehokkaita

Mt. Popa, Myanmar. (2015)

Reissukohteiden osalta kiinnostukseni on pääasiallisesti kustannustehokkaissa ja rosoisissa kohteissa, kuten Itä-Euroopassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Saan mielestäni paremman palautuksen rahoilleni edullisemmissa maissa.

Päräyttävimmät paikat ovat yleensä luonnossa vuorien ympäristössä, rannalla tai saarella. Kaupungit tuovat vaihtelua reissuun, mutta luonto voittaa aina kaupungit. Erilaiset luontotrekit ja satunnaiset vuorien huiputukset ovat osa mahtavaa reissua. En sukella tai snorklaa vaan viihdyn enimmäkseen maalla. Jätän yleensä väliin aktiviteetteja korkean hinnan vuoksi, vaikka ne olisivat kuinka päräyttäviä. Tässä aion kehittyä mielenkiintoisten uniikkien aktiviteettien kohdalla.

Syön kaikkea, vaikka en merenelävistä hirveästi perusta. Vietnamilainen, thai, intialainen, italialainen ja georgialainen ruoka ovat absoluuttista herkkuani. Tyttöystäväni on vegaani, joka vaikuttaa reissun päällä valittuihin ruokapaikkoihin ja selittää myös lukuisat vegaanireferenssit kirjoituksissa.

Yhteistyöhön?

Mikäli olet kiinnostunut yhteistyöstä, lähetä sähköpostia osoitteeseen janzu@viimeinenkuulutus.fi ja keskustellaan asiasta tarkemmin.

suomi_helsingissavedenaarella
Close Menu