Brutal Assault on metallifestarien aatelia

Brutal Assault on metallifestarien aatelia

Olin Brutal Assault metallifestareilla 2019 elokuussa ja seuraava blogikirjoitus kertoo festari kokemuksestani.

Suuntana Brutal Assault metallifestarit

Mikäs sen hienompi tapa aloittaa maailmanympärimatka kuin metallifestareilla. Retkikuntamme koostui tyttöystävästäni Satusta sekä kaveripariskunnasta Jussista ja Hennasta. Olemme olleet yhdessä festaroimassa ulkomailla aiemmin Hellfesteillä Ranskassa, jolloin Hellfest oli osa heidän häämatkaansa. Tämän lisäksi road-trippasimme pari viikkoa yhdessä ympäri Ranskaa pysähtyen mm. Pariisissa, Nantesissa ja Reimsissä. Tiesimme siis entuudestaan yhteiselomme toimivan erittäin hyvin.

Tänä vuonna festari vuorossa oli tsekkiläinen Brutal Assault. Metallifestari on tunnetusti erittäin hyvin järjestetty ja edullinen varsinkin suomalaisesta näkökulmasta. Brutal Assault pidetään Jaromerin kylässä 1700-luvun loppupuolella rakennetussa linnakkeessa. Festari on useimmiten loppuunmyyty ja vuosi 2019 ei ollut poikkeus sääntöön. Festarien motto on ”väkivaltaa ja suvaitsemattomuutta vastaan”, joka kuvaa yleistä festarifiilistä hyvin. Metallifanit ovat tunnetusti rauhallista väkeä ja metallifestarit siten erittäin rauhallisia tapahtumia. Muistan menneiltä vuosilta knoppitiedon, jonka mukaan Tuska on Suomen rauhallisin festari ja Seinäjoen tangomarkkinat ylivoimaisesti rauhattomin.

Helpoiten Suomesta Brutal Assaultiin pääsee lentämällä Prahaan ja ottamalla junan Jaromeriin. Junalippu kannattaa varata netistä ennakkoon, mikäli haluaa istumapaikan junamatkalle. Festarien ajan junat Prahan ja Jaromerin välillä ovat aivan täynnä. Seikkailunhaluinen festaroitsija voi myös ottaa festaribussin Suomesta Brutal Assaultiin. Iso ryhmä tuttujamme otti festaribussin ja bussi oli myös heidän majoituksensa festarien ajan. Henkilökohtaisesti pelkkä festaritelttailu tuntuu nykyään haastavalta ajatukselta, joten en halua enää venyä moiseen suoritukseen.

Neljän hengen retkikunnallamme oli Airbnb:n kautta vuokrattu omakotitalo. Majoitus löytyi 30 minuutin päässä festarialueesta, Ceske Meziricin 200 hengen pikkukylästä. Teimme varauksen puoli vuotta etukäteen ja silloinkaan alueella ei ollut enää montaa asuntoa vapaana. Jaromerin kylän majoitukset varataan loppuun usein jo vuotta ennen festareita. Talostamme löytyi kolme makuuhuonetta, oma piha, terassi, keittiö, pesukone jne. Hinta oli 80 € per yö eli neljän hengen ryhmälle 20 € per henkilö.

Airbnb isäntämme, Libor, oli järkännyt kaverinsa Jirin meille kuskiksi, joka saapui aina joustavasti whatsapp viestillä paikalle. Kyytipalvelun hinta oli 20 € per suunta, eli 10 € per henkilö menopaluu. Päivittäiseksi festariyön hinnaksi voi siis laskea 30 €. Saimme jokapäiväisen lounaan parilla eurolla Ceske Meziricin kylän ainoasta ravintolasta. Satulla ruokavaihtoehtoja oli yksi ja muilla pari enemmän.

Brutal Assaultissa oli tänä vuonna edustettuna sekä äärimetalli että helpommin lähestyttävä musiikki. Festareilta löytyi neljä esiintymislavaa, joilla esiintyi päälle sata artistia. Ruoka löytyi vegaanin- ja teurastajankaduilta ja maksoi muutaman euron annokselta. Baareja puolestaan löytyi ympäri festarialuetta, joten janoisena ei tarvinnut liikkua. Iso tuoppi tsekkiläistä lageria maksoi pari euroa ja 2 dl paikallista viiniä irtosi samaan hintaan. Lisäksi festarialueella oli erilaisia kojuja, joissa myytiin bändipaitoja ja muuta oheistavaraa.

Festariranneke on mahdollista tilata postitettuna kotiisi ennen festareita. Tällöin sinun ei tarvitse jonottaa ensimmäisenä festaripäivänä. Maksaminen festarialueen sisällä tapahtuu rannekkeella. Rannekkeelle pystyy lataamaan rahaa Brutal Assault mobiiliapplikaatiolla ja käyttämällä festarialueen palvelupisteitä. Rannekkeelle jäävät rahat palautetaan festarien jälkeen pankkitilillesi tai voit vaihtoehtoisesti ohjata rahat hyväntekeväisyyteen.

Päälavojen edessä olevan permannon takana oli korotettu alue nimeltään Natural stand, jossa oli omat baarit ja useita penkkejä joilla pystyi istumaan. Lippu alueelle maksoi ennakkoon ostettuna noin 10 euroa. Alueella ei ollut liikaa tunkua missään vaiheessa ja useimmiten myös pääsi vaivattomasti istumaan niin halutessaan. Natural standin keski-ikä oli huomattavasti korkeampi kuin permannolla ja alue kulkeekin lempinimellä mature stand. Alue oli myös sopivasti tuulen yläpuolella, joten bajamajojen haju ei yltänyt Natural standille. Valitettavasti Natural standin soundit heikkenivät bändistä ja tuulesta riippuen. Investointina lippu oli enemmän kuin hintansa väärti.

Brutal Assaultin ensimmäinen päivä: Alkuinnostus.

Ensimmäisestä päivästä meni iso osa ajasta sosialisointiin ja festarialueeseen tutustumiseen. Päivä oli sateinen, mutta kuoritakin kanssa sade ei minua juuri haitannut. Punaisen kuoritakin kanssa erottui myös varsin hienosti mustasta metallivaltamerestä. Festarialueella on lukuisia katettuja baareja, sekä teltoissa että linnakkeen sisällä, jonne pääsi sadetta pakoon tarvittaessa. Päivän keikoista katsoin Soilworkin, Jinjerin, Batushkan, Parkway Driven ja Cult of Lunan.

Soilwork on tasaisen varma suorittaja, mutta bändistä ei varsinaisesti jaksa enää innostua ja keikka menee lähinnä silloin kuin ei muutakaan ole tarjolla. Speedi on todella taitava laulaja kaikesta huolimatta. Jinjerillä on mielestäni epätasaista materiaalia, mutta seassa on hyviä biisejä. Naislaulaja ottaa lavan hyvin haltuun ja päräyttää huutaessaan. Batushkaa olin odottanut paljon, mutta liveveto oli huono. Bändin sisäiset konfliktit vaikuttanevat livesoiton laatuun ja soundit olivat hirveät.

Parkway Drive veti erittäin hyvän keikan ja on mahtava nähdä miten bändi on kehittynyt vuosien saatossa. Olen nähnyt bändin Nosturissa ja Kööpenhaminassa asuessani pariin kertaan aiemmin. Noista ajoista on menty eteenpäin lujaa ja lavashow toimii hyvin. Cult of Luna oli miellyttävä yllätys, mutta ehkä vähän liian paikallaan junnaavaa innostuakseni enempää.

Brutal Assaultin toinen päivä: Paska osuu tuulettimeen.

Valitettavasti paskimpana (myös kirjaimellisesti) muistona minulle ja Satulle jäi mieleen ruokamyrkytyksemme. Saimme myrkytyksen todennäköisesti srilankalaisesta safkasta, mutta eipä sitä tiedä mistä se tulee tuollaisessa ympäristössä. Ruokamyrkytyksessämme ei puhuta pienestä ripulista ja ujosta laatasta, vaan väkivaltaisesta kovalla paineella lähtevästä tavarasta, kunnes kehosta poistui lähes kaikki nesteet ja tuuperruimme lattialle voimattomina toivoen, että koettelemus olisi ohitse. Meille tämä siis tarkoitti legendaarista huuto-oksennus-ripulia ensimmäisen päivän päätteeksi. Onneksi meillä oli kaksi vessaa majoituksessamme, jossa pystyimme pitämään tukikohtaa läpi yön.

Toinen päivä meni pääasiallisesti ohi nukkuessa kuumeisena keräten samalla kaiken mahdollisen tahdonvoiman kasaan, jotta pääsisimme kolmantena päivänä takaisin festareille. Onneksemme Jussi ja Henna ostivat whatsapp kisastudiolle hedelmiä, suolakeksejä ja vichyä, jotta emme kuihtuneet pois päivän aikana.

Brutal Assaultin kolmas päivä: Ylösnousemus.

Pääsimme molemmat kolmantena päivänä taas festareille mukaan, vaikka olomme oli vielä varsin heikko. Saimme mahtavat tsempit kaikilta tutuilta, josta sai lisäenergiaa päiväksi. Ruoka ei vielä maistunut, joten menin vesilinjalla koko päivän.

Sää oli kolmantena päivänä parempi ja vettä ei tullut juurikaan. Bändeistä haaviini tarttui Slaegt, Get the Shot, Anathema, Au-dessus, Heilung, Emperor, ja Electric Wizard. Slaegtin tanskalaiset pojat soittivat mielenkiintoista bläkkiksen ja rockin sekotusta selkeästi mimmit mielessään. Tämä oli ihan hyvä liveveto, mutta ei ole pyörinyt soittolistoillani festarien jälkeen. Get the shotin hardcore pläjäys sai yleisössä ison mosh pitin aikaiseksi. Energialataus oli koko ajan massiivinen, mutta kolmannen biisin jälkeen totesin kaikkien biisien kuulostavan samalta ja jatkoin matkaani. Seuraavaksi soittanut Au-dessus oli mitään sanomatonta post-black metallia, jota ei jäänyt kaipaamaan.

Anatheman rauhallisemmat biisit soivat meillä usein kotona nukkumaan käydessä ja muutama haukotus tuli keikan aikana, joten assosisaatiot ovat kunnossa. Anathema toimii paremmin levyllä ja sisätiloissa kuin festarilavalla. Seuraavaksi oli vuorossa Heilung, joka on erikoinen ja omaperäinen shamanistinen bändi. Kyseessä on mielestäni enemmän teatteriesitys ja elämys kuin varsinainen musiikkiesitys. Näin bändin tämän vuoden Tuska festareilla. Heilung ei päräyttänyt toisella kertaa yhtä kovaa kuin ensimmäisellä.

Emperorin biisejä en ole juuri kuunnellut aiemmin, koska olen kuunnellut aina core bändejä enemmän kuin bläkkistä. Emperor herätti kuitenkin mielenkiinnon ja klassikkobändi on soinut spotifysta reissulla. Electric Wizard toimi myös yllättävän hyvin, josta huomaa että oma musiikkimaku elää koko ajan laajempaan spektriin, koska aiemmin olisin nukahtanut näihin paikallaan junnaaviin biiseihin.

Brutal Assaultin neljäs päivä: Pettymyksiä ja yllätyksiä.

Neljäntenä, eli viimeisenä päivänä satoi toisinaan vettä ja oli koko ajan varsin kylmä. Nurmikko oli saanut väistyä mudan ja liejun tieltä. Pisuaarien ympäristö oli lievästi sanottuna epämiellyttävä ja bajamajat olivat luokattomassa kunnossa. Olin vihdoin saanut syötyä kunnolla, joten pystyin ottamaan myös tsekkiläistä lageria kylkeen piristämään väsynyttä mieltä. Bändeinä oli edessä Vltimas, Animals as Leaders, Saor, Raised Fist, Rotting Christ, Mgla, Napalm Death ja Anaal Nathrakh.

Vltimas kuulostaa hyvältä death metal bändiltä levyllä, mutta liveveto jäi pahasti vajaaksi. Tuli sellainen fiilis, että laulajan kuuluisi olla jossain toisessa bändissä, sillä hänen presenssinsä oli aivan eri kuin muulla bändillä. Animals as Leaders on instrumentaali bändien eliittiä ja laulajaa ei kaipaa ollenkaan. Saor oli yksi festarien kovimmista yllätyksistä ja teltassa soitettu folkbläkkis toimi loistavasti! Näitä kavereita on tullut kuunneltua sittemmin enemmänkin.

Raised Fistin punkahtavalta livevedolta odotin paljon enemmän. Raised Fist elää energiasta, jota he saavat yleisöltä. Valitettavasti Brutal Assautin yleisöltä he eivät saaneet juuri mitään vastakaikua. Laulajan välispiikit olivat pitkiä ja jopa yleisöä moittivia, joten kaveri voi katsoa myös peiliin ja miettiä miksi yleisö ei ollut täysillä mukana. Bändi veti biisi biisiltä vain huonommin ja lopussa oli jo melkein paha mieli kaikkien puolesta. Toivottavasti näen Raised Fistin uudelleen positiivisemmissa merkeissä, koska olen varma että tämä on kova livebändi oikeassa ympäristössä!

Rotting Christ oli mahtava! Kreikkalainen bläkkisbändi otti yleisönsä ja hallitsi koko linnaketta suveneeristi. En tuntenut biisejä juurikaan ennen festareita, mutta bändi on ollut kovassa soitossa Brutalin jälkeen. Tämä oli yksittäinen paras keikka koko festareilla. Puolalaista Mgla:ta olin odottanut paljon, mutta bläkkis bändin soundit olivat todella huonot. Mgla biisit ovat muutenkin melko samanlaisia ja puurosoundeilla ei niitä juuri erottanut enää toisistaan. Esitys oli valitettavasti iso pettymys.

Napalm Deathia kohtaan ei ollut odotuksia vaan odottelin lähinnä Anaal Nathrakhia, mutta olihan grindcoren kulttibändiä hieno katsoa. Biisit olivat ohi ennen kuin niiden tajusi kunnolla alkavan ja erittäin kohteliaasti puhuvan keski-ikäisen brittilaulajan käyttäytyminen oli hienoa kontrastia musiikin brutaaliudelle. Jussi oli liekeissä ja moshasi vieressä teinivuosien lempibändinsä tahtiin kuin viimeistä päivää. Anaal Nathrakh oli festarien viimeinen bändi ja lopetti festarit tyylillä. Kahden miehen industrial bläkkisbändi on paikoittain todella väkivaltaisen ja aggressiivisen kuuloista. Forward kappaleen soidessa oli aika antaa viimeiset energiat kehosta ja moshata raivoisasti kuten nuorena.

Brutal Assault: Yhteenveto

Kannatti raahautua Brutal Assaultiin, vaikka tulinkin myrkytetyksi matkalla. Olen nyt käynyt Tuskassa Suomessa, Copenhellissä Tanskassa, Hellfestissä Ranskassa ja Brutal Assaultissa Tsekeissä! Kaikki asiat mitkä toimivat isommilla festareilla toimivat melkeinpä paremmin Brutalissa. Brutal Assault on myös paljon halvempi kuin muut mainitsemani festarit tai esimerkiksi Wacken. Mikäli olet metallimusiikin ystävä, tee tämä pyhiinvaellus vähintään kerran elämässäsi.

Brutal Assaultista oli hyvä jatkaa Borneoon pariksi viikoksi terveempien elämäntapojen pariin.

Osallistu keskusteluun

avatar
  Tilaa  
Ilmoita
Close Menu